Index Vakbarát Hírportál

Dárdaiék előtt az alkalom: 28 éve nem vertük a görögöket tétmeccsen

2015. március 28., szombat 16:18

A magyar futballválogatott azzal a görög válogatottal folytatja Eb-selejtezőit, amely ellen tétmeccsen 28 éve nem nyert. Legutóbb, 2008. május 24-én Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland és Vadócz Krisztián góljaival 3-2-re nyertünk ellenük barátságos meccsen.

Dárdai Pál szövetségi kapitány jó sorozatát folytathatja vasárnap este a Groupama Arénában, a válogatott tét meccsen három mérkőzés óta veretlen, míg az ellenfél, a görög válogatott a Costa Rica elleni vb-meccs óta nem nyert meccset, sőt az utolsó haton mindössze két gólt lőtt és egyszer ért el döntetlent öt vereség mellett.

Milyen görög válogatottra számíthatunk mi?

Egy biztos, a mélyen tudása alatt teljesítő, mentálisan szétesés-közeli görög válogatott az otthoni közvélemény, és nyilván saját magukkal szembeni elvárás miatt is győzelmi kényszerben lép a pályára Budapesten, vasárnap, 20.45-kor. 

A görög válogatott négy meccs után egyetlen ponttal csoportutolsó az Eb-selejtezőben.

Ráadásul csúfos a vereséglista: otthon kapott ki a románoktól, de ami még ennél is tragikusabb számukra, hogy az északírektől és a feröeriektől is rúgott gól nélkül kaptak ki.

Az, hogy milyen lehet a görögök számára megélni egy ilyen sikertlenségi sorozatot, elég jól érzékelteti, hogy a fentebb említett 2008-as, magyaroktól elszenvedett vereség után a válogatott még még négy meccsen maradt nyeretlen, vagyis hét éve nem volt ilyen rossz szériája.

A görög futballnak a válogatott pocsék szereplése mellett is van elég baja. A hazai bajnokságot már harmadszor kellett megszakítani a mostani idényben. Az első szeptemberben volt, amikor egy szurkoló meghalt egy krétai harmadik ligás mérkőzésen. A második megszakítást novemberben rendelték el az illetékesek arra válaszul, hogy kórházba kellett szállítani egy játékvezetőt, akit a drukkerek bántalmaztak. Jöttek a zártkapus meccsek, aztán az AEK Athén–Olympiakosz kupameccsen történt újabb szurkolói balhé.

finn-görög meccs

A válogatott élére a Costa Rica ellen elszenvedett vb-búcsú után Claudio Ranierit nevezték ki, akinek azonban csak négy meccs jutott, a feröeriek elleni vereség után pedig azonnal menesztették. Utána Kosztasz Canasz ült a kispadon a szerbek elleni 0-2-es barátságos meccsen, majd a 70 éves uruguayi Sergio Markarián nevezték ki, aki kétszer paraguayi, egyszer perui kapitány is volt már.

A görög futballhoz annyi köze, hogy 1998–1999-es idényben a Ionikoszt, majd 2002 és 2004 között a Panathinaikoszt, egy évvel később az Irakliszt edzette. A Panathinaikosszal 2002-ben Bajnokok Ligája, 2003-ban UEFA-kupa negyeddöntős volt

Klubezdőként Dél-Amerikában hétszer is bajnok lett, Peruval a Copa Américán bronzérmes volt, Paraguayt pedig 2002-ben kivezette a világbajnokságra. A 2014-es vb-selejtezőkben elbukó perui válogatott éléről a sorozat végén távozott. A görög szakértők szerint éppen azért nevezték ki a válogatottjuk élére, mert kiválóan alkalmazza – az amúgy a görög futball védjegyének is számító – védekező futballt. A vélemények szerint éppen hátsó alakzat stabilitása ment tönkre Ranieri alatt, Markarián első feladatának tartotta a hátvédsor megszilárdítását.

Ennek megfelelően a görögök vélhetően egy masszív védelemre felépített játékkal lépnek majd Budapesten is pályára. Ezért aztán a legismertebb görög csatár, Jorgosz Szamarasz, valamint a sérült Kosztasz Mitroglu együttes hiánya sem jelent annyit, mint Jannisz Maniatisz kiesése, aki éppen a középpálya védőmunkáját volt hivatott megszilárdítani.

A védelemből még José Holebasz kiesése nagy veszteség, de helyére ott van Vaszilisz Toroszidisz a bal oldalra, a jobbon pedig – ha egészséges – Lukasz Vintra, vagy a másodosztályban futballozó Mihalisz Bakakisz.

Kilenc olyan játékos van Markarián keretében, aki a Feröer-szigetek ellen elveszített 1-0-s meccsen is pályán volt, de ahhoz a meccshez kéepst egészen más hadrend várható. A görög lapok úgy látják, hogy egy 4-3-3-as felállás a legelképzelhetőbb, amely a védekezésben 5-4-1-re vált át, tehát masszív védekezésből felépített gyors kontrákra számíthatunk.

görög-északír meccs

A magyarok számára új helyzet állhat elő azzal, hogy várhatóan nem az ellenfél fogja irányítja a játékot, és arra kell felkészülni, hogy a görögök inkább visszahúzódva, a területet jobban átengedve fognak játszni, ilyenre pedig, a Dárdai-csapat ellen játszó ellenfeleknél (ideértve a Herthánál is alkalmazott stratégiát) még nem volt példa.

A görög válogatott utóbbi meccsein egyszerűen hiányzott a vezér, Markarián viszont meghívta az indiai bajnokságból a görög Atromitoszba visszatérő 36 éves Kosztasz Kacuraniszt, aki 114 válogatott meccsen lépett pályára, és ott volt a 2004-es Európa-bajnok csapatban is.

Mindeközben a magyarok

A magyar válogatott játékát, és a pályára lépők tudását, formáját ismerve nehezen elképzelhető, hogy folyamatos, lendületes támadójátékkal tartjuk majd kapujuk előtt a jól védekező görögöket. Inkább számítani kell olyanra, hogy jó rugótechnikájú játékosok, mint Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, és most már Leandro is, rögzített szituációkból teremtenek lehetőséget. Már csak azért is, mert a görögök ebben az Eb-sorozatban az eddig bekapott ötből három ilyen gólt kaptak.

Fontos taktikai elem lehet tehát a kapura lövés, amelyben nem állunk olyan rosszul, hiszen az európai szövetség honlapjának statisztikái alapján 36 magyar lövésből négy gólunk esett az eddigi négy meccsen, míg a görögök 49 kisérletből egy gólt szereztek csak.

A görögök az új edzőjükkel, az általuk legjobban kedvelt és tudott játékstílusban tehát győzni jönnek Budapestre. Talán nem véletlenül mondta Dárdai Pál, hogy a jelen helyzetben a döntetlen is elfogadható eredmény.

A görög válogatott kerete

Kapusok: Sztefanosz Kapino (Mainz), Oresztisz Karnezisz (Udinese), Markosz Vellidisz (PASZ Jannina)

Védők: Mihalisz Bakakisz (AEK Athén), Konsztantinosz Manolasz (Roma), Vangelisz Morasz (Hellas Verona), Kirjakosz Papadopulosz (Leverkusen), Szokratisz Papasztathopulosz (Dortmund), Dimitrisz Sziovasz (Olympiakosz), Kosztasz Sztafilidisz (Fulham), Vaszilisz Toroszidisz (Roma), Lukasz Vintra (Levante)

Középpályások: Jannisz Fetfacidisz (Chievo), Kosztasz Fortunisz (Olympiakosz), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Hellas Verona), Jannisz Janniotasz (Aszterasz Tripolisz), Kosztasz Kacuranisz (Atromitosz), Panajotisz Kone (Udinese), Anasztasziosz Lagosz (Panathinaikosz), Andreasz Szamarisz (Benfica), Panajotisz Tahcidisz (Hellas Verona)

Csatárok: Sztefanosz Athanasziadisz (PAOK), Aposztolosz Jannu (Panioniosz), Nikosz Karelisz (Panathinaikosz)

Rovatok