Index Vakbarát Hírportál

Ha Messi kapus lenne, akkor is 25 gólt lőne a szezonban

2015. május 6., szerda 15:08

Talán csak annyi vehető biztosra a Barcelona-Bayern München Bajnokok Ligája elődöntő előtt, hogy nem ismétlődik meg a két évvel ezelőtti eredmény, amikor 7-0-s összesítéssel mentek tovább a bajorok, és később meg is nyerték a trófeát a Dortmunddal szemben (2-1).

Akkor Jupp Heynckes ült a kispadon, nem pedig Pep Guardiola, aki legnagyobb sikereit épp a katalánokkal érte el, és most először megy vissza ellenfélként a Nou Campba. Ennek megfelelően majdnem minden róla szól már most is.

Nem véletlenül mondta Luis Enrique, a Barca jelenlegi edzője, hogy nem őt akarják legyőzni, hanem a Bayernt, amelyik egész Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb klubja, félelmetes tradíciókkal.

„Pep a number one, csak nézzék meg az eredményeit. Emellett szerencsés vagyok, mert az egyik barátom, és rengeteg pozitív élményem van róla” - jelentette ki az egykori játékostárs.

Lionel Messit arról faggatták, mekkora most a nyomás a csapaton, amire ő úgy tett, mintha nem is értené, mit kérdeznek tőle.

„Nyomás? Rajtunk? Nagy klub vagyunk, mindig címekért harcolunk, ezért extra nyomásról nem tudok. Inkább kötelesség, hogy ott legyünk a Bajnokok Ligája döntőjében.”

Guardiola először kitért arra, hogy csodálatos a visszatérés abba a stadionba, ahol a legnagyobb sikereit érte. Kifejtette, nem könnyű megtalálni a jól felépített Barcelona gyengeségeit, de azon lesznek. Természetesen ennek a meccsnek is Messi az egyik kulcsa szerinte, akit mint mondta, megállítani nem lehet, ha jó formában.

„Nincs olyan felkészült védelem, amelyik meg tudja őt fékezni. Nincs olyan rendszer, amit nem tudna átjátszani, annyira jó játékos. Túl jó. Azt ellenben meg lehet akadályozni, hogy hozzá eljusson a labda” - foglalta össze benyomásait Guardiola, mintegy sorvezetőt adva, mire készül.

Ha Messi nem kap labdákat, ha nem tud felgyorsítani, akkor van esélyük jó eredményre, ehhez viszont átlag feletti középpályás védekezés szükséges, nemcsak Lahm, hanem Xabi Alonso és Thiago hatékonyságára is szükség lesz.

Thiago is visszatér egyébként, tele van ő is érzelmekkel Guardiola szerint, és mivel ő egy kicsit bevállalós játékos, előfordulhat, hogy vissza kell majd egy kicsit fogni a meccs előtt. A spanyol óriási tisztelettel beszélt Messiről, mint egy futballállatról.

„Ha a kapuba állítanád, akkor is lőne 25 gólt egy szezonban, míg így negyvennél tart.”

Gyorsan hozzá kell tenni, hogy a középpályára labdákért visszahúzódó Messitől olyan kulcspasszok jöttek az Espanyol és a Cordoba ellen is az első góloknál, amit vélhetően csak ő tud adni. Élesen lőtte be a jobb oldalról a labdákat ballal az előrehúzódó bal oldali játékosnak. (Jordi Albának valamint Rakiticnek.) Mintha ez lenne a Barcelona legújabb fegyvere, és játékának újdonsága. A spanyolok úgy is nevezték, hogy leocampista, ami a középpályás (centrocampista) és Messi keresztnevének összeolvasztásából jött.

Mindkét csapat szereti birtokolni a labdát, bár nyilvánvaló, hogy a tikitaka már a múlté a spanyoloknál, míg a bajoroknál igazából gyökeret sem eresztette ez a játékstílus. Enrique azt is mondta, többféle stílusban képes játszani a Bayern, ami csak nehezíti a megfelelő felkészülést.

A Bayernnek van ugyanakkor lényegesen több gondja, hiszen az alapcsapatból kiesett Robben és Ribery is a két szélről, a védelem bal oldaláról pedig Alaba, a középéről Badstuber. Javi Martinez a hétvégén már játszott a Leverkusen ellen, de egy ilyen súlyú meccsre nem biztos, hogy beállítja őt Boateng mellé. Inkább Benatia lesz a védelem közepén.

A németek védősora hibát hibára halmozott Portóban, most sokkal összeszedettebben kell játszaniuk, mert a Barca csatársora még gólerősebb, még könyörtelenebb, mint a portugáloké.

A Bild arról értekezett, hogy Schweinsteiger és Götze ebben a felállásban nem fér el egymás mellett, vagyis Guardiola valamelyik világbajnokot fel fogja áldozni.

Nagy kérdés lesz, hogy Lewandowski a brutális sérülés után mennyire lesz bátor a párharcokban, hiszen mégiscsak eltörött az orra és az állkapcsa is megszenvedte a Langerakkal való ütközést. Maszkban játszik, ami biztosan megvédi, inkább csak pszichésen érdekes, hogy hasonló lendülettel ugrik-e fel a fejeseknél.

Thomas Müller két éve három gólt lőtt a párharcban, most azt nyilatkozta, hasonló stílusok csapnak össze, de készen állnak, és azt gondolja, mindenre felkészítette őket Guardiola, nem értheti meglepetés a csapatot.

Hatásosabban pedig lehetetlen összefoglalni ezt a párbajt, ennél a mondatnál. „A vb-döntőben megmutattuk Messinek, hogy ki a főnök. Ebben bízom most is.”

Remek találós kérdés lenne, ki fogalmaz ilyen nyersen, de inkább eláruljuk: Manuel Neuer.

Hatalmas szenzáció lenne, ha a kapus most is kapott gól nélkül hozná le a meccset, mint két éve. Mint ahogy az is, ha a másik oldalon Ter Stegen nullázna. Amikor legutóbb találkoztak, Neuer megúszta kapott gól nélkül, kollégája azonban kettőt is beszedett még a Mönchengladbach színeiben.

Rovatok