Index Vakbarát Hírportál

Kit érdemes kimenekíteni Győrből, Pápáról?

2015. május 20., szerda 09:09

Az már biztos, hogy a Győri ETO csak a harmadik ligában folytathatja jövőre, rajta kívül még a Pápa nem kapott licencet az MLSZ-től, és egyre inkább úgy látszik, ki is esik a magyar futball első osztályából.

Mivel az MLSZ szabályváltoztatása miatt jelentősen megnőhet a magyar első osztályú cspaatokban a magyar játékosok aránya, a többi NB I.-es csapat akár szét is szedhetné a két biztos kiesőt, hogy erősíthessen, ezért megnéztük, milyen értékek vannak bennük.

A Győrben válogatott játékosok sora van. Vasile Miriuta edző szinte minden interjújában kiemeli, mennyire büszke a játékosokra, akik hónapok óta nem kapnak fizetést, mégis hajtanak.

Egy normálisabb bajnokságban persze alapfeltétel lenne, hogy ilyen helyzetben kiemelkedő játékkal próbálja meg eladni magát a következő szezonra egy játékos, de Magyarországon ez nem triviális.

Mivel a Parma is hasonló helyzetben van, érdemes megnézni, hogyan küzdenek, hogy kikerüljenek a szorult helyzetből, és a siránkozás helyett legyőzték a később BL-döntős Juventust.

Na de lássuk a válogatott választékot.

A középhátvéd Lipták Zoltán volt Újpesten és a Vidinél, ahol bajnok lett, és azt remélte, hogy onnan az angol másodosztály felé vezet az útja. Nem így lett, a keserű csalódás után most sem valószínű, hogy külföldre megy. Vagy kitűnő menedzseri munka kell hozzá. 30 éves, ami egy védőnél nem feltétlenül hátrány, és még évei lehetnek az első osztályban, továbbá 27 meccsen 4 gólt rúgott, ami szintén nem rossz teljesítmény tőle, ennek ellenére nem nagyon tudjuk elképzelni, hogy egy magyar topcsapat vadásszon rá, de ingyen akár még ez is összejöhet.

A szintén 30 éves Rudolf Gergely sem valószínű, hogy kell az élcsapatoknak, de ez inkább a hétmilliós fizetéséről szóló korábbi hírek miatt lehet riasztó bármelyik ügyvezetőnek, továbbá a teljesítménye is teljesen rapszodikus, de valamelyik újonc akár kedvet kaphat hozzá: ugyanis Rudolf hét gólnál tart az idén.

Priskin Tamás két évvel fiatalabb a másik két válogatottnál, neki egy osztrák csapat összejöhet – papíron az Austria Wien játékosa volt -, ha csak nem szerződteti a Fradi, amiről pletykaszinten hallani lehet.

Priskin és Rudolf hozta össze egyébként a svédek elleni utolsó perces győztes gólt még 2011-ben, azóta keveset mutattak, Priskin orosz kerülővel tért vissza a városba.

Lang, Koltai és Pátkai is abban reménykedik, hogy esetleg egy nemzetközi kupaszereplőhöz kerülhet, de legalábbis az NB I.-ben lesz olyan klub, amely fantáziát lát bennük.

Az U20-as vb-re utazó Mervó Bence a kora miatt még talán az előbbieknél is jobb esélyekkel indulhat. A 18 éves Mayer Milán is dobbanthat, bár nem lehet előre megállapítani, melyik klub fektet energiát és pénzt abba, hogy őt felemelje.

A Pápánál egyszerűbb a helyzet, alig van olyan játékos, akire rámozdulnának az élvonalbeli klubok. Csizmadia Csabát vagy Seyét leginkább a feljutók környékezhetik meg, de meglehet, hogy a 41 éves Szűcs Lajos kapus még nagyobb eséllyel indulhat harcba egy szerződésre. Mindenesetre, ha a két klub játékosai közül nyolcan az élvonalban folytatják, az egy jó arány. Egyben alátámasztja a létszámcsökkentés létjogosultságát.

A feljebb említett győrieken amúgy azt is le lehet mérni, mennyire voltak túlértékeltek mind tudásban, mind keresetben. Ha ők sem kellenek, a többiek még annyira sem.

Rovatok