Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsak a FIFA bankszámlái, Blattert kihallgathatják

2015. június 17., szerda 10:38

A svájci államügyész, Michael Lauber szerda délelőtti sajtótájékoztatója szerint az ország több nagybankja gyanús pénzmozgásokat jelentett a FIFA-számlájával kapcsolatban.

Összesen 53 pénzmosás-gyanús esetet észleltek.

Emiatt korrupciós vizsgálatot rendeltek el. A vizsgálat a 2018-as orosz és a 2022-es katari futball-vb odaítélésének körülményei miatt indult a májusi FIFA-kongresszus alatt. 

A múlt héten a FIFA-központjában foglaltak le számítógépeket a svájci főügyészség emberei, a nemrég lemondott elnök Sepp Blatter, a főtitkár Jerome Valcke és a gazdasági vezető Markus Kattner irodáiból is gépeket vittek el. Rengeteg adat áll a hatóságok rendelkezésére. 

Lauber szerdán

nem zárta ki, hogy Sepp Blattert is kihallgatják majd a vizsgálatban.
 

Azt is elmondta, hogy mivel rengeteg adattal dolgoznak, egy ideig eltarthat, amíg eredményre jutnak. Korábban olyan híreket is lehetett hallani, hogy a vizsgálat azt is eredményezheti, hogy a 2018-as és 2022-es világbajnokságok pályázatát újra kell nyitni, bár nemrég a FIFA azt mondta, erre nincsen jogalap.

Mindenesetre ha a hatóságok olyan bizonyítékokra lelnek, melyek terhelők, és arról árulkodnak, hogy a rendezők megvesztegették a FIFA-döntéshozókat, akkor változhat a helyzet, pláne, ha új vezetése lesz a szervezetnek addig. 

A botrány kirobbanása óta gyakorlatilag az összes világbajnokság gyanúba keveredett az elmúlt húsz évből, sorra buktak ki a megvesztegetésekről szóló történetek. 

A kialakult helyzett miatt Sepp Blatter újraválasztott FIFA-elnök lemondott a posztjáról június elején, mert nem érezte, hogy a teljes futballvilág mögötte állna. 

Rovatok