Index Vakbarát Hírportál

Csányi majd leszavazza az UEFA-büntetést? Dehogy!

2015. március 26., csütörtök 08:36

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke Európa egyik legbefolyásosabb futballszemélyisége lesz, de van, amiben ő sem szavazhat majd. Mire jó a végrehajtó bizottság?

Csányi Sándor több mint kétharmados többséggel került be az UEFA végrehajtó bizottságába szerdán, az MLSZ-elnök negyvenkét szavazatot kapott úgy, hogy mind az ötvennégy UEFA-tagállam szavazhatott a bécsi tisztújítón.

Milyen feladatai lesznek a magyar futballvezetőnek? Tényleg ő lesz Európa egyik legbefolyásosabb futballszemélyisége? A FIFA végrehajtó bizottságáról már mindenki hallott a katari vb-balhés vesztegetések miatt, de mi a helyzet az európai szövetségével?

A következő négy év

A tizenhét tagú testületben hét üres helyre tizenkét jelölt volt, az új tagokat a 2015 és 2019 közötti időszakra választottak meg. Csányi azt mondta az MLSZ honlapjának, hogy a háttérben elég nagy harc ment a szavazatokért, ezért is nagy dolog, hogy ennyien választották őt. 

Ez nagyon nagy eredmény, nem tudom, minek köszönhetem, de nyilván benne van, hogy sokan tudnak arról, hogy Magyarországon fejlődik a labdarúgás, főleg az amatőr futball, a fiatalok futballja, az infrastruktúra, vagy az edzőképzés. Úgy érzem, az elmúlt öt évben végzett munkának az elismerése, hogy sikerült bekerülnöm a végrehajtó bizottságba.

- kommentálta a döntést a futballvezető. 

Amennyiben Csányi jól végzi a munkáját, akkor hosszú távon is számolhat az UEFA-val, persze csak ha folytatni akarja a munkát. Az idén hatvankét éves, és a bizottságba a hetven év fölöttieket nem választják újra. Már ha addig még MLSZ-elnök lesz, ugyanis csak azokat a tagok indulhatnak, akiknek aktív tisztségük van országuk szövetségében. 

Az UEFA végrehajtó bizottságának feladatkörébe tulajdonképpen minden olyan döntéskor beletartozik, melyről az UEFA-kongresszus nem határoz. A bizottság irányítja magát az UEFA-t, és a legfontosabb európai futballkérdésekben dönt.

Felügyelik a nemzetközi szövetség adminisztrációs munkáját, és olyan volumenű dolgokról határoznak, mint a nemzetközi kupasorozatok, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga döntőinek helyszínei, formátuma és pénzdíjai, de a válogatott meccsek lebonyolításáról és a 2020-as Eb-városainak kijelöléséről is ők döntöttek. A 2020-as lesz az első torna, amelyet több európai nagyvárosban rendeznek, és ennek a bizottságnak köszönhetjük, hogy tavaly szeptemberben Budapestet is kijelölték egyik helyszínnek. Csányi terminusa alatt a 2024-es Eb-ről döntenek majd.

Tavaly novemberben a végrehajtó bizottság határozott arról, hogy 2018-tól létrehozzák a Nemzetek Ligája nevű sorozatot, a barátságos mérkőzések nagy részét kiváltó szériában négy osztály négy-négy csoportjában küzdenek majd Európa válogatottjai. 

Amikor a bizottságnak a nemzetközi helyzetre is figyelnie kell

Az UEFA végrehajtó bizottságba újraválasztott ukrán Hrigorij Szurkisznak és társainak lehet, hogy hamarosan ismét olyan döntést kell hozniuk, melybe a nemzetközi politika és a háborús helyzet is beleszól.

Az Európa Ligában ugyanis még egy orosz-ukrán elődöntő is összejöhet, ami az ukrajnai helyzet miatt nem lenne kockázatmentes, ezért az eddigi sorsolások során arra is ügyeltek, hogy a két ország csapatai ne játszhassanak egymás ellen. Szurkisz szerint az lenne az ideális, ha az ilyen döntéseket nem kellene meghoznia a végrehajtó bizottságnak, ám a kockázatok miatt nem így tettek, és úgy véli, bizottsági társai eddig is helyes döntéseket hoztak ilyen ügyekben.

Ám mi lenne, ha a 2016-os Eb-re az oroszok és az ukránok is kijutnak? Egy másik vb-tag, a szlovák Frantisek Laurinec szerint a tornára feloldhatnák ezt a tilalmat, hiszen egy semleges országban, Franciaországban meccselnének egymással. 

Az ő döntésük volt, hogy a gólvonal-technológia helyett alapvonali bírókat használjanak Európában, mivel a technológia túl drága lett volna egyes tagoknak. Látható tehát, hogy a futballban fontos döntésekbe szólhat bele a magyar futballvezető.  

Így megússzuk a büntetéseket? 

Csányi beválasztása után sokaknak rögtön az ugrott be, hogy akkor ezentúl nagyobb eséllyel úszhatjuk meg az olyan büntetéseket, mint a románok elleni zárt kapus válogatott meccs. De azt a büntetést a FIFA szabta ki, mivel vb-selejtező volt, abban a szövetségben ráadásul amúgy sincs komoly pozícióban magyar tisztségviselő. Másrészt, ha az UEFA végrehajtó bizottságának döntenie kell majd a magyar válogatottat vagy magyar klubcsapatokat érintő szankciókról, akkor Csányi maximum a többi tagnál lobbizhat.  

Az UEFA szabálya egyértelműen kimondja, azok a tisztségviselők, akiknek országa érintett a felmerülő kérdésben, nem vehetnek részt a döntéshozásban, ugyanez vonatkozik az elnökre is. 

Mindenesetre a végrehajtó bizottság azonnali hatállyal érvényes szabályokat hozhat, és ezeket csak ők vonhatják vissza. Ki lehet tenni valakit ebből a társaságból, de ahhoz valami nagyon súlyos kötelességmulasztást kell csinálnia, és a bizottság háromnegyedének támogatnia kell a döntést. 

Volt már olyan tag, akinek le kellett mondania, például a svég Eggert Magnússon azért távozott, mert tulajdonrészt vállalt az angol West Hamnél, és emiatt összeférhetetlen lett. Tehát ha Csányi úgy döntene, hogy megvesz egy NB I.-es klubot, akkor nem dolgozhatna tovább az UEFA bizottságában. 

Megszakadnia azért várhatóan nem kell majd, az UEFA szabályai szerint ugyanis a bizottságnak legalább kéthavonta kell találkoznia, viszont az UEFA elnöke, aki most ismét Michel Platini lett, kezdeményezheti, hogy két héten belül összeüljenek. 

Nem ő az első magyar a bizottságban

Az európai szövetség fegyelmi bizottságának eddig is volt magyar tagja, Berzi Sándor, a fegyelmi bizottságban dolgozik.

Azonban az UEFA végrehajtó bizottságban is volt már két magyar: Sebes Gusztáv 1954-ben részt vett az európai szövetség megalakításában, és 1960-ig töltött be szerepet az UEFA irányításában. Két évvel később, 1962-ben Barcs Sándort választották be a végrehajtó bizottságba, ő 1978-ig töltött be mandátumot.

A harmadikként bekerülő Csányi beválasztása mellett sikerült azt is elérni, hogy 2016-ban Budapesten legyen az UEFA kongresszusa. Már ez is jelzésértékű lehet, de Michel Platini is igyekezett ösztönző szavakat mondani. 

Mindez annak a jele, hogy az európai futballban elismerik a magyar szövetség munkáját, azt, hogy három új stadion épült Magyarországon, hogy nő a játékosok száma, és hogy a 2020-as Európa-bajnokságra elkészül a 70 ezer nézőt befogadni képes új nemzeti stadion is.

Aztán majd a következő négy évben kiderül, hogy ez és Csányi tisztsége mire elég. 

Rovatok