Index Vakbarát Hírportál

Egy csapat egyetemista, akiknek csak buli az Európa Liga

2015. július 10., péntek 20:12

Akárhogy is alakul a folytatásban az Európa Liga idei kiírása, szinte biztos, hogy az ír UCD College – hivatalosan University College Dublin – focicsapatáé lesz a legjobb történet, az egyetemisták ugyanis az ír első osztályból kiesve, az UEFA fair play-helyeinek köszönhetően indulhattak el a sorozatban.

De ez sem volt ennyire egyszerű nekik, mert amikor május elején megtudták, hogy ők kapták plusz induló helyet, nem volt UEFA Pro licences edzőjük – nagy hirtelen Collie O'Neillt igazolták le. A sorsolásnál szerencséjük volt, hiszen a luxemburgi F91 Dudelangét kapták, amit az első meccsen 1-0-ra vertek otthon, a visszavágón pedig egy gyors gól, majd egy váratlan piros lap után 1-2-n tartottak, így idegenben lőtt gólokkal továbbjutottak.

Az írek mindkét gólját a 19 éves Ryan Swan szerezte, ezzel egyből klubrekorder is lett, hiszen beérte Robert McAuley-t, aki korábban szintén két gólt tudott szerezni európai kupameccseken. A két gól nem mellesleg összesen már 410 ezer eurót (nagyjából 128 millió forintot) jelentett az egyetemi csapatnak, hiszen az EL-indulásért az a továbbjutásért már biztosan kapnak ennyit az UEFA-tól.

A folytatás viszont a Priskin Tamással felálló, a gibraltári Europa ellen 9-0-s összesítéssel felálló Slovan Bratislava ellen nem lesz könnyű. De az 1984-85-ös KEK-ben sem ijedtek meg a nehéz feladattól: akkor a végső győztes Evertont izzasztották meg alaposan, de végül az angolok mentek tovább 1-0-s összesítéssel. Az Everton-edző Howard Kendall is úgy nyilatkozott később a párharcról, hogy a szezon egyik legkeményebb kihívása volt számukra az UCD legyőzése.

A KEK mellett még egyszer sikerült európai kupába jutniuk, 2000-ben az Intertotó-kupában szerepeltek, de a bolgár Velbazsd Kjusztendil már az első körben kiütötte őket.

A luxemburgi csapat elleni továbbjutással tehát már történelmet írtak, bármit is játszanak tehát a Slovan ellen, elégedettek lehetnek.

Rovatok