Index Vakbarát Hírportál

Kikapcsolták az FTC–Újpesten a gólvonal-technológiát, holott szükség lett volna rá

2015. április 13., hétfő 11:10 | aznap frissítve

A Ferencváros 2-0-ra legyőzte az Újpestet vasárnap az NB I. 23. fordulójában. A mérkőzésről és a stadionon kívüli eseményekről már írtunk, viszont 1-0-nál akadt egy helyzet, amelynél az eddigiekhez képest pluszt mutathattak volna a gólvonal-technológia révén.

Kim Ojo csereként állt be, az újpestiek 192 centiméter magas csatára egy beadás után éppen a kapufa mellé fejelt, Dibusz Dénes viszont a földön fekve hatalmas bravúrral kiütötte a gólvonalt elérő labdát. Látszott, a ferencvárosi kapus már bent ért a labdához, de a labda még nem jutott túl teljesen a gólvonalon, de az, hogy ez 100 százalékkal kijelenthető legyen, szükség lett volna az emiatt kiépített milliós technológiára.

Az azonban nem volt bekapcsolva, írja a Csakfoci.hu.  Az eset azért is rendkívüli, mert rögtön az ellentámadásból Böde Dánielt lerántotta az újpesti Suljić, aki piros lapot kapott, míg a szabadrúgást Varga Roland belőtte, ezzel lett 2-0.

A Csakfoci szerint a techológia „nincsen minden alkalommal automatikusan bekapcsolva. Ennek elsősorban anyagi okai vannak. Értesüléseink szerint a rendszer működtetése alkalmanként másfél millió forintba kerül.”

Az MLSZ Magyarországon elsőként a Groupama Arénában engedélyezte a gólvonal-technológia alkalmazását,  a Wikipedia szerint Goal Line Technology (GLT) kamerarendszert telepítettek, amely 4 milliméter pontossággal észleli, ha a labda áthalad a gólvonalon, és jelzést küld erről a játékvezetők speciális karórájára. Mindezt a két kapunál felszerelt 7-7 kamera teszi lehetővé

Rovatok