Index Vakbarát Hírportál

A világ utolsó válogatottja 7 év után nyert

2015. március 13., péntek 10:01

A FIFA világranglistájának utolsó helyén Bhután áll, a 209. csapatot olyan válogatottak előzik meg, mint Anguilla és a Cook-szigetek, az egykor tökutolsó Turks- és Caicos-szigete már rég kilőtt és a 176. helyen áll. A bhutániak azok után kerültek az utolsó helyre, hogy San Marino tavaly novemberben ikszelt az észtekkel.

Csütörtök este viszont a bhutáni futball legnagyobb napja volt, ugyanis történetük első világbajnoki selejtezőjén léptek pályára, és idegenben verték meg a világranglistán 174. Srí Lankát 1-0-ra.

A bhutáni csapat legutóbb 2008-ban meccset, akkor Afganisztán ellen győztek 3-1-re, és fennállásuk során az afgánok mellett csak Montserrat és Guam ellen tudtak nyerni, úgyhogy a 22 milliós Srí Lanka elleni győzelem tényleg mérföldkő. 

Bhutan 1-0 Sri Lanka GOAL! Historic WIN in FIFA World Cup Qualifiers

A történelmi győzelmet jelentő gólt Tshering Dorji szerezte a 84. percben. „Életem egyik legboldogabb napja ez, annyira rég vártam már erre. Nagyon különleges élmény volt gólt szerezni, ráadásul a legjobbkor találtunk be" – nyilatkozta a meccs után. 

A lefújáskor mindenki a pályára rohant ünnepelni, de a neheze még a jövő héten jön, hazai pályán a visszavágón meg kellene tartani az előnyüket, hogy továbbjussanak a következő körbe. 

Bár korábban komoly gondok voltak a bhutániak pályájával, a 2004-es Ázsia-kupa selejtezői előtt sok csapat panaszkodott a göröngyös gyepre, azóta felújították a borítást, több csapat is műfüves pályát kapott a bajnokságban. 

A válogatott keretben amúgy egy Thaiföldön futballozó játékos kivételével mindenki a hatcsapatos hazai bajnokságban játszik, ahol jelenleg a Druk United áll az első helyen. 

Rovatok