Index Vakbarát Hírportál

Ötgólos, nyílt EL-döntő, ilyennek álmodtuk

2015. május 27., szerda 20:40

Amikor egy kis csapat bejut az Európa Liga döntőjébe, nincs nagy várakozás, de az ilyen finálék többször voltak már igen izgalmasak. Az ukrán Dnyipro is beállt a sorba. Vezetett, de az esélyesebb fordítása után is visszajött a meccsbe, a második félidőben a spanyolok azonban eldöntötték. 3-2 lett, kár lett volna kihagyni.

Sokkal nagyobb felhajtás lett volna, ha a Napoli jut be az Európa Liga döntőjébe, és Sevillával játszik. Az ukrán Dnyipro azonban kiverte az olaszokat - a visszavágón szakadó esőben 1-0-ra nyertek -, és története legnagyobb sikerét elérve lett döntős.

A két csapat még sosem játszott egymással európai kupameccset. A Dnyipro egyszer találkozott spanyollal, 11 éve 2-1-re kikapott a Zaragozától. A Sevilla eddigi mérlege ukrán csapatokkal szemben: 3 győzelem, 1 döntetlen, vereség nélkül.

A Dnyipro úgy jutott döntőbe, hogy a háború miatt nem játszhatott hazai pályán. Mivel háromszor kikapott a csoportjában, nem sok jel utalt arra, hogy május végén még életben lesz. Egy nem túl nehéz csoportban hét pontot szerzett - három forduló után egy döntetlennel árválkodott -, és végül csak eggyel előzte meg az azeri Qarabagot. Az Inter lett az első, a St. Etienne a negyedik.

A tavaszi meneteléskor viszont Ukrajnában egyszer sem kapott gólt. Az Olympiakoszt, az Ajaxot, a Bruges-t, végül a Napolit is nullára verte, igaz csak a görögöknek lőtt két gólt.

A Sevilla a címvédő, tavaly tizenegyesekkel verte a Benficát, no meg a német játékvezető Brych érthetetlen ítéleteivel. 2005-ben és rá egy évre a Sevilla már megnyerte a sorozat, egyedülálló lenne, ha ismét ott lenne a kupán a neve.

Nem sokáig kellett várni az első gólra, a hetedik percben Kalinic fejelt a kapuba. A jobb hátvéd Fedeckijtől indult a támadás, ötven méteres előre ívelése után Kalinic csúsztatta meg a labdát, ami Matheus elé került, aki középre adott, a horvát csatár a jobb kapufa mellé fejelte a labdát.

GOAL KALINIC! Dnipro 1-0 Sevilla pic.twitter.com/LnWIupPGK6

— Football Live Goals (@FootyLiveVines) May 27, 2015

A Dnyipro az egyenes kieséses szakaszban Nápolyban - nagy szerencsével - megúszta egy góllal, de nem azért nem jól tolta be a buszt a tizenhatosra, hanem mert Higuain nem figyelt a fontos pillanatokban. A visszavágón viszont Bojko kapus óriási bravúrokkal bemutatva hozta le kapott gól nélkül a meccset.

Ez Varsóban nem sikerült neki, mert a lengyel Krychowyak Bacca röviden lekészített labdáját valahogy maga elé tette, és a bal sarokba lőtte a 28. percben. A lengyelnek kevéssel a gól előtt volt egy csodás fejese is, azt a kapus pazar vetődéssel szedte ki a bal felsőből.

A kolumbiai Bacca pedig három perc múlva kilépett a védők közül - Reyes tökéletesen indította -, elvitte a kapus mellett a labdát, és már meg is fordította a spanyol csapat a meccset. 

DE még a félidő vége előtt egyenlített a Dnyipro: 20 méterről rúghatott szabadrúgást Ruszlan Rotan és csodásan beemelte a jobb kapufa mellé. 15 éve ő volt az ukrán futball nagy reménysége - de valahogy sohasem ment el külföldre, az országban maradt -, már 33 éves, neki jól kellene mozgatnia a társait, ha nyerni akarnak.

A 2001-es döntőben volt négy gól az első félidőben, akkor amúgy 5-4 lett a Liverpoolnak az Alavessel szemben, csak a hosszabbítás döntött.

A második félidő elején sem fogták vissza magukat a csapatok, de csak helyzetekig jutottak. A Sevilla a 72. percben szerezte meg a vezetést, miután Vitolo harcolt egy lecsorgó labdáért a kaputól 25 méterre, két védő közé pöccintette be, Bacca lecsapott rá, és a kapus mellett a kapuba gurított.

A 80. percben a Sevilla eldönthette volna, de Bacca fejesét valahogy kikaparta a léc alól Bojko, és a szöglet utáni kavarodás után kevéssel mellé csorgott a labda.

A 86. percben sokkoló volt a látvány, ahogy az első gól előkészítője, Matheus elterült saját térfele közepén egy ütközés után. Totális csend lett a kiváló atmoszférájú stadionban, csak akkor csattant fel az első taps, amikor a hordágyon megmozdult.

Már a négy perces ráadásban jártunk, amikor három szögletet is rúgott a Dnyipro, de Rico kapus védett.

A Sevilla a folytatásban még lőhetett volna egy gólt, de nem tette, így maradt a 3-2-re, és egy kitűnő döntő emléke. 

Európa Liga, döntő

Sevilla-Dnyipro 3-2 (2-2)

Varsó, 47 000 néző, vezette: Martin Atkinson (angol).

Sevilla: Rico – Aleix Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Trémoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (Coke, 58.), Banega, Vitolo – Bacca (Gameiro, 82.). Kispad: Beto (kapus), F. Navarro, Figueiras, Iborra, D. Suárez Vezetőedző: Unai Emery

Dnyipro: Bojko – Fedeckij, Douglas, Cseberjacsko, Léo Matos – Kankava (Sahov, 85.), Fedorcsuk (Bezusz, 68.) – Matheus, Rotan, Konopljanka – Kalinic (Szeleznyov, 78.). Kispad: Lastuvka (kapus), Vlad, Lucskevics, Bruno Gama. Vezetőedző: Miron Markevics

Gólszerző: Krychowiak (28.), Bacca (31., 73.), illetve Kalinic (7.), Rotan (44.)

Ilyen volt a stadion még üresen, a meccs előtt néhány órával

A Dnyipro története első döntőjére készül. Még a szovjet érában kétszer, 1985-ben és 1990-ben jutott el a KEK negyeddöntőig.  A Sevilla az Európa Liga védője, 2006 és 2007 után tavaly is nyerni tudott. Érdekesség, hogy összesen 13 nemzet futballistái szerepelhetnek az EL-döntőben, ha pályára lépnek. Egyedül portugál szerepel mindkét csapatban: a Dnyipróban egy (Bruno Gama), a Sevillában három (Beto, Diogo Figueiras, és Daniel Carrico)

Rovatok