Index Vakbarát Hírportál

Casoni lett a Videoton új vezetőedzője

2015. június 11., csütörtök 11:32 | aznap frissítve

A 30-szoros francia válogatott Bernard Casoni lett a bajnok Videoton labdarúgócsapatának új vezetőedzője.

A székesfehérvári klub csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az Olympique Marseille-jel játékosként Bajnokok Ligája-győztes 53 esztendős szakember kétéves szerződést írt alá. A stáb tagja lett még Rodolphe Duvernet erőnléti edző, Pető Tamás másodedző és Bíró Imre kapusedző.

A klub múlt szerdán bontotta fel a spanyol Joan Carillo szerződését, aki három idényt másodedzőként, egyet pedig vezetőedzőként töltött a Vdeotonnál, írta az MTI.

"Valamennyit már láttam az országból, a városból és kitűnőek az első benyomásaim. Tudom, hogy a Vidi jelentős klub Magyarországon, ahogy tisztában vagyok az elmúlt évek eredményeivel is. A csapat megnyerte a legutóbbi bajnokságot, természetesen nekem sem lehet más a célom, mint az, hogy a következő idényben megvédjük a címünket, a Bajnokok Ligájában pedig a lehető legtovább eljussunk. Hétfőn találkozom először a játékosokkal, és elkezdjük a közös munkát" - nyilatkozta Casoni a vidi.hu-nak.

Bernard Casoni 1961. szeptember 4-én született Cannes-ban. A helyi AS Cannes csapatánál kezdett el focizni és itt lett profi játékos. Hat szezont húzott le a Földközi-tenger partján, majd 4 évre a Sporting Toulon együtteséhez igazolt. Ez után egy évet a Racing Clubnál töltött, aztán újra a Toulon következett.

1990-1996 között az Olympique Marseille alkalmazásában állt, legnagyobb sikereit is a kikötővárosban érte el. 1993-ban Bajnokok Ligáját nyert, két évvel korábban ezüstérmet szerzett a legfontosabb európai kupasorozatban. A francia bajnokságban kétszer (1991, 1992) szerzett aranyérmet az OM-mel. A francia válogatottban 30-szor kapott lehetőséget, részt vett az 1992-es Eb-n is. Pályafutása során számtalan világsztárral játszott együtt, Luis Fernandez, Enzo Francescoli, David Ginola, Jean-Pierre Papin, Pixi Stojkovic, Chris Waddle, Abedi Pelé, Fabien Barthez, Marcel Desailly, Alen Boksic, Rudi Völler, Didier Deschamps mind a csapattársai voltak.

Marseille-ben kezdte edzői karrierjét, az utánpótlásban dolgozott, de Rolland Courbis vezetőedző távozása után a felnőtteket is irányította. Dolgozott a tunéziai Etoile du Sahel, a Cannes, a Stade Tunisien, majd az örmény válogatott élén is. A Bastiánál 2005-2009 között tevékenykedett, az Evian élén 2010-től 2012-ig, majd egy rövid afrikai kitérő után az Auxerre következett 2012 decembere és 2014 márciusa között. Legutóbb a francia másodosztályú Valenciennes kispadján ült.

"Olyan edzőt kerestem, aki kellő tapasztalattal bír, komoly labdarúgó múlttal rendelkezik, szabad és nem régóta van kispad nélkül, tehát nem esett ki a ritmusból. Aki a munkája során azokat a játékosokat helyezi előtérbe, akik nem csak akarnak, de tudnak is nyerni, és akinek a futballkultúrája közel áll a miénkhez. Bernard Casoni ilyen szakember."

"Mikor először leültem vele beszélni, hamar kiderült, hogy nagyon hasonlóakat gondolunk a labdarúgásról. Emellett rendkívül elszánt, eredménycentrikus és szigorú edző, igazi megszállottja a munkájának. Úgy gondolom, jó útra lép vele a Vidi. A célunk továbbra is a bajnoki cím és a kupagyőzelem Magyarországon, a nemzetközi porondon pedig szeretnénk minél jobb eredményt elérni már idén is" - mondta Burcsa Győző klubigazgató.

Rovatok