Index Vakbarát Hírportál

Még nagyobb bajban a FIFA: az angoloknak is vannak bizonyítékaik

2015. május 29., péntek 10:30

Péntek délután az angol hatóságok bejelentették, hogy a birtokukba jutott információk alapján beszállhatnak a FIFA elleni nemzetközi nyomozásba. Az ügyben több angol nagybank is érintett, állítólag ezeken keresztül mozgatták a megvesztegetésre használt pénzeket.

Kétszázezer, ötszázezer és egymillió dolláros összegekről van tudomásuk. Az egymillió dolláros összeg a Kajmán-szigeteken kötött ki, a napokban letartóztatott egykori FIFA-tisztségviselők között kajmán-szigeteki is van, ő Jeffrey Webb, aki korábban a nemzetközi futballszövetség alelnöke volt.

David Cameron brit miniszterelnök a történtek után ismét lemondásra szólította fel Sepp Blatter FIFA-elnököt. „Minél hamarabb megy, annál jobb” – fogalmazott.

Bombás fenyegetés is volt már, felfegyverzett rendőrök a bejáratnál

Az ebédszünet közben elterjedt a hír a FIFA-kongresszuson, hogy a rendezvény bombafenyegetést kapott, Jerome Valcke főtitkár ezt meg is erősítette később, szerinte gyors keresést tartottak, de nem találtak semmit. 

A helyszínen reggel óta tüntetnek Izrael ellen, délutánra állig felfegyverzett rendőrök jelentek meg a Hallenstadion bejáratánál a tüntetőkkel szemben, hátukon könnygáz kilövésére alkalmas fegyverrel.

A palesztinok szerint Izrael akadályozza sportolóik szabad mozgását, ezért azt szerették volna elérni korábban, hogy távolítsák el az izraelieket a FIFA-ból, a kérdés napirendre került. A palesztin futballvezető azt kérte a kongresszustól, szavazzanak, hogy az ENSZ elé kerüljön a kérdés, és visszavonták a kérésüket, hogy Izrael tagságát függesszék fel. Az izraeliek az együttműködést hangsúlyozták a vitában, majd több felszólalás is követte egymást.

Végül arról szavaztak, hogy Izrael tagja maradjon-e a FIFA-nak, 90% támogatta a tagságukat, és az izraeli és palesztin képviselők is kezet fogtak, úgyhogy Blatter nagyon boldog volt.

Blatter továbblépne, Anglia bojkottálna

A FIFA sokat támadott elnöke, Sepp Blatter nyitotta meg a futballszövetség pénteki kongresszusát Zürichben, és megint beszélt a szerdán kirobbant botrányról, ami miatt több FIFA-vezetőt is letartóztattak.

Blatter csütörtökön még arról beszélt, jöhetnek további rossz hírek, de most már inkább a jövőbe akar tekinteni. Mint megemlítette: korábban az is felmerült, hogy elhalasztják a kongresszust.

Legyünk egységesek, és lépjünk tovább együtt. Azért vagyunk itt, hogy megoldjuk a problémáinkat. Lehet, hogy eltart majd egy darabig, de együtt kell működnünk. Mindenkinek ott van ehhez az erő a szívében. Ne csak beszéljünk a problémákról, oldjuk meg őket. Fontos a transzparencia. Meg kell válaszolnunk, hol tart a futballunk, hol van a FIFA helye

– mondta Blatter, és olyanokról is beszélt, hogy fontos a korrupció és a bundázás elleni harc. 

Nem sokkal később ezt követte az elnöki beszéd, megint Blatteré volt a színpad, de a lényeg nem változott. Abszolút ráállt arra a kommunikációra, hogy a FIFA csak együtt mászhat ki ebből a mocsárból, és minél hamarabb el kell kezdeni a megtisztulást, hogy a FIFA-nál ismét minden rendben menjen. A botrányokért pedig csak néhány ember felel, nem ők a többség, de ettől függetlenül fordulóponthoz érkeztek.

Ugyanabból a kottából kell énekelnünk, ha a FIFA-t meghatározó tulajdonságok kerülnek szóba. Ez az egyik legfontosabb célunk

– mondta Blatter. Nagyjából ugyanazokat a dolgokat ismételgette húsz percen át, a lényeg, hogy nem felügyelhet mindenkit, semmi nem az ő hibája, és összefogva majd mindent megjavítanak.

Bár a választás még odébb van – csak késő délután lesz –, az angol szövetség (FA) már most arról beszél, mi lesz, ha Blattert megválasztják, ami amúgy elég valószínűnek tűnik.

Az FA támogatna egy olyan kezdeményezést, hogy az európai csapatok bojkottálják a 2018-as orosz vb-t.

Platini korábban azt mondta, az európaiak teljesen kivonulhatnak a szervezet végrehajtó bizottságából. Minderről a BL-döntő elé szervezett rendkívüli találkozóján dönthet az UEFA. 

Az viszont biztos, hogy anyagilag rendben van a szervezet: az üzleti beszámolóból kiderült, hogy 5,7 milliárd dollár bevételük volt, leginkább a tévébevételekből. És először költöttek egy turnusban 1 milliárd dollár fölött beruházásokra.

Egyáltalán nem korrupt a FIFA, hehehe

A CNN grafikája szerint a FIFA-vezetői piramisából már csak Blatter maradt tiszta. A többieket már vagy bűnösnek találták, vagy megvádolták, vagy letartóztatták.

From this graphic you can see how #Blatter would have no clue about alleged corruption at #FIFA - via @McKenzieCNN pic.twitter.com/WmQpDjTVSd

— Kay Burley (@KayBurley) 2015. Május 29.

Ha nem lenne elég baja Blatternek: megjelentek a tüntetők

A FIFA-elnök éppen a napirendi pontokat akarta ismertetni, amikor palesztin tüntetők zavarták meg a kongresszust, akik valahogy bejutottak az ülésre. Blatter azt kiabálta, hogy vezessék ki őket – emiatt egy percig állt a kongresszus. 

A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy Izraelt rúgják ki a FIFA-ból, mert sportolóik nem utazhatnak szabadon. A kérdést napirendi pontként tárgyalja majd a futballszövetség.

Már a kongresszus kezdése előtt is volt egy tüntetés, ott a katari világbajnokságon dolgozó munkások helyzetére és az áldozatokra hívták fel a figyelmet, keresztekkel, fehér lepedőkkel. 

A FIFA ellen tüntettek Katar miatt

Blatternek enélkül is van elég baja a péntek délutáni elnökválasztás előtt, többen lemondásra szólították fel a szerdai letartóztatások után, de ő kitart amellett, hogy nem mond le, és még négy évig akar a FIFA elnöke lenni. 

Rovatok