Index Vakbarát Hírportál

A FIFA-főtitkár maga utalhatott 10 millió dollárt a botrány kulcsfigurájának

2015. június 2., kedd 08:17

Maga a FIFA főtitkára, Jerome Valcke utalhatott el 10 millió dollárt több részletben a nemzetközi szövetségben kirobbant korrupciós botrány egyik főszereplőjének, Jack Warnernek. Valcke-t a New York Times hozta összefüggésbe azokkal a bírósági iratokkal, melyeket Brooklynban hoztak nyilvánosságra, de abban csak egy magasrangú FIFA-vezetőt említenek.

Az amerikai lap értesülései szerint Valcke 2008-ban utalta át a 10 milliós összeget több részletben Jack Warnernek, aki komoly segítséget nyújtott Dél-Afrikának, hogy az ország elnyerje a 2010-es vb rendezési jogát. Warnert, aki egyike múlt héten megvádolt 14 FIFA-vezetőnek, Trinidad és Tobagóban korábban őrizetbe vették, de csütörtökön óvadék ellenében elengedték. Erről a pénzről Danny Jordaan, a dél-afrikai szövetség jelenlegi elnöke, a pályázóbizottság korábbi vezetője viszont azt állítja, hogy ez fejlesztési támogatás volt a karibi térség számára, nem vesztegetés.

A brooklyni bírósági iratokból az is kiderült, hogy a volt alelnök fia, Daryan Warner 2013 óta titokban együttműködik az amerikai hatóságokkal és elismerte, hogy részese a világbajnoksági jegyek újraeladására megszervezett csalásban.

Valcke a vádakra egy rövidke emailben válaszolt a New York Timesnak, amiben azt írta, hogy se nem adott felhatalmazást az utalásra, se nem volt hatalma erre, illetve továbbra sem gyanúsították meg semmivel. A FIFA szóvivője, Delia Fischer közleményében annyit tett hozzá, hogy 2008-ban az azóta már elhunyt Julio Grondona vezette a pénzügyi bizottságot, ő hagyta jóvá az utalást, ami megfelelt a szervezet szabályzatának.

A francia Valcke, aki a FIFA-elnök Sepp Blatter után a második legfontosabb vezetője a szervezetnek, korábban került már pénzügyi botrányba: még 2006-ban, a FIFA marketingigazgatójaként hazudott több tárgyaláson is a Visának és a MasterCardnak, ami miatt távoznia kellett posztjáról.

Az iratok nyilvánosságra hozatala után hétfőn a FIFA bejelentette, hogy Jerome Valcke nem utazik el Kanadába, a női világbajnokság helyszínére a jövő héten, mert Zürichben, a szervezet központjában fontosabb teendői vannak. (Index/MTI)

Rovatok