Index Vakbarát Hírportál

Akkor ültessük is Platinit Blatter székébe?

2015. június 3., szerda 14:47

Sepp Blatter keddi lemondása után egyből megindultak a találgatások, hogy kövesse a FIFA-elnöki pozícióban. A két legesélyesebb jelölt az UEFA-elnök Michel Platini, illetve a pénteken Blatter ellen induló jordán herceg, Ali bin al-Husszein. Utóbbi már Blatter bejelentése után jelezte, hogy ha felkérik, újra indulna, a francia viszont eddig csak a svájci elnökre hivatkozva nyilatkozott: azt mondta, hogy Blatter ellen nem indulna, vele viszont a jövőben már nem kell számolni, ez pedig alapjaiban írhatja át a francia terveit.

Az angol William Hill fogadóirodánál hajszállal Platini vezet, őt 6-5-ös oddsszal adják, a jordánt 7-4-essel, mögöttük jelentős különbséggel jön a korábban visszalépett portugál Luis Figo, akire már hatszoros pénzt fizetnének győzelme esetén.

Platinit márciusban harmadszor ismegválasztották UEFA-elnöknek, nem volt kihívója. Viszont ha az UEFA-t a FIFA-ra cserélné, az európai szövetségen belül is megindulhat a harc a hatalomért, feltételezhető ugyanis, hogy amint Platini sem indult Blatter ellen, úgy az UEFA-n belül is csak a távozására várnak, és ha megnyílik az út, sokakat érdekelhet az elnöki poszt.

A Las Vegas-i Bovada hajnali gyorselemzése a portugál esélyeit pontosan ugyanennyire tette, ők viszont nem tudtak dönteni Platini és al-Husszein között, mindkettőre 3-2-es oddsot határoztak meg. A Bovada a katari vb-re is kiírt már egy fogadást, náluk nem is kérdés, hogy elveszik az országtól a rendezés jogát, sőt, ha ők arra fogadnának, hogy a rendezést az Egyesült Államok kapja meg az arab ország helyett.

Platini, al-Husszein és Figo neve a mostani választás előtt is előkerült, a Bovadánál viszont több viszonylag kevéssé ismert név is felbukkant a listán. Jerome Champagne, aki elsőként jelentette be az indulását, de az elnökválasztásig nem jutott el, 25-szörös oddsszal a lista alján van, ahogy a 33-szoros pénzt jelentő, legutóbb reklámkampány miatt nevező David Ginola is, de az angol futballelnök Greg Dyke-nak sem nagyon kell költözéssel számolnia, őt 100-szoros oddsszal adják az amerikaiak.

Szerda délelőtt a koreai Csong Mongdzsun (Chung Mong-joon) is jelezte indulási szándékát: a politikus 1993 és 2009 között a koreai futballszövetséget vezette, és a FIFA tiszteletbeli alelnöke is egyben.

Az esélyesek között van az a Jim Boyce (20-szoros pénzt jelent), aki FIFA alelnökeként a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozását kérte ,  a szintén a pénteki választás előtt visszalépett holland futballelnök Michael van Praag (16-szoros), vagy épp az a David Gill, aki az angol szövetség alelnöke, a Manchester United korábbi vezérigazgatója, illetve a FIFA jelenlegi alelnöke. Ezt a posztot pénteken még visszautasította Blatter elleni tiltakozásként, de a svájci lemondásával mégis elfogadta.

Gillt ugyanúgy 14-szeres oddsra adják, ahogy a kameruni Issa Hayatout. Ő tagja a NOB-nak, de 2002-ben már elindult Blatter ellen, sikertelenül. 12-szeres oddsnál látják a CONCACAF főtitkárhelyettesének, az amerikai Ted Howardnak az esélyeit. 10 évig az NBA-ben is dolgozott, 2012-től rövid ideig a mostani FIFA-botrányban FBI-informátorként ténykedő Chuck Blazert váltva volt CONCACAF-főtitkár is.

Nagy meglepetésre viszont a negyedik legerősebb jelölt (ugyanúgy 12-szeres oddson, mint Howard) a 72 éves török Senes Erzik lehet, aki jelenleg az UEFA alelnöke. Ezt a posztot 1994 óta látja el, 1996 óta a FIFA végrehajtó bizottságában is benne van, igazi futballmatuzsálem tehát.

A fogadási listákon nem szerepel a spanyol Angel Maria Villar neve, de 2013-ban Sepp Blatter maga mondta azt róla, hogy amellett, hogy tapasztalt sportvezető, Afrikában és az amerikai országokban is jó kapcsolatokkal rendelkezik, így ideális utód lenne. Villar pénteken is Blatterre szavazott, és ha csak gyökeresen át nem szervezik a szavazás menetét, a következő 6-10 hónapban Blatter könnyedén előkészítheti a spanyolnak a terepet.

Rovatok