Index Vakbarát Hírportál

Eljött a magyar futballban a blitzkrieg

2015. március 18., szerda 11:22

Elképesztő tempóban vette át a magyar futballutánpótlásban a főszerepet a még csak két hete kinevezett német Bernd Storck, aki a Csakfoci beszámolója szerint minden udvariassági formulát felrúgva, edzés közben egyszerűen megpuccsolta az addigi edzőket.

Storck 1996 és 2002 között a Hertha BSC másodedzője volt, ő volt az, akit a Hertha Dárdai leigazolásakor megfigyelőként Magyarországra küldött, és most Dárdai javaslatára igazolta le az MLSZ.

„A Telkiben edzőtáborozó U21-es válogatott edzését nézve civilben besétált a gyepre, és Szalai László meglepetésére instrukciókat kezdett osztogatni, majd az edzés végén a játékosok előtt közölte véleményét a tréningről, és jelezte, hogy legközelebb már ő állítja össze a programot. Ugyanígy járt az U17-es csapatot a finnek ellen felkészítő Belvon Attila is, akinek edzését szintén megszakította a pálya széléről besétáló német sportigazgató” - írja a Csakfoci.

Szalai lemondott az eset után, Storck viszont a következő napokban végiglátogatta a hazai akadémiákat, és „a szövetségen belül pedig egyértelművé tette, hogy az utánpótlás válogatottaknál az U15 és U21 között mindenben ő dönt, minden apró részletbe bele kíván szólni, és mindenben az ő akarata fog érvényesülni”.

Munkamódszeréről sokat elmond, hogy edzéseket tartott a focistáknak, a kapusedzőknek adott instrukciókat, beleszólt az összeállításokba és a szövetségi edzőknek is megmondta, mit kell tenniük.

Szalai lemondása után Storck átvette az U20-as válogatottat, amely az új-zélandi vb-re készül a nyáron. Szalai és Mihalecz István távozásával az U21-es és az U18-as válogatott is edző nélkül maradt, a Csakfoci úgy tudja, „Storck jelezte az MLSZ-vezetésnek, hogy további német szakemberek szerződtetését tartja időszerűnek, akik közül ketten már meg is érkeztek Magyarországra".

Ez a módszer korántsem idegen a világban, a magyarul Futballforradalmak cím alatt megjelent, a futball elmúlt 150 évét áttekintő könyvben számtalan esetről lehet olvasni Angliától kezdve Dél-Amerikán át Magyarországig, amikor az egyre gyengülő válogatottak miatt külföldről kerítettek szakembert, akinek aztán szabad kezet adtak. Az eredményét majd egy év múlva meglátjuk.

Rovatok