Index Vakbarát Hírportál

Győri ETO: ebből nemhogy NB I., de NB III. se nagyon lesz

2015. április 22., szerda 10:29 | aznap frissítve

Könnyen elképzelhető, hogy a két évvel ezelőtti magyar futballbajnok Győri ETO jövőre a harmadosztályban folytatja, mivel az első osztályra a feltételeket képtelenek teljesíteni. A Bors című bulvárlap hétfőn azt írta, hogy szerdán jelentik be az NB III.-ra vonatkozó jövőképet. Az Indexnek a bejelentést cáfolták, sőt a klubtól kapott tájékoztatás alapján egyre valószínűbbek a megye I.-es kilátások. 

Jelenleg nincs ember, aki biztos válaszokat tudna adni a csapattal kapcsolatos kérdésekre, beleértve a győri klubnál dolgozókat, illetve a „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Győri ETO FC Kft." vagyonőrét, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofi Kft.-t.

Annyi bizonyos, hogy a Győri ETO az MLSZ-hez mind az NB I.-re mind az NB III.-ra beadta a licenckérelmét, és a szövetség azóta hiánypótlásra szólította fel a klubot. A szövetség pénzügyi garanciát kér, ami az NB I.-nél 25 millió forintos kaució, valamint anyagi garancia arra, hogy a szezont végig tudják játszani, de olyan befektető, aki most pénzt adna a klubnak, nem látszik. Az ETO-nak jelenleg 130 millió forintos adótartozása is van, ezt sem fogja helyettük kifizetni senki, és arra sincs esély, hogy az ETO Parkon lévő 19 milliárd forintos MFB-követelést valaki kifizesse. 

Ezek a terhek és követelések az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a korábbi, a jelenlegihez képest paradicsomi állapot, amikor a tulajdonos Quaestor havonta 80-100 millió forintot tett a cégbe.

A háttérben a győri polgármester, a MOB-elnök Borkai Zsolt gőzerővel igyekszik valakit találni, aki annyi pénzt tenne a klubba, hogy megmaradjon az NB I.-es tagság, vagy legalább annak a több száz fiatalnak és gyereknek a helye, akik az utánpótlásban futballoznak az ETO-nál.

Ökrös András, a Győri ETO FC Kft. ügyvezetője az Indexnek azt mondta, hogy az önkormányzat nem tud pénzt tenni a klubba, ezért szerdán leülnek tárgyalni vele, hogy milyen megoldás jöhet szóba, emiatt terjedhetett el hétfőn, hogy ma az NB III.-as bejelentést teszik meg, de erről nincs szó.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Népszabadságnak azt mondta, „csupán halvány a remény az NB III.-as szereplésre is – jóval több az esély a csapat visszasorolására a megye kettőbe –, s a mintegy négyszáz gyereket foglalkoztató utánpótlásrészleget sem biztatja”.

A probléma elég sokrétű, hiszen nem csak arról van szó, hogy a csapat nem indulhat, a klub utánpótlása megszűnik, és hogy már a béreket sem tudja fizetni. 

A jelenleg csődvédelem alatt álló klub az idei szezont befejezi, amire éppen az az esélye, hogy a csődvédelem első felében a tulajdonosok kiértékelhetik és megoldási javaslatot tehetnek le a hitelezők felé. Ezt a túlélési csomagot május 21-én terjesztik majd elő a hitelezőknek, akiknek öt napjuk lesz, hogy elfogadják vagy elutasítsák a tervet, amely időszak éppen az NB I. utolsó fordulójával eshet egybe.

Más kérdés, hogy a játékosok nagy része akkor már valószínűleg új csapatok után néz, hiszen az ETO első csapatának 25 játékosa, a második csapatának 18 játékosa is azon UEFA-szabályzat alapján járhat el, amely szerint az esedékes bér kifizetésének elmaradása után két hónappal szabadon igazolhatóvá válhat a futballista, és mivel a győriek március 15-én nem kaptak először fizetést, május 15. után már az MLSZ-en múlik, hogyan bírálja el a súlyos szerződésszegést.

És ha ez így lesz, akkor válik majd semmivé a kft. vagyonának nagy része, hiszen a játékengedélyekkel is ő rendelkezik. A többi vagyon: a hotel, a bevásárlóközpont az államra száll, a sportteleppel meg Győr kezdhet azt, amit akar. Az pedig nem sok:

Ha semmire nem találunk megoldást, akkor nem tehetünk mást, be kell szántanunk a pályát.

– mondta Borkai.

Rovatok