Index Vakbarát Hírportál

A horvát miniszterelnök menti a válogatottat a horogkeresztes botrányban

2015. július 9., csütörtök 08:20 | aznap frissítve

A horvát miniszterelnök hivatalos levélben fordult az UEFA-hoz, hogy ne alkalmazzanak szigorú büntetést a Horvát Futballszövetség ellen amiatt, mert a zárt kapus horvát-olasz Eb-selejtezőn valakik horogkeresztet égettek a gyepbe.

A meccset június 12-én játszottak, az azt megelőző napokban valamilyen vegyi anyaggal kezelték meg a füvet, és így rajzolódott ki a horogkereszt

Még a meccs közben megpróbálták eltüntetni, de ettől függetlenül súlyos büntetés néz ki a horvátoknak.

Horvátországban leginkább attól félnek, hogy a H selejtező csoportot egyelőre vezető válogatottat kizárják, és nem vehet részt a 2016-os Eb-n. Az UEFA már korábban is büntette őket, a zárt kapus meccset is rasszista szöveget skandáló szurkolók miatt kapták.

Nem véletlen, hogy Zoran Milanovic miniszterelnök is megszólalt a nemzeti kérdéssé váló ügyben. „A drákói ítéletek károsíthatják, sőt lehetetlenné is tehetik a válogatott előrelépését az Eb-kvalifikációban. Elpusztíthatják a válogatottat, gyógyíthatatlan sebet okozva a horvát szurkolók lelkében, és tartós károkat okozna a horvát futballban. Arra kérem önöket, hogy ne hagyják, hogy az Euro 2016-ot a legjobb válogatottak nélkül rendezzék" – írta Milanovic az UEFA-nak.

Azt is közölte, hogy nyomoznak a tettesek után, és remélhetőleg hamar elkapják őket. A provokációt minden politikai párt elítélte.

Rovatok