Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek két Barca-elnök ellen is Neymar leigazolása miatt

2015. március 13., péntek 14:48

Pablo Ruz vizsgálóbíró pénteki bejelentése szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a Barcelona korábbi és jelenlegi elnöke, Sandro Rosell-lel és Josep Bartomeuval szemben, hogy hűtlen kezeléssel és adócsalással megvádolják őket, mivel olyan labirintust hoztak létre különböző szerződésekkel, mellyel megpróbálták eltitkolni a csatár valós vételárát.

A klub 2013 nyarán – az eredeti bejelentés szerint – 57 millió euróért szerezte meg Neymart, ugyanakkor Ruz azt mondta, ez az összeg valójában legalább 83,3 millió euró volt, így a vád szerint az egyesület valamivel több mint 2,8 millió euróval kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna, írja az MTI.

Az ügyben a klub egyik pártoló tagja, Jordi Cases nyújtott be bírósági keresetet, melyben hűtlen kezeléssel vádolta meg Sandro Rosell akkori elnököt azt állítva, hogy hamis szerződéssel eltitkolta, mennyit is fizetett valójában a Barcelona a brazil csatárért. Rosell azóta már lemondott posztjáról, igaz, utódja, Josep Bartomeu is megerősítette, hogy 57 millió euróba került a játékos. Ugyanakkor pár nappal azt követően, hogy a spanyol államügyészség tavaly februárban adócsalás vádjával eljárást indított, a Barcelona – elővigyázatosságra hivatkozva – 13,6 millió euró adót befizetett utólag.

Bartomeu tavaly januárban lett a Barcelona elnöke, s alig egyéves regnálása után a nyárra előrehozott választást hívott össze, pedig a mandátuma a 2015/16-os idény végéig szól.

A bírósági tárgyalás időpontját még nem jelölték ki.

Rovatok