Index Vakbarát Hírportál

A rekorder törpecsapat feljutott a Premier League-be

2015. április 28., kedd 08:49

A 37 éves edző által irányított Bournemouth hat éve még a negyedosztályban sínylődött.

Története során először szerepel majd a Premier League-ben a Bournemouth, amely hétfő este harcolta ki a feljutást az angol első osztályba a Bolton Wanderers 3-0-s elverésével.

A feljutásról döntő meccs lefújása után másodpercek alatt elözönlötték a pályát a nézők, később a klub elnöke adott elő elég őrült ünneplést az öltözőben. 

Pedig a kiscsapat hat évvel ezelőtt még épphogy bennmaradt az angol negyedosztályban, azóta folyamatosan lépett felfelé a harminchét éves Eddie Howe menedzser irányítása alatt, három feljutás is vele lett meg. 1997-ben majdnem megszűnt a klub, gyűjtést rendeztek, hogy talpon tudjanak maradni, aztán tizenegy évvel később már annyira rossz helyzetben voltak, hogy pontlevonással sújtották őket, és az átigazolásokból is kizárták a csapatot. Ezután jött a feltámadás egy orosz tulajdonossal.  

A Premier League-feljutást érő idényükben látványos támadófutballt játszottak a szezonban, 95 gólt szereztek, a legtöbbet a Championshipben, de nekik volt a legtöbb kapura lövésük és a legtöbb pontos passzuk is a statisztikák szerint. A klub történetének összes rekordját megdöntötték gyakorlatilag. 

Bournemouth Fans Pitch Invasion vs Bolton

A Bournemouth lesz a 47. csapat, amely a Premier League-ben szerepelhet, és valószínűleg az angol élvonal történetének legkisebb stadionjában játszanak majd, mivel a Goldsands arénában csak tizenegyezren férnek el. Legutóbbi üzleti jelentésük szerint 5,1 millió fontos bevételük volt, de mivel a Premier League-ben szereplő csapatok rengeteg pénzt kapnak a tévés szereplésért, ezért egy új korszak kezdődik a klubnál.

Nagy volt az ünneplés, de szezonbeli utolsó ellenfelük, a Charlton azért odaszúrt twitteren: ha 19-0-ra kikapnak tőlük utolsó meccsükön, akkor még bukhatják a feljutást. A Premier League-be egyébként az előző fordulóban Tőzsér Dániel csapata, a Watford is feljutott. 

Rovatok