Index Vakbarát Hírportál

Az utánpótlásban a FIFA csodálatosan dolgozik

2015. május 28., csütörtök 11:36

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hét magas rangú tisztségviselőjének szerdai letartóztatásával kirobbant legújabb korrupciós botrány nem érinti a szombaton rajtoló U20-as világbajnokságot az új-zélandi szervezők tájékoztatása szerint. A tornán a magyar válogatott is szerepel.

Michael Glading, a győztes pályázat vezetője száz százalékig tisztának nevezte az eljárást, amelynek végén megkapták az idei tornát, írja az MTI.

„Meghökkennék, ha kiderülne, hogy a korosztályos viadalok bármilyen szinten is érintettek a korrupcióban" - mondta Glading. - „Sajnálatos módon a FIFA-nál a játék legfelső szintjein nagyon zavaros a víz, és most ez ömlik ki, ám az utánpótlás szintjén a FIFA csodálatosan dolgozik."

Frank van Hattum, az új-zélandi szövetség korábbi elnöke, aki a FIFA etikai bizottságának is a tagja volt, egyértelműen kijelentette, hogy a győztes pályázatukat semmi sem szennyezi be.

Liliomfehérek vagyunk, és ezt szívemre tett kézzel mondom"

- jelentette ki Van Hattum.

A világbajnoksággal kapcsolatban vélhetőleg azért is kezdtek heves magyarázkodásba az új-zélandiak, mert a torna szervezőbizottságának elnöke az a Jeffrey Webb, aki szerdán a letartóztatottak között volt.

A szerdai rendőrségi akciót eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest - köztük a két jelenlegi alelnököt, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webbet és az uruguayi Eugenio Figueredót - és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár húsz év börtönt is kaphatnak.

A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Rovatok