Index Vakbarát Hírportál

Gyenge iksz, de újra nem kaptunk gólt

2015. március 29., vasárnap 23:08

Magyar-görög 0-0, néhol jó játékkal és nem is olyan kevés helyzettel. A pótselejtezőért simán harcban vagyunk, de az elsőktől lemaradtunk.

Győztek a magyar válogatott Eb-selejtezőcsoportjában az élen álló ellenfelek, a románok és az északírek vasárnap kora este, így Dárdai Pál szövetségi kapitány csapata úgy lépett pályára, hogy tudta, győzelem kell, ha tartani akarja a lépést az elsőkkel.

A csoportutolsó görögök győzni jöttek, egy pontról akartak elmozdulni, hogy legyen még esélyük kijutni Franciaországba, de az első félidőben mi voltunk a jobbak, egyértelműen. Gera és Dzsudzsák jól szervezett, próbáltunk játszani, nálunk volt többet a labda, és helyzetet is sikerült kialakítanunk.

Dzsudzsák lőtt nagyot messziről az elején, majd Szalai ment el a jobb oldalon teljesen üresen, gyengén adta középre a labdát a tizenegyespont környékén helyezkedő Gerának, de a görög védő valahogy elvétette, így Gera simán átvette, megtolta, lőtt, de beleléptek a lövésbe.

Magyar-görög 0-0

Ez volt magasan az első félidő legnagyobb, és egyben egyetlen igazi lehetősége, a csapatok nem kápráztatták el a Fradi-stadion teltházas közönségét.

A szünetben, mivel egész jól játszottunk, talán megnyugodtak kicsit az embereink, mert a második félidőt borzasztóan kezdtük, és úgy is folytattuk a 80. percig. A görögök rákapcsoltak, ki sem engedtek minket a térfelünkről, a kósza kontrapróbálkozásaink már az első passznál elhaltak.

Szélsőhátvédeink mintha nem is lettek volna, középen Kádár és Juhász viszont elég jól zárt, temérdek labdát rúgtak vagy fejeltek ki. Összességében az derült ki, hogy Dárdai remekül összerakta ezt a csapatot, de az eddig említett neveken kívül többen nem nagyon tudnak futballozni, még annyira sem, mint a szintén nem túl erős görögök. A passzok nem mentek, ha nem Gerához vagy Dzsudzsákhoz került Kádárék kivágott labdája, megsüthettük, elakadt az akciókezdemény.

Mindezek ellenére a görögöknek csak egy igazi nagy lövési lehetőségük akadt, de a lövés 14 méterről gyengén sikerült, így Király simán fogta.

Az igen gyenge Szalait le is vitte Dárdai a hajrára, bejött Nikolics, és jobbak is lettünk, az utolsó 10 percre feljavultunk, kijöttünk, megnyerhettük volna a meccset. Pintér nagy lövését a léc alól tolta ki Karnezisz kapus, majd Nikolicsban maradt a győztes gól.

Juhász fejelt be középre, a kapus előtt, annak háttal álló csatárhoz egy szögletet, aki levette, majd fordulásból négy méterről fölé vágta a labdát. Nem lett volna nagy kunszt berúgni, de méginkább hagyni Gerának, aki a kapuval szemben érkezett, és már szinte emelte a lábát, hogy telibe verje a kaput. Nikolics megmozdulása sem okos, sem ügyes nem volt.

Dárdai reálisan értékelt

"Az első félidőben jók voltunk, megvolt a két lehetőségünk, azok közül az egyiket be kellett volna verni. A másodikban nem jöttünk ki jól, a görögök szervezettek voltak. Változtattam, jöttek a cserék, be is jött Nikoliccsal, az utolsó tíz perc újra a miénk volt, meg lehetett volna nyerni. Ez görög csapat egyáltalán nem rossz, kezd összeállni, és ha összeáll, pontokat vesz majd el a többiektől is. Ikszes meccs volt, és azt hoztuk is."

Dárdai beszélt arról a feltételezésről is, hogy klubcsapata, a Hertha BSC állítólag csak nyárig engedi őt a válogatottnál dolgozni, a Duna TV riporterének kérdésére, hogy ez igaz-e, kissé kitérő választ adott, sem igent sem nemet nem mondott: "Én teszem a dolgomat itt a válogatottnál és a Herthánál is, itt is, ott is bedobtak engem a mélyvízbe, egyiket sem nagyon gondoltam volna".

"Jó úton járunk, meg kell tanulnunk az ilyen mérkőzéseket ezekből a nagy helyzetekből eldönteni - idézte az MTI Dárdait. - A második félidőt nem kezdtük jól, fölénk kerekedett a görög csapat, amely nagyon jó. Értékes pont lehet ez, majd a végelszámolásnál meglátjuk, mire lehet elég."

Sergio Markarián, a görögök kapitánya: "Mindenki láthatta, hogy közel voltunk a győzelemhez, de végül sajnos két nagyon fontos pontot elvesztettünk. Az első félidőben körülbelül negyed órán át nem találtuk a játék ritmusát, akkor nagy nyomás alatt voltunk, és sok volt a pontatlan passz. Az első félidő végére azonban az ellenfelünk fölé kerekedtünk. A második játékrészben harminc percen át uraltak a játékot, de nem tudtuk befejezni az akcióinkat, ugyanakkor összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével."

Összességében tehát négy lehetőségünk volt, ebből két ziccernek mondható, míg a görögöknek nagyjából egy, vagyis Dárdai újra hozta, amit az eddigi három Eb-selejtezőjén. Egészen hihetetlen, hogy tétmeccsen, méghozzá négy tétmeccsen csak egy gólt kaptunk vele, zsinórban három kapott gól nélküli mérkőzésnél járunk, összesen több mint hét félidőnél.

Úgy tűnik, védekezni Dárdai megtanította a játékosainkat, a következő lépés viszont sokkal nehezebb, támadni megtanítani 20-30 éves embereket már nem nagyon lehet. Kevés a minőségi középpályásunk, a csatáraink nem nagyon tudnak gólt lőni.

A csoportban maradtunk a harmadik helyen, a célunk ezt megtartani, és pótselejtezőn végezni.

A csoportállás:
1. Románia            5  4  1  -   7-1  13 pont
2. Észak-Írország     5  4  -  1   6-3  12
3. MAGYARORSZÁG       4  2  1  1   4-3   8
4. Finnország         5  1  1  3   5-7   4
5. Feröer-szigetek    5  1  -  4   2-7   3
6. Görögország        4  -  1  3   1-5   2

Magyarország-Görögország 0-0

Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
    sárga lap: Leandro (10.), Elek (55.), Pintér (79.), illetve Kone (64.), Fetfacidisz (65.)

    Magyarország:
Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland, Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Elek Ákos (Pintér Ádám, 70.), Tőzsér Dániel - Stieber Zoltán, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 68.)

    Görögország:
Oresztisz Karnezisz - Szokratisz Papasztatopulosz, Kosztasz Manolasz, Vaszilisz Toroszidisz, Kosztasz Sztafilidisz - Kirijakosz Papadopulosz, Andreasz Szamarisz - Jannisz Fetfacidisz (Jannisz Janniotasz, 77.), Panajotisz Kone (Kosztasz Kacuranisz, 77.), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Kosztasz Fortunisz, 69.) -  Sztefanosz Athanasziadisz

Rovatok