Index Vakbarát Hírportál

A német futball 9 pontja, ami segíthet a magyaron

2015. március 22., vasárnap 09:36

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) március elején a német Bernd Storckot sportigazgatónak nevezte ki, és mára körvonalazódott, hogy ez mit jelent, és az is, hogy milyen lendülettel esett a feladatnak. Tartalommal igyekszik megtölteni az ittlétét, nemcsak a pénzt akar felvenni, nincs urambátyámozás, sem összekacsintás.

Az érkezése után szinte rögtön munkába vetette magát, volt, hogy megállította az edzést, ha valami nem tetszett neki. A korábbi kapitány, Várhidi Péter azonnal meg is ragadta az alkalmat, és felháborítónak nevezte, ami történt, hiszen mégiscsak egy kollégája lelkébe szállt bele a német szakember.

Pár apróságot mi magunk is hozzátennénk.

1., Storck érkezése azt bizonyítja, hogy az MLSZ belátta, hogy az elmúlt 25 évben nemzetközi szinten komolyan vehető játékosok felnevelésére képtelen magyar edzői kar bármennyi időt kér is, nem fogja tudni megváltoztatni a sportágat. Ha egyéneket nem sikerült felmutatni, hogyan sikerülhetett volna egy csapatot összehozni? Egyre inkább elhiszik Csányiék, hogy nem forráshiány, hanem alapvető tudáshiány van a szakmában, és nemcsak edzői szinten, hanem középvezetői szinten is óriási tudáshiány, elég csak végignézni a klubokon.

2., Storck a láb- és a testtartással nem volt elégedett, amikor leállította a gyakorlatokat. Nem egyszer, ötször. Amiatt is kiborult, hogy volt, aki nem figyelte a labdát egy labdaszerzés után, kivonta magát a játékból. Jobb nem belegondolni, ha ezt látta a válogatottnál, vagyis egy korosztály krémjénél, akkor alsóbb szinteken, milyen állapotokat tapasztalhatott.

3., Ha ez a sportigazgató dolga, akkor az előd miért nem emelte fel a hangját, miért tűrte, hogy alkalmatlan emberek alkalmatlan labdarúgókat neveljenek fel? Rossz lábtartással, gyenge koncentrációval. Az előd Nyilasi Tibor volt, aztán a pozíció betöltetlen volt egy éve.

4., Várhidi azt is mondta, nem a válogatottnál, hanem az akadémiákon képzik a labdarúgókat. Az ottani képzésről Dárdai mondott csendes, de határozott véleményt, amikor a válogatott keretébe egyetlen 23 év alatti, vagyis akadémián nevelkedő játékost sem hívott meg. Az eddigi 3 tétmeccsén csak Kalmár Zsoltot használta, őt is csak 17 percre. Világos üzenet ez Felcsútnak, Agárdnak, Szombathelynek.

5., Mielőtt a hazai futball megmondóemberei még jobban nekimennek Storcknak, és az előéletével, a kazahsztáni kalandjaival kezdenének foglalkozni, érdemes végiggondolniuk, hogy Mihalecz István az NB II.-es Ajka kispadját hagyta ott a 16 éven aluli válogatott vezetéséért. Tőle azonnal megváltak, mert az elképzelései nem egyeztek Storckéval. A 17 éveseket irányító Belvon Attila önéletrajza sem dúskál a nagyobbnál nagyobb sikerekben. Inkább az az izgalmas kérdés, hogyan juthattak el zéró eredménnyel ilyen magasra?

Storck azonban egy olyan működő futballkultúrából érkezik, ahol a férfiaknál és a nőknél is komoly sikerek vannak nemcsak felnőtt, hanem korosztályos szinten is, vagyis talán jobban tudja, mint bárki ebben a hazában, hogyan kell az alapokat lerakni, és azokat megkövetelni hétről hétre. Azt pedig tételezzük fel, hogy jót akar itt is. 

6., Storck és német segítői bármelyik pontjáról érkeztek is Németországnak, pontosan ugyanazt értik egy-egy futballkifejezés alatt, amit a kint szocializálódott Dárdai Pál és Szabics Imre is gondol, mert egységesen beléjük verték, így nem jelenthet mást. A magyaroknál ez nem alakult ki, az edzők klubonként változó értelmezéssel, és sajátos gondolataik mentén oktatnak a korosztályos csapatoknál. Mintha az autóvezetésnél Szegeden még tiltott lenne a záróvonal átlépése, de Kaposváron már szabad. A német automatizmusok megszilárdulása csak előre viheti a futballt. Még akkor is, ha Magyarországon egy klubon belül is divat különbözően gondolkodni, miközben a gyerekek nem értik, hogy amit Pista bácsi kér a védekezésben, arra Bandi bácsi miért legyint csak másnap. A gyerekek ettől összezavarodnak, országos szinten pedig hatalmas lesz a káosz.

7., Storck meghökkent azon, hogy nincs adatbázis az akadémián tanuló gyerekekről.

Isten hozott, Magyarországon!

Itt az nem volt cél, hogy átlátható rendszer jöjjön létre, mert még a végén kiderül, hogy nem nagyon értünk ehhez. Ahogy azt a belga Double Pass vizsgálata is sugallta.

8., Storck nyilván Dárdai ajánlására érkezett, és az övé fontosabb poszt, mert nap mint nap ebben a közegben lesz, a jövő rajta múlik. Ebben a helyzetben még pár dolgot helyrerakhat, feltéve, ha odafigyelnek rá, nem pedig fúrják és faragják.

9., Nincs olyan ország Európában, ahol ne fejlődne a futball, Kazahsztán klubjai lassan ismertebbek, mint a magyarok. De hogy sikeresebb volt az elmúlt két évük az UEFA-rangsorban, az biztos. Jó lenne ezt tisztán látni a magyar ugarról is. Mert mgeshet, hogy arrafelé megfogadták Storck szavait.

Rovatok