Index Vakbarát Hírportál

Hány lest lát a képen?

2015. április 29., szerda 00:37

Michael Dawson fejesével verte a Hull City 1-0-ra a Premier League egyik korábbi fordulójában elmaradt, kedden bepótolt meccsén a Liverpoolt.

A védő találata első blikkre szabálytalan, hiszen a felíveléskor három társa is lesen állt, csakhogy végül egyikük sem ért a labdához, azt egyértelműen Dawson stukkolta be.

| Dawson's goal | Hull 1 0 Liverpool 28/04/2015

Hiába befolyásolta a játékot és a liverpooli hátvédek mozgását, hogy elméletileg három ellenfelet is lesre állítottak, a negyedik abszolút szabályosan mozgott, gólt szerzett, ezzel semmissé tette társai lesállását.

Hasonló gól esett vasárnap az Everton-Manchester United bajnokin is, csak még egy fokkal ennél is látványosabb:

Mirallas-gól Everton VS Manchester United 3 0, EPL 26 04 2015

Ezt a gólt is megadták, és a volt NB I.-es és nemzetközi futballbíró, Bede Ferenc a Digi Sport PL-műsorában el is magyarázta, miért.

Ahogy látjuk, az egyik csatár, Lukaku látványosan rámegy a labdára leshelyzetből, de aztán azt nem ő, hanem engedélyezett pozícióból érkező társa, Mirallas viszi el, majd rúgja be. Így hiába állt meg a teljes United-védelem, a gól szabályos, mert Lukaku

nem ért a labdához.

Bede elmondta, a futball jelenlegi szabályzatában az áll, hogy akkor van les, ha a leshelyzetben álló játékos hozzá is ér a labdához.

Vagyis akár rá is mozoghat, ha nem ér bele, az akkor is tétlen lesnek számít.

(Hogy ez igazságos-e, vagy sem, az már más kérdés.)

Rovatok