Index Vakbarát Hírportál

Miért vezet csúcsmeccseket egy botrányosan gyenge bíró?

2015. május 8., péntek 19:05 | aznap frissítve

A német Felix Brych futballbíró a Bundesligában adott már meg gólnak olyan fejest, aminél a labda kívülről került hálóba. Jutalma EL-döntő és vb-szereplés lett. Összevissza lapok, elmaradt kiállítások, vérző játékosok, őrjöngő szurkolók kísérik. Most épp az EL-elődöntőt tette tönkre majdnem.

A német Felix Brych játékvezetőnek harminckilenc éves korára sikerült elérnie azt, ami más kollégájának több tízéves munkával jön össze: egyrészt a legfontosabb csúcsmeccseken fújhat, másrészt a világ legvitatottabb játékvezetője lett. Számítanak rá az UEFA-nál, és a nagyobb világversenyeken is folyamatosan munkát kap.

A Bundesligában 2004 óta vezet meccseket, 2007-től már FIFA-kerettag volt, aztán fokozatosan elkezdték bevonni a Bajnokok Ligájába, 2011-ben már elődöntős meccset is kapott. 

Nem éppen hízelgő hírnevét 2013 októberében - az előző szezonban, egy Leverkusen-Hoffenheim első osztályú német bajnokin alapozta meg,

amikor nem vette észre, hogy Kiessling fejese az oldalhálon keresztül kötött ki a kapuban, és simán megadta a gólt a leverkusenieknek.

Tette mindezt annak ellenére, hogy még a gólszerző is jelezte, hogy nem igazán van rendben a dolog, még fogta is a fejét is, miután melléfejelte a labdát.  A Leverkuseniek nyerték meg 2-1-re a bajnokit, kellett ehhez a fantomgól is. 

Brych fantomgólja

Az őrületes bírói hibát nem hagyta annyiban a Hoffenheim, megóvták a meccset, a vezetőedző Markus Gisdol azt mondta, a sportszerűség jegyében újra kell játszani a találkozót. „Meggyőződésem, hogy így lesz, ha bármi más történik, az vicc" - háborgott.

A vicc megtörtént, ugyanis nem játszották újra a meccset, az eredmény maradt.

Az akkor még 37 éves, jogász végzettségű Brychet az egyik legtehetségesebb feltörekvő európai bíróként tartották számon, a spanyol Marca azt írta róla, hogy Kassai Viktrorral és az olasz Nicola Rizzolival együtt az UEFA bírói kontingensének meghatározó tagja lesz. Bár egy kisebb botránya már 2011-ben volt, de az a pályán kívül történt: adócsalás vádja miatt átkutatták a házát.

Nem temették el, nyomták tovább

Egy ilyen fantomgólos hiba a legtöbb esetben hazavágta volna minden más feltörekvő futballbíró karrierjét, vagy legalábbis hosszú időre parkolópályára küldik. Pláne nála lett volna érthető, még mindig fiatal, egy évet pallérozódhat, visszaszerezheti az önbizalmát, aztán majd visszahívják.

Ott van például Kassai Viktor, aki a 2012-es Európa-bajnokságon - gólbírója hibájából - nem vette észre, hogy az ukrán-angol-csoportmeccsen az angol Terry a gólvonal mögül kanalazta ki a társrendező ukránok lövését. Óriási botrány lett, Kassait és segítőit hazazavarták az Eb-ről. Egy darabig nem is kapott nagy meccset a magyar bíró, de néhány hónap elteltével már számították rá a Bajnokok Ligájában is. 

És hogy mi lett Brych-hel a fantomgól után? Továbbra is ott tartották az elitben.

Az ordító hibája után néhány nappal már a Bajnokok Ligájában vezetett, a Milan–Barcelona-csoportmeccset

kapta meg, majd a folytatásban is számítottak rá, egészen a negyeddöntőig ment, ott rábízták az Barcelona–Atléticó Madrid-negyeddöntő egyik meccsét. 

Az idény végén pedig elismerték a munkáját, és megkapta az Európa Liga-döntőjét, amit a Benfica és a Sevilla játszott. 

Alex Fergusont is kiakasztotta egyszer

Brych vezette 2011-ben Manchester United–Oletul Galati Bajnokok Ligája-csoportmeccset, és kiállította az angolok védőjét Nemanja Vidicset, aki egy szerelésnél túl magasra emelte a lábát. A klub akkori edzője, Alex Ferguson megjegyezte, hogy Németországban talán kicsit szigorúbban veszik a szabályokat, de a megmozdulás nem ért piros lapot, sárgát már inkább. 

A portugálok megemlegették a meccset, óriási felháborodást okozott Brych, azzal vádolták, hogy miatta bukták el a mérkőzést. 

A bűne az volt, hogy a portugálok szerint két tizenegyest nem adott meg nekik. Ebből legalább az egyik egyértelműen az volt, ugyanis Lima lábát jól láthatóan kirúgták a második félidőben, de mivel a partjelző sem jelzett, így Brych nem merte felvállalni a döntést. Vagy csak nem látta.

A döntő végül tizenegyesrúgásokig ment, és itt ismét szerepet kapott a német, ugyanis a párbajban két tizenegyest újra kellett volna rúgatni. Ráadásul pont azokat, melyeket a portugál csapat kihagyott, ugyanis a Sevilla kapusa méterekre ment előre a gólvonaltól még az elrúgás pillanata előtt. (A szabály szerint a vonalon ugrálhat ide-oda, arról előre el nem mozdulhat.)

Ezt a fotókon és a videókon is simán lehetett látni, csak épp Brych-nek és a segítőjének nem tűnt fel. Igaz, hogy itt inkább a segítőjének kellett volna jeleznie, dehát Beto kimozgását a túlsó tribünről is jól lehetett látni. A kapusnak a gólvonalon kell állnia a rúgás pillanatáig, ugye.

A két kihagyott tizenegyes eldöntötte az Európa Ligát, a Sevilla 4-2-vel lett kupagyőztes. A portugál sajtó jogosan őrjöngött másnap Brych hibái miatt, a Guttmann-átok pedig a játékvezető működése miatt továbbélt. 

Kell egy ilyen bíró a vébére?

Kell hát. Felix Brychet jelölték a 2014-es világbajnokság játékvezetői keretébe, ezzel sokakat meglepett a FIFA, hiszen csak hetekkel korábban volt az Európa Liga-döntő, és a fantomgólos esetet sem felejtette el még senki.

A vb-n két csoportmeccset kapott, először a Costa Rica–Uruguay-meccset, ahol a vb-n elsőként osztott ki piros lapot, az uruguayi Maxi Pereirának adta. Ez teljesen jogos volt, mert a játékos agyonrúgta ellenfelét. Még egy orosz-belga-csoportmeccset kapott a tornán, a továbbiakban nem számítottak rá. 

Már épp jól alakultak a dolgok

A világbajnokság után viszont folyamatosan foglalkoztatták az Európa-bajnokság selejtezőin és a Bajnokok Ligájában is. A BL-csoportkörben ő kapta az Atlético–Juventust, a nyolcaddöntőben Manchester City–Barcelonát, majd a Real Madrid–Atlético Madrid negyeddöntőt, ahol Arda Turant állította ki. Végülis meg lehetett adni a második sárgát, még ha szigorú is volt. A döntés a meccset és a továbbjutást is eldöntötte, a Real percek múlva bevitte a győztes gólt.

Brych jó osztályzatokat kapott, kirívó hibái nem voltak.

Aztán jött a csütörtök esti Sevilla–Fiorentina Európa Liga-elődöntő, ahol viszont újra a régi formáját hozta. Az első félidő végén, amikor a sípjába fújt, mindenki azt hitte, hogy tizenegyest ad, mert úgy felrúgták az egyik sevillást.  De nem, Brych az egyértelmű szabálytalanságot már figyelmen kívül hagyta, akkor járt le a hosszabbítás, így lefújta a meccset.

Később, amikor már 3-0-ra vezetett a Sevilla az olaszok ellen, akkor egy tizenegyest érő helyzetnél nem ítélt semmit, pedig Joaquint rendesen bedarálták a védők, esélye sem volt továbbmenni. Ha megvan az idegenbeli gól a büntetőből a Fiorentinának, már nem mennének neki annyira reménytelen helyzetből a visszavágónak. 

Brych spori, mi a büntető, ha ez nem? Sevilla-Fiorentina (3-0)

És még nem volt vége, amikor a meccs utolsó perceiben csak sárgát adott, amikor Gonzalo Rodríguez véresre rúgta Ibarrát. Még ha a fiorentinás mozdulata nem is biztosan volt szándékos, de nagyon magasra emelte a lábát - Iborra 190 magas -, nagyon elkésett, ráadásul durva volt, sérülést okozott - egyértelmű piros. 

Iborrát így rúgták tarkón

Jól látszik, hogy Brych nem aprózza el, ha hibázik, azt igazán fontos meccseken teszi, elődöntőn vagy döntőn, ennek ellenére azt látjuk, hogy mint aki jól végezte dolgát, vezethet tovább, számítanak rá a következő körben, a következő tornákon is. Megmagyarázhatatlan.

A teljes EL-játékvezetés csőd volt csütörtökön

Minden hibát lehet persze überelni, a nagyobb tévedés a másik csütörtök esti meccsen, a Napoli–Dnyipro-elődöntőn volt. A hajrában 1-0-ra vezetett a Napoli, és a vendég ukrán csapat úgy szerzett gólt, hogy a norvég játékvezetői stáb nem szúrta ki, hogy ketten is lesen álltak, ráadásul mindkét vendégjátékos játékba avatkozott. Az első ukrán még nem ért a labdához, ezt el is lehetett volna engedni nem lesnek, na de a második lesről rúgta a kapuba a labdát.

Napoli-Dnyipro

A meccs végeredménye 1-1 lett, tehát ha az ukránok otthon lehozzák mondjuk 0-0-ra a meccset, akkár ők játszhatnak a Sevilla–Fiorentina-elődöntő győztesével. 

Rovatok