Index Vakbarát Hírportál

A sérülésekbe szakadhat bele a Real szezonja

2015. április 22., szerda 13:05

A Bajnokok Ligája legjobb négyese szerda estére összeáll, kérdés, hogy a Barcelonához és a Bayern Münchenhez az Atletico Madrid, a Juventus, a Monaco vagy a Real Madrid csatlakozik-e. A mai továbbjutókat szinte lehetetlen megjósolni.

A Juventus 1-0-s előnnyel mehet a Monacóhoz a BL-negyeddöntő visszavágójára, de Massimo Allegriék nem játszhatnak a döntetlenre, mert az könnyen visszaüthet. A Monaco mindenképp lépéskényszerben van, nekik legalább egy gól kell ahhoz, hogy elkerüljék a kiesést.

Ez viszont nehezebb lesz, mint gondolnánk. Egyrészt, a Juventus védelménél az idén csak a Bayern jobb az európai elitben (a Monacóé a negyedik, tehát ők sem panaszkodhatnak), másrészt a francia csapat nem valami nagy gólvágó sem otthon, sem idegenben: a II. Lajos Stadionban idén csak 1,08-as a gólátlaguk, igaz, egyetlen gól is már hosszabbítást érhet nekik.

Azzal, hogy nem 0-0-s döntetlennel, hanem egygólos vereséggel jöttek el Torinóból, talán még jobban is jártak, mert 0-0 esetén hajlamosak lehetnének egy kései gólra játszani és védekezni. Leandro Jardim viszont nem túl jól nyúl bele a meccseikbe, idén hátrányból még nem álltak fel, tehát azzal, hogy az első perctől kezdve sok gólra kell menniük, előnyük is lehet.

Ami a Juventust illeti, az idén csak négyszer kaptak ki idegenben, de mindegyik 1-0-s vereség volt, ami a legrosszabb esetben hosszabbítást jelentene Monacóban. Az viszont biztos, hogy bármelyik csapat is jut tovább az elődöntőbe, nagy visszatérő lesz: a Monaco 2004-ben, a Juventus 2003-ban volt utoljára a legjobb négy között. Torinóban egy vitatott tizenegyes döntött, nagy kölünbség tehát nincs a csapatok között.

4-4-2, vagy a halál

Nem is elsősorban az első meccses 0-0, hanem a hiányzók miatt van nehéz helyzetben a Real Madrid az Atlético ellen, de persze az sem segít, hogy tavaly február óta nem volt olyan eredményük Diego Simeone ellen hazai pályán, amivel este továbbjuthatnának.

Az Atléticónak egyetlen biztos hiányzója van, Mario Suárez, aki eltiltás miatt nem játszhat, de Mario Mandzukic is lemaradhat a bokasérülése miatt. Simeonénak viszont akkor sem kell változtatnia a csapata játékán, ha mindkét Mariót nélkülöznie kell: a középpályára Tiago, a csatársorba Antoine Griezmann és Raúl García kerülhet be.

A Realnál nagyobb a gond: Karim Benzema, Gareth Bale és Luka Modric is sérült, Marcelo pedig eltiltott. A védelem baljára Fabio Coentrao mehet, előrébb viszont gondja lesz a pótlásokkal Carlo Ancelottinak. A sérültek miatt a 4-3-3-as felállást szinte biztos, hogy dobnia kell a Realnak, és inkább a Rodríguez, Illarramendi, Kroos, Isco középpályával és várhatóan a Hernández, Cristiano Ronaldo csatársorral áll majd fel 4-4-2-ben, de elöl Jesé beállítása sem lenne meglepő.

Már a hétvégén, a Malága ellen is a 4-4-2-re készültek, de Bale már a legelején megsérült, majd Modric is kiszállt. Talán ez a felállás jobban is illik majd az Atlético ellen, aminek viszont akár egyetlen gól is a továbbjutást jelentheti a Bernabéuban, mert minden, 0-0-tól eltérő döntetlen esetén ők járnak jobban. Egy éve a Chelsea örült, hogy 0-0-val jött el az Atléticótól, a vége viszont 3-1-es vereség lett otthon, a helyzet tehát nem ismeretlen a vendégeknek, és a Realtól sem tartanak már.

A két negyeddöntő 20.45-kor kezdődik, az Indexen élőben követheti őket.

Rovatok