Index Vakbarát Hírportál

Az angol futballnak semmi köze az angol emberekhez

2015. március 24., kedd 21:27

Az angol futball érdekében szigorítani kell a bajnokság szabályain, mert a mostani angol focinak semmi köze nincs az angol emberekhez - mondta a BBC-nek az ország futballszövetségének vezetője, Greg Dyke. Változtatások biztosan lesznek 

Hétfő este ugyanis bejelentették, milyen szabályokon szigorítanának a jövőben:

A szövetség egyik bizottsága arra a megállapításra jutott, hogy azért van kevés a minőségi angol játékos, mert minőségi edzőkből is kevés van, az utánpótlásban komoly gondok vannak a létesítményekkel, és 18-21 éves kor között nem kapnak elegendő lehetőséget az angol játékosok.

Dyke azt mondta, a tottenhames Harry Kane példája bizonyítja, hogy van értelme változtatni a szabályokon. A huszonegy éves támadó tizenkilenc góllal vezeti a Premier League góllövőlistáját, az egyik legjobb csatár az angol bajnokságban. "Harry Kane sokan segít az ügyünkben. Itt van egy fiatal srác, aki beverekedte magát a Spursbe, és a bajnokság legjobb góllövője lett. Hány Harry Kane lehet más Premier League klubok utánpótlásában? - indokolt az FA elnöke. 

Nem az a céljuk, hogy a minőségi EU-n kívüli játékosokat kizárják a bajnokságból, őket továbbra is szeretnék angol csapatoknál látni, de Dyke szerint rengeteg a szinten aluli légiós a Premier League-ben. Azt remélik, hogy az új szabályokkal 20-40 százalékkal nőni fog a hazai játékosok száma az élvonalban. 

Az FA döntéshozó bizottságában ül a korábbi válogatott Danny Mills is, szerinte az EU-n kívüli játákosok 95%-a munkavállalási engedélyt kap, ezen változtatni kell, mert a másod- és a harmadosztályban is egyre kevesebb lehetőség jut az angoloknak. 

Az angol válogatott mellett az angol klubcsapatok sikertelensége is látványos, a Bajnokok Ligájában például a negyeddöntőben már egy PL-es klub sincs az idén. Ennek hátteréről korábbi cikkünkben olvashat

Rovatok