Index Vakbarát Hírportál

0-19 és 0-16 után vb-selejtezős csoda

2015. június 16., kedd 18:21

Egész biztosan nincs boldogabb futballszurkoló most a guami drukkereknél. Öt napja történetük során először nyertek a futball vb-selejtezőt Türkmenisztán legyőzésével, kedden pedig a jóval esélyesebb Indiát is elintézték. Guamban nemzeti ünnepet tartanak.

Pedig a mindössze 165 ezres , az Egyesült Államok felügyelete alá tartozó csendes-óceániai sziget kedvét a vb-selejtezőktől már 2000-ben sikerült elvenni. Két meccset játszottak, előbb 0-19 Irán, majd 0-16 Tádzsikisztán ellen, olyan nyomokat hagyott, hogy egészen mostanáig meg sem próbáltak kvalifikálni.

Az 1975-ben alakult szövetséget 1996-ban vette fel soraiba a FIFA, de a Dél-Csendes-óceáni Játékokon már 1975-től részt vett, nem sok sikerrel. A csalódások sem szegték a guamiak kedvét, és a 2000-es években japán szakemberektől várták a csodát. A japánok befolyása második világháborús megszállása óta erős a szigeten, mindenesetre Norio Cukitatemunkája és a 2009. március 11-i, Mongólia elleni meccs örökké emlékezetes marad. Christopher Mendiola gólja az ország történetének első győzelmét hozta.

2012 óta egy angol szakember, Gary White irányítja a válogatott munkáját. Az edző jól ismeri a karibi és mikronéziai országok futballját, hiszen korábban a Brit Virgin-szigetek, majd Bahama-szigetek szakmai munkáját is a southamptoni születésű White irányította, miközben az Major Soccer League-ben is vállalt komoly szerepet: a Seattle Sounders technikai igazgatója volt.

White nevéhez fűződik az is, hogy Guam 2014. februárjában a 160. helyre jött fel a világranglistán, ilyen jó helyen azóta sem állt. A válogatott pedig az utóbbi években komoly sikereket is elért, legyőzte ismét Mongóliát, Tajvant, szoros meccset játszott Hongkonggal és Szingapúrral is.

Így érkezett el a június, és a 2018-as világbajnokság selejtezősorozata. Az ázsiai zónában az első körben még nem kellett játszaniuk, a második kör nyitányán pedig Türkmenisztán érkezett.  

Ez volt az első hazai vb-selejtező, a szövetség először árult belépőt a válogatott meccsére, és a helyi tv először közvetített válogatott focimeccset. 18 ideiglenes lelátót építettek, így tudták elhelyezni azt a 3000 embert, aki kíváncsi volt az első meccsre, amelyen Guam végül egy öngóllal, de nyerni tudott.

Guam-Türkmenisztán 1-0

Már erre a sikerre felkapták a fejüket sokan. A keddi, India elleni meccsre pedig sokkal többen figyeltek. Bár India az első selejtezőkörből érkezett, tehát papíron gyengébb válogatott, a 2-1-es siker így is hatalmas eredmény. Guam két meccs után vezeti csoportját. Tizenkét év munkája érett be ezzel a győzelemmel, ezt a bennszülött Chamorro törzshöz tartozó Richard Lai, a helyi szövetség elnöke mondta. Hozzátette, hogy néhány éve a futball még csak a hetedik legnépszerűbb sportág volt, most pedig már toronymagasan első.

Guam-India 2-1

Jelzi ezt az a tény is, hogy a válogatottban bár előfordul több olyan, aki a napi munkája mellett futballozik, nyolcan az Egyesült Államokban csiszolják még tökéletesebbre a technikájukat. A.J. DeLaGarza pedig a tavaly amerikai bajnok, az MLS Cup-győztes Los Angeles Galaxy hátvédje, nyártól Steven Gerrard csapattársa.

A guami futballisták pályafutásának legfontosabb meccse jön majd szeptember legelején. A kontinens egyik legjobbja, Irán vendégei lesznek. Oda utaznak, ahol 15 éve a történelmi 19-0-s vereséget szenvedték el, amely hosszú időre vissza is vetette a sportág fejlődését. De ahogy megfogalmazták a szigeten, az amerikai érzéssel keveredő helyi történelmi és kulturális örökség, amely a futballistákra is átragadt, minden akadályt képes ledönteni. De egy tisztes vereség is hatalmas siker lenne.

Oroszország, jövünk!

Tétje, de inkább rangja van a vb-selejtezőknek. A sorozat ezen szakasza, amikor a legkisebbek vágnak neki a sorozatnak elképesztő drámákat, hihetetlen boldogságokat indukálnak. Ilyen például a karibi térségben, az Antigua futball-válogatottjának sikere is. Az antiguaiak hazai pályán 3-1-re kaptak ki St. Luciától. A visszavágó sem indult jól, hiszen a 70. percben született vezető gól után, a hazaiak 11-esből egyenlítettek.

Már csak öt perc volt hátra a meccsből, amikor jött a csoda, és az euforikus ünneplés. Antigua és Barbuda csapata a 85., a 93., és a 95. percben is betalált, ezzel megfordította a meccset és 5-4-gyel bejutott a harmadik selejtező körbe. Még három hátra van, de a facebook-oldalukon már üzentek is. Hogy értsük, miről van szó, az alábbi videót kell megnézni, különösen 2:30-tól.

Oroszország, jövünk!

Rovatok