Index Vakbarát Hírportál

Luis Enriquének az Atlético a talizmánja

2015. május 18., hétfő 20:59

Ritkán van annyira erős kontraszt, mint a Barcelona edzőinél, hiszen Tata Martino hazai pályán bukta el az aranyat, miután nem tudta legyőzni az Atléticót (1-1), míg Luis Enrique idegenben épp a címvédő madridiakat verve (1-0) szerezte meg edzői karrierje eddigi legfontosabb kupáját.

Mivel a Barca körülbelül ugyanazzal a csapattal nyert, mint amelyik tavaly kifutott, szembetűnő, hogy Enrique mennyivel jobban ráérzett, mit kell tennie. Suárez tavaly sem volt, most sem játszott, valójában csak Rakitic volt az új ember.

Illetve hozzá kell tenni, hogy a tavaly Atlético Filipe Luisszal biztosan jobb volt, de a többiek nagyjából ugyanazok, Diego Costa a szezon utolsó meccsén már csak epizodista volt. Griezmann pedig egy fokkal jobb David Villánál.

Enrique jobban ráérzett, mit kell játszani egy olyan szívósan, keményen védekező csapattal szemben, mint Simeonéé.

Ráadásul fontos lélektani pillanatban mutatta meg az edző, hogy a tavaly lejátszott 6 meccsel szemben most valami más lesz. Az előző szezonban ugyanis 5 élvezhetetlen játékkal elért döntetlen mellett a BL-ben kikapott.

Januárban ugyanis a legnagyobb balhé után játszottak. Messi kispados volt San Sebastian január hamadikán, a Sociedad pedig nemcsak ezt, hanem egy védelmi megingást kihasználva 1-0-ra nyert.

Na, egy héttel utána jött a Barca-Atlético, és 3-1. Mintha akkor hittek volna először az edzőben, akkor szakadt volna a gát, hiszen Martinóval hasztalan próbálkoztak, járatták a labdát jobbról-balról majd balról-jobbra, de nem voltak hatékonyak, pontosan az történt a pályán, amit Simeone szeretett volna.

Januárban még kétszer legyőzték az Atléticót a kupában (1-0 és 3-2), és most az idegenbeli meccsen is a katalánoknál volt a lélektani előny. Mert tudták, mit kell játszani, és tudták, mit nem szabad, mire vár az Atlético.

A gyors lapos passzos játékkal szemben képtelenség védekezni, ismét beigazolódott, de Martinónál nem készült el a terv, inkább csak lassú gyömöszölés volt, és a bizalom egy távoli lövésben. Emellett persze igaz, Messi is sokkal jobb formában, mint egy éve, bár ebben a látványos javulásban alighanem van szerepe Enriquének.

Az Atlético ráadásként egyértelműen a mérleg nyelve a bajnokságban, hiszen a Real 0 pontot szerzett ellene idén, míg a Barca hatot.

Rovatok