no

Index Vakbarát Hírportál

Nincs recept arra, hogyan lesz valaki sikeres légiós

2015. április 18., szombat 12:09

Stieber Zoltán és a Hamburg szezonbeli negyedik edzőjével harcol a Bundesliga-bennmaradásért. A magyar futballista 16 évesen került külföldre, de szerinte ez sem garancia a komoly karrierre. Arról is beszélt az Indexnek, hogy milyen Dárdaival együtt dolgozni.

Stieber Zoltán német csapata, a Hamburger SV az ötvenegy éve indult Bundesliga történetében az egyetlen klub, amely a bajnokság alapítása óta jelen van. Egyszer sem estek ki az első osztályból. Ez a csodálatra méltó teljesítmény szakadhat most meg.

Az idén nem egyszerű a csapat helyzete, hat fordulóval a vége előtt az utolsó helyen állnak, igaz csak négy ponttal vannak maradnak le a bennmaradásért érő pozíciótól. 

A napokban a szezonbeli negyedik edzőt, Bruno Labbadiát nevezték ki, akinek ugyan van már hamburgi múltja edzőként, de így is kemény hetek várnak rá. Az ő kinevezése után két nappal beszéltünk a magyar válogatott Stieberrel, aki szerint az új tréner érkezése pozitív impulzust adhat, de ugorjunk vissza néhány hetet. 

Most nem személyek a fontosak 

Április elején a Bild német bulvárlap arról írt, hogy az átmeneti edzőnek kinevezett korábbi sportigazgató, Peter Knäbel a Leverkusen elleni 4-0-s vereség után többek között a 26 éves magyar játékosból csinált bűnbakot, holott Stiebernek addig kifejezetten jó tavasza volt, februárban három gólt is szerzett. A következő meccsen, a Wolfsburg ellen már nem is volt a kezdőcsapatban. 

„Senki sem örül, ha kihagyják, pláne, ha addig stabil kezdőjátékos volt, de átéltem már egy-két dolgot futballistaként, mert én sem tartozom a legfiatalabbak közé. De a mostani helyzetünkben nem a személyek fontosak, hanem, hogy a csapat kiharcolja a bentmaradást. Ugye a Leverkusen ellen a félidőben lecserélt, a Wolfsburg ellen pedig nem voltam kezdő, de egy új edzőnek nyilván vannak elképzelései. A Bild egy pletykalap, és egy kicsit a magyar sajtó is felfújta a dolgot, de tisztában vagyok azzal, hogy otthon a többi légiós mellett kíváncsiak rám az emberek, még ha Németországban nem is így kezelték a dolgot, hogy Stieber a bűnbak” - mondta a játékos. 

Stieber szerint a Wolfsburg elleni hazai kétgólos vereség miatt kicsit a hazai szurkolók türelme is elfogyott, de azért sokat elmond a hamburgiakról, hogy a csapat utolsó helyezése ellenére 57 ezren kimentek a meccsre. 

Az állandóság segített volna

Labbadia a kinevezése után rögtön elvitte magával a keretet vidékre két napra, és próbált mindenkit megismerni. Sokat beszélt a játékosokkal, a magyar játékos szerint a táblázaton elfoglalt pozíció ellenére abszolút pozitív hangulatot teremtett a csapatnál.

Nagy volt a jövés-menés 

A Hamburg a szezont még Mirko Slomkával kezdte, de az ő ideje tavaly szeptember 15-én telt ki. Idén márciusban mondtak fel Josef Zinnbauernek, aki helyére Peter Knäbel érkezett. De a korábbi sportigazgató csak három hétig maradt, szerdán adta át helyét Labbadiának.

A szezonban valamivel egyszerűbb helyzetük lett volna, ha nincs ennyi edzőváltás. „Az állandósággal könnyebb lett volna, de most már nincs más választásunk, ehhez kell alkalmazkodnunk, az új edzővel pozitív impulzusokat kaptunk. Én bizakodó vagyok, nem egyszerű ezeket az edzőváltásokat kezelni, de ezért vagyunk profik, hogy minél gyorsabban alkalmazkodjunk a helyzethez”. 

A Hamburgnak viszonylag kedvező a sorsolása, néhány ponttal és a közvetlen riválisok elverésével legalább az osztályozós hely elérhető (tavaly is osztályozóval harcolta ki a bentmaradást).

Stieber szerint a vasárnapi Werder Bremen elleni bajnoki a szurkolóknak is fontos lesz, fontos lenne az idegenbeli győzelem, de számolgatni nem nagyon akar.

„A Leverkusentől és a Wolsburgtól kikaptunk, de ez a két csapat megmutatta a szezonban, hogy milyen játékerőt képviselnek. Most jönnek viszont azok a meccsek, ahol reális esélyünk van a bennmaradásra. Nagy nevek vannak a csapatban, ha ezek alapján nézzük a dolgot, akkor nem itt kellene tartanunk” - mondta a magyar játékos. 

A Werder Bremen után az az Augsburg jön hazai pályán a Hamburgnak, ami egy hónapja nem nyert a Bundesligában, aztán a 13. Mainz, majd a 14. Freiburg hazai pályán, végül a 17., szintén kiesés ellen harcoló Stuttgarttal játszanak. 

Ami pedig a keretet illeti: ebben a szezonban Stiebernél csak egy játékos rúgott több gólt a csapatban, a holland Rafael Van Der Vaart. Itt játszik még a Bayernnél megfordult Ivica Olic, a korábbi Lazio-, West Ham- és Fiorentina-játékos Valon Behrami, a cseh Petr Jiracek és a német válogatottban is kipróbált Lewis Holtby. 

Nem garancia az se, ha valaki fiatalon megy külföldre 

A sárvári születésű középpályás és öccse, András tizenévesként kerültek külföldre. Stieber nagy angol klubnál volt próbajátékon, az Arsenalnál is, végül az Aston Villában kötött ki, ahol több évet lehúzott, de nem sikerül beverekednie magát az első csapatba. Ezután idővel jött Németország, a Koblenz, az Aachen, a Mainzban egy ideig csapattársa volt Szalai Ádámnak, majd a Fürthhöz került, ezután vette meg a Hamburg.

A híres hamburgi óra 

2003 egy óra ketyeg a a Hamburg stadionjában, azt számolja, pontosan mennyi ideje első osztályú a futballklub. De ugyanezt számolják klub honlapján is, ilyen sokat jelent a helyieknek, hogy a Hamburg 1963 óta mindig tagja volt a Bundesliga első osztályának. A játékosokat ez az óra valószínűleg különösebben nem nyomasztja, legalábbis Stieber azt mondta, erre még nem gondolt. 

Tizenhat éves volt, amikor az Aston Villához került, de szerinte nem biztos, hogy a korai váltás garancia a magyar játékosoknak arra, hogy sikeres pályafutásuk legyen.

Vannak olyan futballisták, például Szalai Ádám, aki korán kikerült, és be tudott futni egy elég komoly karriert. De vannak negatív példák is. Az én korosztályomból például sokan Angliába mentek fiatalon, és nem mindenki futotta be azt a karriert, amit elképzelt magának. És vannak olyanok, akik bemutatkoztak az NB I.-ben, lehúztak ott néhány évet, és ezután szerződtek külföldre, és lettek sikeresek. Például Dzsudzsák Balázsra gondolok. Szerintem nem igazán van recept arra, hogy melyik út az igazi. Ha újra 16-17 éves lennék, akkor egészen biztosan ismét belevágnék. Nagyon sokat tanultam az Angliában eltöltött négy év alatt. Megtanultam például a nyelvet, ami már eleve nagy pluszt jelentett számomra. Szakmailag, személyiségileg is rengeteget fejlődtem, szóval én biztosan belevágnék újra, ha újra fiatal lennék.

Az angliai visszatérést amúgy nem tervezi, Hamburgot minden szempontból optimálisnak tartja, hosszú távra tervez a német klubnál, ugyanakkor tudja, hogy ezt nem lehet csak úgy eldönteni. „Én is elterveztem fiatalon, hogy majd örökre egy klubnál fogok játszani, de az élet máshogy rendezte a dolgokat."

Dárdainak nagy előnye van másokkal szemben 

A Hamburg-játékossal a szövetségi kapitány Dárdai Pál is számol már, a görögök elleni 0-0-s Eb-selejtezőn a kezdőbe rakta, Stieber végig a pályán maradt. 

De Dárdai ellen már a klubjában is pályára lépett, éppen a görögök elleni válogatott meccs előtt, amikor a Herthával meccseltek. Mondjuk emiatt azért nem volt benne különösebb bizonyítási vágy, Dárdai is tette a dolgát, és ő is, azt a bajnokit a Hertha 1-0-ra nyerte. 

„Komoly, felkészült edző, nagyon sok tapasztalata még nincsen trénerként, de rövid idő alatt is megmutatta, hogy fel lehet építeni valamit. Nyilván nem egyszerű ilyen rövid idő alatt nagy eredményeket kihozni a válogatottból és a Herthából, de a Hertha-féle játékstílussal megmutatta, mire képesek, és nagyon egyben vannak. Kompaktok, adott esetben egy kontrával gólt, gólokat tudnak szerezni, és ez eddig működik is. A válogatotthoz is ezt a biztos védekezésre épülő játékot hozta. Pozitív dolog az is, hogy sok tapasztalata van játékosként, ezt rögtön észre lehet venni. Elég sok évet eltöltött a Herthánál, és a játékosként szerzett tapasztalatai nagy hasznára lesznek. Ebből a szempontból sok más edző előtt jár, mert bele tudja képzelni magát a focisták helyébe, átélt dolgokat, amiket mások nem, és ez sokat fog segíteni neki. Még az út elején jár, de rengeteget lehet tőle tanulni” - mondta a magyar játékos a közös tapasztalatokról. 

A válogatott féltávnál a selejtezőcsoportja harmadik helyén áll, legközelebb a finnekkel játszik majd a nyáron. Stieber nagyon jósolgatni nem akart, bár tudja, hogy a szurkolók ezt szeretnék, viszont úgy véli, akár még meglepetést is okozhat a magyar csapat. 

Rovatok