Index Vakbarát Hírportál

A nagy csalódás után a kiskapun át jöhet az 5. spanyol BL-csapat

2015. május 27., szerda 16:22

Másfél héttel a BL-döntő előtt rendezik Varsóban az Európa Liga döntőjét, ami a 2014-15-ös kiírástól kezdve sokkal komolyabb téttel bír, mint a korábbi sorozatok, hiszen a győztes jövőre automatikusan indulhat a Bajnokok Ligájában, mivel a BL-döntős Barcelona és Juventus már biztosan főtáblásak lesznek. Erre a lassan EL-specialistának nevezhető Sevilla mellett a klub története során első európai kupasikerére készülő Dnyipro Dnyipropetrovszknak van esélye.

A két csapat teljesen más stílussal, teljesen más úton jutott el a döntőbe: a spanyolok egyetlen vereséget szedtek csak össze az EL-ben (Rotterdamban), az egész sorozatban ők lőtték a legtöbb gólt 26-tal, a legutóbbi kilenc EL-meccsükből pedig csak egy döntetlenjük volt a győzelmek mellett.

Ezzel szemben a Dnyipro csak hat győzelmet szerzett a csoportkör eleje óta, összesen pedig 13 gólt szereztek: amíg a Sevilla látványos támadójátékkal, addig az ukránok inkább az ellenfél játékának ölésével jutottak döntőbe.

Persze az ukránok hányattatott szereplésére komoly hatással volt az is, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt egyetlen igazi hazai meccsük sem volt, a bajnoki és az EL-mérkőzéseiket ugyanis Kijevben játszották.

A címvédésre készülő Sevilla 2006-ban és 2007-ben már megtette egyszer: előbb a Middlesbrough-t verték 4-0-ra, majd az Espanyolt tizenegyesekkel 2-2 után. Tavaly szintén büntetőkkel nyertek a Benfica ellen, így idén sima győzelem jönne a tükrözés alapján, de a Dnyipro ellen többek között az Ajax és a Napoli is elvérzett idén.

A Sevillának nagy elégtétel lenne a győzelem, pontosabban a BL-be jutás, mert a spanyol bajnokságban 76 ponttal végzett, ötödikként: a BL indulása óta ennyivel mindig be lehetett kerülni a Bajnokok Ligájába, mostantól ez a legmagasabb pontszám, amivel nem. Viszont ha szerdán nyernek, a kiskapun át ott lesznek, ötödik spanyol klubként a következő BL-ben.

A döntőt 20.45-től rendezik a varsói Nemzeti Stadionban.

Rovatok