Index Vakbarát Hírportál

Szenvedés az Európa Ligában: hazai Fradi-vereség, gyenge Debrecen

2015. július 16., csütörtök 22:46

A Ferencváros kihagyta a helyzeteit, és otthon kapott ki a Zeljeznicartól. A Debrecen hiába vezetett, hibázott, és döntetlent játszott Rigában.

Az MTK kiesése után két magyar csapat maradt az Európa Ligában, csütörtökön a Ferencváros hazai pályán a Zeljeznicarral, a Debrecen pedig idegenben a Skonto Riga ellen folytatta a szereplést, de egyik mérkőzés sem sikerült túl jól.

A Ferencváros képtelen volt kihasználni helyzeteit, a Debrecen pedig védelmi hibáival tartotta meccsben lett ellenfelét.  A jövő héti visszavágókon dől el, hány csapatunk marad a sorozatban. 

A Ferencvárosnak innen pokoli nehéz lesz

Nagyon visszfogottan kezdte a Fradi a meccset, olyannyira, hogy csak Böde volt az egyetlen csatár. Eltelt legalább húsz perc mire egyértelmûvé vált, a Fradi jobb csapat, de ez a fölény csak abban testesült meg, hogy sokkal többet volt náluk a labda. 

Aztán jöttek a helyzetek is. Böde-ziccer, majd Leandro közeli bombája is jelezte az eredeti tervet, gólokkal legyõzni itthon a lelkes, de különösebb kombinatív játékra képtelen Zeljeznicart. Az elsõ félidõben így sem született gól. 

Két cserével frissített Thomas Doll a szünetben, bemutatkozott a Fradiban Stanislav Sesták. A Fradi nem frissült fel, eltelt negyed óra a második félidőből, és semmi ötletet nem lehetett felfedezni a hazaiak játékában. Minden elképzelés nélkül toltuk előre a labdákat, céltalanul.

Az utolsó húsz percben nem is annyira foci, mint inkább birkózás folyt a pályán, a vendégek amit elterveztek, maximálisan végrehajtották. A Fradinak egy teljesen betömörülő védelmet kellett volna feltörni, ez nem sikerült. Ki lehet mondani, hogy a Fradi támadójátéka teljes csõdöt mondott.

És ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a bosnyákok egyetlen komolyabb kapura lövése bement, Diatta döntötte el a meccset a 84. percben. 


0-1 Dzenis Beganovic Goal | Ferencváros v... by zidanekrisz

A Zeljeznicar egy sokat dolgozó, de a magyar bajnoki színvonalhoz képest is közepes erősségű csapat. Ennek ellenére az elképesztő lelkes szurkolótábora előtt bármire képes lehet Szarajevóban. 

Ferencváros-Zeljeznicar 0-1

Groupama Aréna, 9000 néző, v.: Gunnar Jonsson (izlandi)

gólszerző: Beganovic (90.)

sárga lap: Sesták (86.), illetve Djelmic (42.), Sadikovic (80.

Ferencváros: Dibusz - Dilaver, Leandro, Nalepa, Ramírez (Sesták, a szünetben) - Varga R., Somália, Gera, Busai (Hajnal, a szünetben), Lamah (Gyömbér, 68.) - Böde

Zeljeznicar: Antolovic - Memija, Bogdanovic, Kosoric, Kvesic - Djelmic (Sadikovic, 71.), Blagojevic, Sadikovic, Hadziahmetovic (Beganovic, 53.), Kokot (Diatta, 87.) - Bajic

A bosnyákok boldogan mehettek haza, harmadik EL-meccsüket is megnyerték. Borzasztó nehéz lesz a visszavágó, de Thomas Doll Ferencváros-edző szerint képesek kiharcolni a továbbjutást.

Hiába vezetett a Debrecen, jöttek a hibák

A Skonto Riga otthonában pocsék időben kezdődött a Debrecen EL-selejtezője, szakadt az eső, emiatt eleinte egyik csapat sem tudott folyamatos játékot kialakítani.

Aztán az első épkézláb támadásból gólt szerzett a magyar csapat, ráadásul szépen csinálták: Balogh ment el a jobb szélen, középre adott, érkezett Tisza, aki a léc alá belsőzte a labdát.

Megvolt a vezetés, és támadásban is maradt a Debrecen, aztán viszont egyre több volt a hiba, leginkább a saját térfélen, ezekből jött fel a Skonto. Az egyenlítő góljukat is egy debreceni hibából szerezték, Varga elvesztette a labdát a középpályán, Karasausks végignyargalt a magyar térfélen, a védők nem tudták befogni, majd a csatár laposan a jobb alsóba lőtt.

A gól felhozta a Skontót, jóval aktívabbak voltak, de különösebben veszélyes helyzetet már nem tudtak kidolgozni. A Debrecennél továbbra is Tisza volt a legveszélyesebb játékos, volt egy szabadrúgása, majd a szünet előtt huszonöt méterről leadott lövése a kapufáról pattant ki. 

A második félidő a lehető legrosszabbul indult. Most a lettek szereztek gólt az első lehetőségből. Vastagon benne volt ebben is a Loki-védelme, az első Skonto-gólt szerző Karasausks jó ütemben indult be a védők között, körülötte elaludtak az emberek, így Verpecz fölött a hosszúba pörgette a labdát.

A Debrecennek fel kellett pörögnie, ezt is tették, sorra jöttek a helyzetek. Tiszának, Sidibének, Bódinak és Baloghnak is volt lehetősége, de a befejezés vagy nem sikerült, vagy blokkolták a próbálkozásokat a védők. 

Az egyenlítő gólt végül az Ajax-nevelés Castillion szerezte meg, akit nemrég igazolt a Debrecen. Sidibe helyére állt be, két perce volt a pályán, amikor helyzetbe került. Első lövése még kijött a hazaiak kapusáról, a kipattanót viszont már bekotorta, így lett 2-2.

Megint egy elég vagdalkozós időszak következett, sok volt a labdavesztés, a hiba és a gyors ellentámadás, a magyar kapu előtt kétgólos Karasausks veszélyeztett. Aztán a hajrára a Debrecen került fölénybe, Baloghé volt a legnagyobb helyzet, de közeli lövése a csapattárs Castillionban akadt el. 

Maradt a 2-2 a végeredmény, de kevesebb hibával és jobb helyzetkihasználással simán nyerhetett volna a Debrecen a Skonto ellen. Otthon így is a Loki lesz kedvezőbb helyzetben idegenben szerzett góljai miatt. 

Skonto Riga-Debrecen

Riga, Skonto Stadion, 1500 néző, v.: Kristoffersen (dán)

gólszerzők: Karasausks (27., 47.), illetve Tisza (9.), Castillion (72.)

sárga lap: Kozlovs (77.), Timofejevs (80.), Murillo (91.), illetve Tisza (33.), Jovanovic (40.), Korhut (64.), Mészáros (89.), Brkovic (90.)

Skonto Riga: Pavlovs - Timofejevs, Rode, Sorokins - Jermolajevs, Murillo, Kozlovs, A. Visnakovs (Lukanyuk, 71.) - Kovalovs, Gutkovskis (Isajevs, 57.), Karasausks

Debreceni VSC: Verpecz - Jovanovic, Brkovic, Mészáros, Korhut - Bódi, Varga J., Szakály - Balogh N. (Horváth Zs., 93.), Sidibe (Castillion, 71.), Tisza (Szécsi, 80.)

Rovatok