Index Vakbarát Hírportál

Miért pont Beníteztől remél bármit is a Real?

2015. június 3., szerda 10:11 | aznap frissítve

A Real Madrid hivatalosan bejelentette, hogy Rafa Benítez követi Carlo Ancelottit a kispadon, hároméves szerződést kötöttek vele. Hogy ezt miképpen fogják a szurkolók torkán lenyomni, rejtély, ugyanis már Ancelotti menesztésével is kihúzták a gyufát sokaknál. Az új edző madridi születésű, nyert már BL-t, de tíz éve nincs bajnoki címe, és a Napolinál sem váltotta meg a világot. Nagyon kemény kezdet vár rá.

Sokakat meghökkentett, amikor Carlo Ancelotti kirúgása után bedobták Rafa Benítez nevét, mint a Real Madrid következő edzőjelöltjét. Egy hétfői szavazás szerint önök sincsenek meggyőzve arról, hogy a Napolitól érkező spanyol edző a legmegfelelőbb választás arra, hogy a világ egyik legnagyobb klubjának edzője legyen. 

Szerdán azonban a Real Madrid honlapján hivatalosan is bejelentették az érkezését. Hihetetlen, de mindössze a negyedik madridi születésű edzője lesz a Realnak. 

Legtöbben már most attól tartanak, hogy Benítez lesz a következő Vanderlei Luxemburgo, Juande Ramos vagy Manuel Pellegrini, vagyis a sokadik olyan edző az elmúlt tíz évből, akinek a rövid irányítása alatt az égvilágon semmit nem nyert a Real Madrid, és csak időpocsékolásnak bizonyult a kinevezése. 

Amikor a Real-vezetés megköszönte Carlo Ancelottinak a munkát, akkor néhány szempontot már megemlítettek, hogyan képzelik el a Cristiano Ronaldóék következő edzőjét:

Mivel Del Bosque nem elérhető, mert a spanyol válogatottat edzi, Jürgen Klopp pedig amellett, hogy nem beszél spanyolul, amúgy is féléves pihenőt tart, miután távozott Borussia Dortmundtól. Így került képbe a Benítez, aki a Napolitól már amúgy is távozóban volt.

Más szabad alternatíva amúgy sem nagyon volt a piacon, Benítez a tökéletes átmenet, középszer a Real Madrid számára, de ettől még ugyanazt az utat járhatja be vele a klub, mint azokkal az edzőkkel, akik egy-másfél éveket kaptak az elmúlt tíz évben. Mi sem jelzi jobban Benítez kettősségét, hogy néhány hete még a West Ham United következő menedzsereként emlegették. 

Viszont a hírek szerint évi négymilliós fizetést kap majd, ez azért kevesebb, mint amennyit José Mourinho vagy Carlo Ancelotti keresett, úgyhogy a klub spórolni fog rajta. 

Benítez úgy érkezik a Real Madridhoz, hogy a Napolinál azért nem váltotta meg a világot,

igaz, és ez nagyon fontos: nem is bukott különösen nagyot, ahogy például az Internél és a Chelsea-nél sem. De Benítez két évet töltött el az alaposan megerősített a Napolinal, és egy Olasz Kupán és Szuperkupán kívül nem tudott mást felmutatni, a mostani szezon végén még a Bajnokok Ligája-indulás sem jött össze a csapattal, a negyedik helyen végeztek.

Ráadásul Benítez több mint tíz éve egyáltalán nem nyert bajnoki címet aktuális csapatával, bármelyik országban is dolgozott.

Karrierje legnagyobb sikere a 2004/05-ös Bajnokok Ligája-győzelme a Liverpoollal, amikor 0-3-as első félidő után álltak fel, és végül verték meg a Milant tizenegyesekkel. Ám az is igaz, hogy legutóbbi bajnoki címet Spanyolországban szerezte, még a kétezres évek elején Valenciával. A gond inkább az, a BL-győzelem óta hiába hangoztatta, hogy milyen kupákat nyert össze, egyik sem volt igazán jelentős sorozat. 

Mindezek fényében nekimenni úgy első realos szezonjának, hogy elődjét a klub történelmi, tizedik Bajnokok Ligája-, illetve BEK-győzelme után menesztették, hatalmas kihívás elé állítja Benítezt. 

A madridi születésű BL-győztes edzőnek azért van már tapasztalata a Real Madriddal, igaz, húsz évvel ezelőttről, edzői karrierjét ugyanis éppen ott kezdte. Ifistaként is megfordult a klubnál, de később, sérülések miatt fiatalon vissza kellett vonulnia, első edzői munkáját 26 évesen kapta meg a klub utánpótlásában. 

Az ificsapatok után szépen dolgozta magát felfelé, egy ideig a Castilla trénere volt, később Del Bosque asszisztense az első csapatban, ám akkor még nem jutott el a vezetőedzői posztig, hanem hosszabb-rövidebb időre jött a Valladolid, az Osasuna és a Tenerife, mielőtt sikeres lett a Valenciával. 

Ez a régre visszanyúló Real Madrid-kapcsolat különösen motiválttá teheti Benítezt, szükség is lesz rá, mert bőven vannak nyitott kérdések.

Mi várhat rá? 

Valamiben azért nem lóg ki a sorból Benítez: ő is szeret pénzt költeni. A Napolinál is ment neki, a Liverpoolnál pedig egy vagyont költött, ám emiatt több klubnál is megvoltak a maga harcai a vezetőséggel, itt ez már nem fog beleférni. Mármint a komoly viták. 

Ez is biztos: az elejétől kezdve türelmetlenek lesznek vele a Real-szurkolók (de ehhez hasonlót már a Chelsea-nél is tapasztalt), miközben minél hamarabb rendeznie kell majd néhány kérdést. 

Eddigi klubjainál különösen az első évek sikerültek neki jól, erre a formájára most lesz leginkább szüksége, ám azt Benítez is tudja, hogy soha ilyen nagy kihívás előtt nem állt.  

Ha Benítez megbukik, az már nem feltétlenül csak az ő hibája lesz, hanem a fölötte dolgozó Florentino Perezé, aki már azzal megkérdőjelezhető és a szurkolókat megosztó döntést hozott, hogy kirúgta Ancelottit. 

Rovatok