Index Vakbarát Hírportál

A Hertha-menedzser egyedülálló gesztusa Dárdai új szerződése

2015. május 30., szombat 12:25

Dárdai Pál péntek délelőtt aláírta a szerződését a Hertha BSC-vel, hivatalossá vált, hogy határozatlan ideig lesz a klub edzője. Valamennyi újságban főszereplő, még ha Sepp Blatter is van leginkább címlapon.

Ilyen szerződés nem túl gyakori, talán csak Otto Rehhagel valamint Thomas Schaaf kapott hasonlót a Werdernél.

A konstrukciót egyedülállónak és tökéletesnek nevezte a magyar szakember a BZ-nek, nem voltak tanácsadók, ketten beszélték meg a folytatást egykori játékostársával, Michael Preetz sportigazgatóval. Régóta ismerik egymás gondolatát.

Úgy indokolt, azért jó ez a megállapodás, mert ha jó lesz a kispadon, egyúttal a klub is sikeres, akkor csak évenként kell hosszabbítani és kész. Ha nem, akkor pedig lehet váltani, ő visszamegy az utánpótláshoz, és ott folytatja tovább. Február elején a Hertha U15-ös csapatától érkezett megmentőnek, mert a holland Luhukay kieső helyre sodródott a berliniekkel.

„Lassan 20 éve itt vagyok a városban, sok időt töltöttem el az épületekben, az öltözőkben. Nem akarom a klubot kihasználni, és legatyásítani azzal, hogy ha esetleg menesztenek, akkor fizessenek nekem. Ez így ésszerűbb megoldás, csak nem lopja meg az ember a háztartását. A menedzser ötlete volt egyébként. Teljesült az álmom, de ezzel nem kényelmesedtem el, ugyanaz a mentalitás lesz rám jellemző a folytatásban is, mint eddig. Ha nem jön össze, amit tervezünk az első csapattal, akkor is tovább élek a Herthának szenvedéllyel, szívvel és lélekkel. A legnagyobb fiam, Palkó, 17 éves, de a másik kettő is a klubban focizik.”

Dárdai cáfolta, hogy komplikációk lettek volna, amiről még a legnagyobb szaklap a Kicker is írt – játékosokat szeretne elküldeni, ilyesmi -, és az újságos standokon a pénteki szám úgy is van kint, hogy nem biztos a folytatása.

Most azt mondta, hogy az álláspontok eredetileg sem voltak távol, és valahol középen gyorsan találkoztak másfél nap után.

Dárdai jól felkészített csapatot ígért a következő szezonra, amelyik 40 ponttal biztosan teljesíti a bentmaradást. Ezt a pontszámot, amilyen gyorsan csak lehet, el kell érni.

Már az egyik kiszemeltjét is megnevezte, Sami Allaguit szeretné a csapatban látni. A tunéziai csatárt elengedték kölcsönbe a Mainzhoz, onnan szeretné visszahozni, mert szüksége van rá. Már megvannak a fejében a nevek, akikkel még gyorsabbá lehet tenni a játékot.

„Csak B-terv volt, amit láttak tőlünk a szezon hajrájában. A 4-4-1-1-es felállást a kényszer szülte. Nekem inkább a 4-3-3 tetszik, legalábbis, ha támadunk, mert ha védekezünk, akkor könnyen vissza tudunk állni belőle egy stabil 4-1-4-1-es variációra” - fogalmazta meg a hitvallását, illetve mi várható tőle jövőre. Hozzátette, mindez pénzkérdés, de az igazgató tudja, mit szeretne elérni.

Nyilván csak attraktív futballal érhető el a kupadöntő, ami játékosként is nagy vágya volt, ha már úgy nem sikerült, legalább edzőként szeretne bejutni.

„Amikor a kupadöntő volt, mindig elsétáltam otthonról, élveztem és átéreztem a hangulatot, és a szurkolói mámort. A kupadöntő nekünk épp ezért mindig, minden évben célunk kell legyen. De ez egy nagy kihívás” - nyomatékosította.

Bevallotta azt is, hogy kapott prémiumot, miután sikeresen teljesítette a bentmaradást.

A Berliner Zeitung arról írt, jövőre már évi 600 ezer euró üti a markát, tehát havonta 50 ezer, ami ötszörös előrelépést jelent, hiszen eddig csak ifjúsági edzői fizetése volt.

Dárdai hétfőtől a magyar válogatott edzője lesz - június 13-án Finnországban játszunk Eb-selejtezőt -, kifejtette, hogy a berlini ügymenetben mindez nem okoz hátrányt, mert telefonon folyamatosan tartja majd a kapcsolatot Preetzcel. A Hertha felkészülése június 28-án kezdődik.

Lesz-e magyar a Herthában?

Kézenfekvő lenne, hogy akár magyar játékos is legyen a keze alatt, de a jelenlegi válogatottból talán csak Dibusz Dénesnek van erre esélye. Kapusposzton sem áll olyan jól a Hertha.

Nyilván Dzsudzsák megütné ezt a szintet, de mivel a vasút kiszállása után még nincs főszponzor, nem valószínű, hogy az ő kivásárlási árát illetve a fizetését elő tudnák teremteni.

Rovatok