Index Vakbarát Hírportál

Necces helyzetben a Bayern, a Barca eldönthette

2015. április 15., szerda 23:14

A BL-szezon meglepetése a Porto 3-1-es győzelme a németek ellen, a Barcelona kicsit túlteljesített, de a várt eredményt hozta Párizsban, szintén 3-1-re verte a PSG-t a negyeddöntők első meccsén.

Egy egész sor sérült világklasszis, közöttük Robben és Ribery nélkül kellett felállnia a Bayernnek Portóban, de valószínűleg nem az ő hiányuk miatt kezdték a meccset a németek pocsékul, a hazaiak szenzációsan.

Xabi Alonso hibája után ugyanis a Porto már a második percben büntetőhöz jutott, amikor a spanyolt leszerelte Jackson Martinez, Neuer meg felvágta. Még örülhettek is Guardioláék, hogy a szabálytalankodó Neuer kapust nem állította ki a bíró, bár leheletnyit hozzáért a labdához is. Ricardo Quaresma a tizenegyest belőtte, és még nem telt el egészen 10 perc sem, amikor újra ünnepelhetett, mert akcióból is betalált. Most Dante hibázott a német csapatból, Quaresma  egyszerűen leszerelte, majd jobb külsővel - mi mással - a kapuba gurított.

A szupersztárklub bajban volt, de azért közel sem akkorában, mint első blikkre tűnik, a 180 perces negyeddöntő 10 perce után még van elég idő javítani, és látszott, hogy ezt ők is tudják. Nem estek össze, sőt, oda már úgy mentek, hogy az állás nekik kedvezett. Ugyanis Thiago Alcantará, aki alig két hete épült fel majdnem egyéves kihagyás után, szépített, remekül nyúlt vissza egy jobb oldali beadásra.

Talán nagyon is megnyugodtak, mert a szünet után nem tudták folytatni a javuló játékukat, a Porto újra fölénybe került, sorra jöttek a helyzete, majd a gól is. A 65. percben Jackson Martinez is betalált, kiugrott, elhúzta Neuer mellett a labdát, és 3-1-re alakította az állást.

A továbbiakban a Bayern nem tudott újítani, így kétgólos hátrányból mehet a keddi visszavágóra. Nem lesz könnyű, nagyon nehéz lesz, de a Thiago-gól az életet jelenti, és azt, hogy kétgólos győzelemmel már továbbjuthat a két évvel ezelőtti győztes.

A Porto meg egyszerűen szenzációs, még mindig veretlen ebben a BL-szezonban, egyedüliként.

FC porto vs Bayern München 3-1

Párizsban hasonló volt a helyzet, a PSG-Barcelonán is nagy sztárok hiányoztak. Eltiltás miatt a franciáknál nem volt Ibrahimovic és a csapat esze, az irányító Verratti. Sérülés miatt David Luiz is csak a padon kezdett, meghúzódott másfél hete egy bajnokin.

A Barcában az örökös jobbhátvéd, Dani Alves volt eltiltott, az pedig Luis Enrique döntése volt, hogy az utóbbi hónapokban elöl-hátul brillírozó középhátvédet, Jeremy Mathieu-t csak a kispadra jelölte. Ugyanekkora meglepetés, hogy Alvest egy az egyben a mindig csak vészhelyzetben bevetett másik állandó jobb-bekkel, Martin Montoyával pótolta, nem talált ki más felállást vagy vitt át valakit a bal oldalról. 

Negyedóráig nem volt nagy meccs, akkor Messi villant, tizenhatról csavart kapufát. Öt perc múlva nem hibázott, inkább Neymart ugratta ki balösszekötőben, a brazil jobbal a bal alsóba gurított, 0-1.

A PSG-t a gól mellett még egy csapás érte, Thiago Silva sérülten sétált le, az összedrótozott David Luiz jött be a helyére. Szegény másik brazil egy köténnyel mutatkozott be, lába között átrúgva vette el tőle a labdát Suarez, hogy aztán Sirigu kezébe íveljen.

A PSG-nek egy villanása volt, a 35. percben Cavani perdített az ötös rövid sarkáról Ter Stegen kezébe.

A Barca uralta a játékot a szünet után is, és bő 20 percet kellett várni az újabb, már a továbbjutást is valószínűleg eldöntő gólra. Suarez most egy az egyben adott kötényt David Luiznak, befűzte Marquinhost is, és Maxwell ugyan beérte, de csak annyit tudott a labdába érni, hogy az tökéletesebb legyen lövésre az uruguayinak. Sirigu még beleért, talán egy jobb kapus védi is, 0-2.

A PSG összeesett, Suarez kedvére szlalomozhatott a védők között, és a 79.-ben rúgta az újabb gólt. Most középen bőrözte be David Luizt - a harmadikat kapta a láthatóan még sérült középhátvéd -, majd úgy kilőtte a bal felsőt Suarez, hogy egy hajszál el nem fért volna a labda és a kapufa között, 0-3.

Közben beállt a védelembe Adriano és Mathieu - megtörtént az átszervezés -, a lesérült Iniesta helyére Xavi, de a francia védő elég szerencsétlenül mutatkozott be: Van Der Wiel lövésébe olyan szerencsétlenül rúgott bele, hogy Ter Stegennek esélye nem volt védeni, 1-3.

PSG vs Barcelona 1:3

Sokat valószínűleg ez nem fog jelenteni, a Barca szuperfavorit a visszavágóra. Két éve 2-2, 1-1-gyel jutottak tovább Messiék, ősszel a csoportkörben Párizsban 3-2-re nyert a PSG, Barcelonában 3-1 lett. Az újabb Barca-győzelem után megameglepetés lenne a francia továbbjutás.

Visszavágók kedden.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések:

FC Porto (portugál)-Bayern München (német) 3-1 (2-1)
gól: Quaresma (3., 10., az elsőt 11-esből), Martínez (65.) illetve Thiago (28.)

Paris Saint-Germain (francia) - FC Barcelona (spanyol) 1-3 (0-1)
gól: van der Wiel (82.), illetve Neymar (18.), Suárez (67., 79.)

Rovatok