Index Vakbarát Hírportál

A rasszizmus az angol futball vérében van

2015. június 20., szombat 17:30 | nyolc éve frissítve

Érdekes képriportot közölt a brit DailyMail napilap internetes oldala. A tudósításban az angol U21-es válogatott edzőtáborában jártak, még a most zajló, csehországi torna előtt, Franciaországban.

A tudósító szerint nem feltétlenül a rasszizmus jele, de tény, hogy a keretben szereplő fehér és színesbőrű játékosok külön asztalnál ebédelnek, külön végzik az edzésmunkát, de még a lazításnál, a fürdőben is külön foglalnak helyet.

Együtt a fehérek és együtt a feketék.

Még élénken él az az emlék, amikor John Terry, a Chelsea futballistája trágár és legfőképp rasszista jelzőkkel illette Anton Ferdinandot az egyik Premier League-meccsen pár éve. Nem jellemző, de az angol élvonalban elő szokott fordulni rasszista megnyilvánulás. Volt olyan, hogy - közel 30 éve - John Barnes-t banánnal dobálták meg a pályán, és az angol szövetség nem egyszer rótt ki milliós büntetést a vétkes klubokra.

A linken található képeken nem szándékos szegregáció látható, egyszerűen azt mutatja, hogy a rasszizmus mennyire mélyen gyökerezik. Annyira, hogy észre sem veszik.

Húsz éve a holland futballválogatott Eb-edzőtáborában ugyanilyen képek készültek, ott Bergkampék és Davidsék külön-külön ettek.

Az angolok nem kezdték jól az U21-es Európa-bajnokságot, a tottenhames Harry Kane-nel is sikerült kikapni 1-0-ra Portugáliától, igaz a portugálok utánpótlás-válogatottja 16 meccse veretlen már.

Rovatok