Index Vakbarát Hírportál

Csányi: Nem biztos, hogy van értelme 16 NB I.-es klubnak

2015. április 2., csütörtök 13:06

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki küldöttközgyűlése ismét Csányi Sándort választotta meg elnöknek, írja az MTI. Csányi korlátozná a magyar bajnokságban játszó légiósok számát, és az NB I.-ben is csökkenhet a csapatok létszáma.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 2010 óta irányítja az MLSZ-t, megbízatása öt évre szól.

Csányi Sándor, akit múlt héten beválasztottak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába, egyedüli jelölt volt a posztra. A közgyűlés egyhangúlag választotta meg ismét elnöknek.

Az elnökségbe megválasztott nyolc tagból Berzi Sándort, Balogh Gabriellát, Bánki Eriket, Garancsi Istvánt, Nyilasi Tibort és a bolgár Anthony Radevet szintén egyhangúlag szavazták meg, míg Dankó Bélát és Török Gábort egy tartózkodás mellett támogatta a közgyűlés. Más jelölt nem volt a vezető testületbe, amelynek így három új tag van Nyilasi, Garancsi és Török révén. Ők Tarsoly Csaba, Vizi E. Szilveszter és Kovács Árpád helyére kerültek be.

Csányi beszédében hangsúlyozta, hogy a szurkolói kártya sikertörténet, ezért megmarad. „Hiába tiltakoznak az ultrák, a kártya meg fog maradni. Zökkenőmentesebb a jegyvásárlás, ezt igazolta a Görögország elleni Eb-selejtező is, amelyre a belépők 60 százaléka az interneten kelt el. A szurkolók legfőbb félelme nem igazolódott be, egyetlen visszaélés sem történt".

Az elnök azt ugyanakkor elismerte, hogy a kártya bevezetésének kommunikációjában hibáztak, mert csak a biztonsági szempontokkal érveltek, pedig azt kellett volna hangsúlyozni, hogy a kártya elsősorban a szurkolók helyzetének megkönnyítését szolgálja.

Arról is beszélt, hogy a hazai tehetségeket segítve korlátozhatják a külföldi játékosok számát. A túl sok légióst szerepeltető és akadémiával is rendelkező csapatokat pedig az állami támogatás megvonásával büntethetik. A BL-ben induló csapatok azért kapnának könnyítést.

Létszámcsökkentés jöhet

„Sajnos előfordulhat, hogy az ismert okok miatt az idei bajnokságot nem 16 csapat fejezi majd be. Több NB I.-es klubnak is véres a nyaka, komolyan át kell gondolni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben van-e értelme 16 csapatot üzemeltetni az első osztályban" – idézte a Csakfoci Csányit.

Tavaly rekordot jelentő 31,2 milliárd forint tao-pénz áramlott a labdarúgásba, ebből 8,5 milliárdot az MLSZ használt fel. Az MLSZ ellenőrzése során összesen 224 szabálysértést tárt fel és 250 millió értékben rendelt el visszafizetést.

Az elmúlt öt év egyik legnagyobb eredményeként azt említette, hogy a nyilvántartott játékosok száma 125 ezerről 215 ezerre, a csapatok száma pedig 7 ezerről 11 ezerre nőtt. Szintén sikerként emelte ki az infrastruktúrafejlesztést. Elmondta, három új stadiont - Groupama Aréna, Nagyerdei Stadion, Pancho Aréna - adtak át és további 28 épül vagy szépül meg - többségében 2017-ig. Hozzátette, a Puskás Stadion, amelyben 2020-ban négy Eb-mérkőzést rendeznek, várhatóan 2018-ban kerül átadásra. Hangsúlyozta, nemcsak stadion-, hanem pályaépítés is zajlik, utóbbi keretében összesen 285 pályát adtak át, ebből 95-t tavaly.

Rovatok