Index Vakbarát Hírportál

Nem is gondolná, melyik a legtöbb profitot termelő akadémia

2015. március 11., szerda 12:17

Elképesztő adat, az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol bajnokságokban szereplő klubok akadémiáiról kikerült fiatal játékosokért az elmúlt három évben összesen 1,072 millárd eurót, azaz 328 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki az európai futballklubok, írta CIES, a sportág kutatásaival foglalkozó svájci egyetem.

A tanulmány szerint a francia Ligue 1 akadémiái termelték a legtöbbet, összesen 292 millió eurót, amely a teljes (az öt topligát figyelembe véve) piac 27 százalékát adja. Utána a spanyolok (276 millió), majd az angolok (227 millió), a németek (163 millió) és végül az olaszok (114 millió) következnek.

Az üzletileg a legsikeresebb a Premier League-ben szereplő Southamptom akadémiája. 2012 óta az eladott 15 és 21 közötti futballisták közül Calum Chambers, Adam Lallana, vagy Luke Shaw került más csapathoz, a klub pedig az elmúlt időszakban 90,2 millió eurót kasszíirozott a játékosokért.

Ebben a rangsorban a francia Lille (76 millió euró) a második, míg a spanyol Real Sociedad (62,2 millió) a harmadik. A Lille-ből többek között Mathieu Debuchy, Eden Hazard, Licas Digne, a Real Sociedadtól pedig Antoine Griezmann, Asier Illaramendi a legismertebb fiatal, akit sikerült jó áron értékesíteni.

A listán a legnagyobb klubok közül a Dortmund az 5., a Barcelona a 6., a Real Madrid a 7., a Bayern München a 12., a Manchester United pedig a 13. helyen áll.

Nyomasztó érzés volt a Southampton drukkereinek a tavalyi nyár, miután gyakorlatilag az alapcsapat fele más klubokba igazolt. Érkezett edzőnek Ronald Koeman és csapat egészen kiválóan teljesít a szezonban. Sokáig dobogós helyen állt, és most is közel van az európai kupát érő helyektől, jelenleg a 7. helyen áll.

Hogy érzékeltessük, mennyit is jelent a fiatalok eladásából befolyt összeg, a 2013 nyarán kiadott mérleg szerint a klub teljes bevétele 102,24 millió euró volt, a szezont közel tíz millió eurós veszteséggel zárta és a nettó adósságállománya 26 millió euró volt. Azóta az akadémiákból befolyt összegekkel is sikerült kompenzálni a hiányt.

A rangsort ezen a linken lehet végigböngészni.

Rovatok