Index Vakbarát Hírportál

A legjobb maffiafilmeket veri a FIFA-balhé

2015. május 28., csütörtök 00:07

A szerda reggel letartóztatott futballvezetők 24 év alatt tökéletesen működő rendszert építettek ki, hogy csaljanak. Az oroszok berágtak Amerikára, Európa fenyeget. Totális káosz a FIFA-kongresszus előtt. A helyszínről jelentkezünk.

Szerda este Zürichben mindenki a Blick délutáni számát bújta a megállókban meg a villamosokon. A bulvárlap címlapja a FIFA botrányával volt tele: reggel a város egyik ötcsillagos szállodájából hurcolták el  a nemzetközi futballszövetség több vezetőjét.

Kicsit maffiafilmes jelenet volt a rendőrség akciója, ami azért nem annyira meglepő, mert a FIFA az elmúlt húsz évben a futballvilág legnagyobb maffiája lett. 

A szerda reggeli letartóztatásokat elrendelő amerikai hatóságok vádirata roskadozik az elképesztően súlyos vádaktól. 

A 47 pontot tartalmazó vádirat szerint az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

De a szervezet szerda délelőtt zürichi központjában előadott magyarázkodása a történtek ellenére csak annyiban merült ki, hogy

Bár nehéz rangsort állítani, de a mostani a FIFA egyik legsúlyosabb válsága lehet, igaz, Jerome Vackle főtitkár már tavaly novemberben azt mondta, hogy nem süllyedhetnek mélyebbre. Most mégis megcsinálták.

Az FBI vizsgálata úgy fogalmaz, hogy a szervezetben a kilencvenes évek eleje óta kétgenerációnyi futballvezető csalta el, amit csak tudott, dollármilliós tételeket tettek zsebre, és ezzel a futballutánpótlást világszerte, valamint a fejlődő országokat is megkárosították. Azokat a fejlődő és szegény országokat, amelyek amúgy szörnyen hálásak Blatternek a felzárkóztató programok miatt.

A lenyúlást mesteri szintre emelték a vezető pozícióba jutott FIFA-tisztségviselők, volt, aki családon belül adta tovább a tapasztalatait. A letartóztatottak között ugyanis apa és fia is van, ők együtt lapátolták a családi bankszámlára a jogdíjakkal elcsalt pénzt.

A mostani FIFA-kongresszusra közzétett üzleti beszámolóból is kiderül, hogy mekkora üzlet van a futballesemények tévés jogainak értékesítésében: a szervezet négy év alatt 5,7 milliárd dollárt keresett abból, hogy a különböző világversenyek közvetítési jogait eladta. A jogokat különböző marketingcégeknek passzolják le, ezek a cégek pedig szétszórják az esemény iránt érdeklődő tévétársaságok között. 

Ez eddig teljesen legális ügylet. Csakhogy a vádak szerint a most letartóztatott FIFA-sok összejátszottak több üzletemberrel, hogy a jogokat csak bizonyos marketingcégek kapják meg, míg a többieknek esélyük se legyen versenyezni. Cserébe a FIFA-vezetők zsebébe komoly pénzek vándoroltak amerikai bankokon keresztül.

Százötvenmillió dolláros összegről van szó, ennyi pénzt huszonnégy év alatt fizettek ki annak, aki épp megvesztegethető volt.

A vesztegetések rutinszerű műveletté váltak: vb-selejtezőkről, a közép-amerikai országokat tömörítő CONCACAF alá tartozó nemzetközi kupameccsekről, bajnokságokról ment az üzletelés a legtöbbször. 

„Újra és újra megtették. Évről évre, tornáról tornára” 

 – fogalmazott Loretta Lynch amerikai főügyész. Lynch olyannyira hangsúlyozta, hogy a FIFA-ban mélyen gyökerezik a korrupció, hogy tulajdonképpen azt jelentette ki, az egész társaság velejéig rohadt.

A balhéba eddig kilenc olyan személy bukott bele, aki korábban a FIFA-ban vezető tisztséget töltött be, vagy még mindig ott van. A hét aktívat azóta már kivágta a FIFA, de őket most biztos jobban aggasztja az, hogy Amerikában húsz év börtönt is kaphatnak, mivel a svájci hatóságok kiadják őket. 

Mellettük több FIFA-tisztségviselőt, sportvezetőt is ki fognak hallgatni, őket már a soron következő orosz és a katari vb-kkel kapcsolatban akarják faggatni a nyomozásba szerdán beszállt svájci hatóságok. Ugyanis a gyanú szerint ezeknek a tornáknak a pályázatai sem voltak rendben, többen állították már, hogy a döntéshozók szavazatait megvásárolták. 

Ezért kérdezik majd ki az orosz Vitalij Mutko sportminisztert is, ő korábban többször elmondta, a gyanúba keveredett orosz pályázattal minden rendben volt, nincs rejtegetnivalójuk. A Sunday Times oknyomozó riportja szerint viszont Mutko tavaly találkozott a katari vb-pályázatos balhé központi alakjának tartott Bin Hammammal, hogy a két ország kapcsolatát erősítsék. És, hogy mit gondolnak az oroszok a szerda reggel kirobbant letartóztatásokról? Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közölte:

„Ismételten felszólítjuk Washingtont, hogy ne próbáljon messze a határain túl is a saját törvényeit alkalmazva igazságot szolgáltatni, hanem kövesse az általános elfogadott nemzetközi jogi eljárásokat.”

Az oroszok amúgy korábban a vb-pályázatukat vizsgáló Michael Garcia ügyvédet nem engedték be az országba, és hogy ne legyenek olyan gyanúsak, szerdán gyorsan csökkentették is a három év múlva megrendezendő vb költségeit.

A szerdai balhéban érintett marketingcégek vezetőit is letartóztatták, míg a kisebb halak között voltak, akik bűnösnek vallották magukat. Így tett Jack Warner fia, Daryll Warner is, aki apjához hasonlóan szintén benne volt a csalásokban.

Itt tartunk most. Az amerikai főügyész leszögezte, a vizsgálatuknak még messze a vége, és az orosz és a katari vb-t még meg sem piszkálták komolyabban, megteszik ezt helyettük a svájciak. Csak utaltak rá, hogy jobb lenne, ha a FIFA nem ragaszkodna annyira a két eseményhez.

Az európai szövetség, az UEFA szerda este már úgy volt, hogy bojkottálni akarja a pénteki kongresszust, nem akarnak részt venni az elnökválasztáson, ha Blatterék nem halasztják el az eseményt. Szerintük ilyen előzmények után egyszerűen nem lehet elnökválasztást rendezni. 

Európa amúgy az egyetlen kontinens, amely nyíltan kiállt a Blatter ellen induló  Ali bin al-Husszein jordán herceg mellett. Hogy ennél komolyabb dolgokba is beleállna-e Európa, például egy vb-bojkottba, az már kevésbé valószínű. Blattert pedig velük vagy nélkülük is simán elnöknek választják pénteken, mivel Afrika, Közép-Amerika és Óceánia is beállt korábban Blatter mellé, a szavazáson pedig minden ország képviselőjének a szavazata ugyanannyit ér, szóval Európa egymaga kevés lesz.

Jelen állás szerint tehát nagyjából csak az akadályozhatná meg Sepp Blatter pénteki újraválasztását, ha a tizenhét éve irányító elnököt a  kongresszus pódiumáról vinnék el bilincsben, bár az afrikai és a közép-amerikai FIFA-tagok még így is megválasztanák.

Közben a FIFA-kongresszus helyszíne épül, a Hallestadionnál szerda késő este is dolgoztak, vele szemben pedig csütörtök este óriási buli lesz a Theater 11-ben, a tagok együtt ünneplik majd a kongresszus megnyitóját.

Rovatok