Index Vakbarát Hírportál

Az északíreket nem a vasárnapi zárva tartás, hanem a meccselés sokkolja

2015. március 30., hétfő 09:19 | kilenc éve frissítve

A történelemben nem példa nélküli, hogy a mélyen hívó keresztény sportolók nem hajlandóak vasárnap versenyezni. A '90-es évek elején például egy darabig a hármasugró világcsúcstartó Jonathan Edwards is megtagadta a vasárnapi indulást. Észak-Írországban most először rendeztek vasárnap válogatott futballmeccset, ami ellen tüntetések is szerveződtek.

Az északír csapat nem először játszott vasárnap, szeptemberben például nálunk is akkor verték Pintér Attila válogatottját, de otthon még sosem meccseltek a Biblia szerinti pihenőnapon. „Egyre inkább úgy tűnik, hogy a futballnaptárat a televíziók alakítják ki, és nem számít, mit mond isten vagy a közvélemény" – mondta Raymond Robinson tiszteletes.

A játékosok közül senki nem adott hangot annak, hogy nem akar a finnek ellen játszani Belfastban. 1982-ben azonban erre is volt példa, az 1982-es világbajnokságon Johnny Jameson megtagadta a spanyolok elleni vasárnapi meccselést.

Az ír futballszövetség korábban, amikor csak lehetett, megegyezett az UEFA-val, hogy ne vasárnap játszanak, – sokáig még bajnokit is tilos volt tartani ekkor – , de a 2016-os Európa-bajnoki selejtezőn nem volt más választásuk.

Erre több egyházi szervezet bejelentette, hogy a meccs napján tüntetni fog. A Windsor Park stadion közelében össze is gyűltek pár százan egy templom körül, ahol énekléssel és feliratokkal tiltakoztak a vasárnapi meccs ellen.

A stadionban a válogatott 2-1-re nyert Kyla Lafferty két góljával. Az északír válogatott a csoport második helyén áll 12 pontjával, néggyel előzi a harmadik Magyarországot.

Rovatok