Index Vakbarát Hírportál

Véget ért az álomházasság: Klopp távozik Dortmundból

2015. április 15., szerda 12:06

Jürgen Klopp kimerült, és ez együtt járt a Borussia Dortmund mélyrepülésével. A német sztárcsapat a következő Bajnokok Ligájába már szinte biztos, hogy nem ér oda, a Borussia a Német Kupában bár elődöntős, de a BL-ből is kiesett.Szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón Michael Zorc sportigazgató jelentette be, a szezon végén távozik az edző a klubtól.

Klopp a sajtótájékoztatón elmondta, közös megegyezéssel történt a váltás, szerinte ez a csapat egy száz százalékosan feltöltődött edzőt igényel, és ő most nem az. Nem áll semelyik másik klubbal tárgyalásban és cáfolta, hogy Angliába költözne. A Dortmunddal 309 meccset játszott eddig, 175 győzelem, 67 döntetlen és 67 vereség a mérlege.

Klopp távozása mellett már az új edző is szóba került a napokban, bár a sajtótájékoztatón azt jelentették be, hogy nincs még meg Klopp utóda. Zorc állítólag már tavaly áprilisban tájékozódó beszélgetést folytatott Thomas Tuchellel, a Mainz tehetséges, fiatal volt edzőjével. Jelzésértékű lehet az is, hogy Tuchelt az edzőváltó Hamburg is megkereste, de nekik nemet mondott, továbbá az a tény is, hogy a Dortmundnak eddig bevált a Mainzból szerződtetett szakember.

Jürgen Klopp a Mainz futballistájaként fejezte be aktív pályafutását, és még abban az évben, 2001-ben a klub edzője is lett. Olyan jól ment neki, hogy hét szezonon keresztül maradt a Mainznál. A 2005–2006-os szezon végén az UEFA-kupa selejtezőjébe vezette csapatát, de egy év múlva kiestek. Ennek ellenére Mainzban maradt, de nem sikerült a visszajutás, így 2008-ban lemondott.

Már 2008. májusában kinevezték a Dortmund szakvezetőjének. A most a Ferencvárost irányító Thomas Dolltól vette át a 13. helyen végzett Borussiát. Az első szerződése akkor még csak két évre szólt. Gyorsan egy Bayern-veréssel Szuperkupát nyert. 2009-ben már az ötödik lett csapatával, majd 2011-ben a Bayerntől visszahódítva a Bundesliga-tálat, 2002 után újra bajnoki címre vezette a Dortmundot.

2012-ben megvédte címét, 81 ponttal lett bajnok, amennyivel soha senki előtte a német bajnokságban, az is rekordnak számított, hogy a tavaszi szezonban 47 pontot szerzett csapatával, a 20. forduló óta vezette a bajnokságot. Az utóbbi két szezonban már nem tudta csapatával megközelíteni a Bayernt, előbb 25, majd 19 ponttal lemaradva végzett a müncheni csapat mögött.

2012-ben Német Kupát, 2013-ban és 2014-ben Német Szuperkupát nyert, 2013-ban a BL döntőjéig jutott. A Bayern verte 2-1-re.

A 2013-as idény elején négy évvel hosszabbította meg a szerződést, de a mostani szezon nem úgy sikerült, ahogy azt tervezték. Az évek során eligazolt futballisták helyére érkezők már nem tudták pótolni Lewandowskit és Götzét, ráadásul rengeteg sérülés nehezítette a munkáját.

A bajnokság harmadánál a kieső zóna környékén volt, és egészen a 20. fordulóig ott is állt. Az utóbbi hetekben sikerült a középmezőnyhöz felzárkózniuk. De most ezzel egy új Dortmund épülhet.

Rovatok