Index Vakbarát Hírportál

Mindenki a Videoton esélyeit növeli

2015. július 16., csütörtök 09:37

Már a keddi Bajnokok Ligája-selejtezőkben is nagy meglepetések születtek, és szerdán is folytatódott a sor. Már fel sem kapja az ember a fejét, ha egy máltai, moldáv, vagy egy luxemburgi csapat okoz meglepetést. Tény, az európai futball képzeletbeli rangsorának végén kullogók utolérték az elitbe vágyó, közepes erősségű csapatokat. A szerdai Bajnokok Ligája-selejtezők erre a legjobb példák.

A legnagyobb meglepetést a luxemburgi Fola Esch okozta, amely óriási bravúrt ért el Zágrábban, a Dinamo otthonában. Igaz csak tizenegy percig, de vezetett. Sőt, az utolsó félórát emberhátrányban küzdötte végig az 1-1-gyel végződő meccsen. Csak emlékeztetőül, két éve a Dinamo 6-0-s összesítéssel verte ki a most kilencedik európai kupameccsét játszó luxemburgi bajnokot.

Dinamo-Fola 1-1

Arra sem gondoltak sokan, hogy a litván Zalgirisnek lesz esélye az első meccs után. A Malmö otthonában elért 0-0 továbbjutási esélyt ad. A fehérorosz BATE három éve folyamatosan a csoportkörbe jut, most könnyen lehet, hogy az ír Dundalk már a legelején megállítja. Gyorsan vezetett a BATE, aztán gyorsan jött az egyenlítés, majd az újabb hazai vezető gól. Utána viszont semmi, így az idegenben rúgott gól és minimális vereség a Dundalk esélyeit növeli.

BATE-Dundalk 2-1

Azért különösen érdekes ez számunkra, mert a Videoton főtáblás reményeit növelik ezek a furcsa eredmények. A BL-selejtező sorsolási elvei szerint a nem kiemelt csapatok továbbjutása esetén a kiemelt csapatok UEFA-együtthatóját viszik magukkal.

A harmadik selejtező kör sorsolásakor a Videoton nem lesz kiemelt, és kedd-szerdai eredmények alapján, az FC Basel, a Red Bull Salzburg és a Viktoria Plzen mellett akár olyan csapatok is jöhetnek, mint a moldáv Milsami Orhei, az ír Dundalk, a luxemburgi Fola Esch, a macedón Vardar Skopje, vagy éppen a kazah Astana. Ha a negyedik körbe jutna a Videoton, az EL-főtábla már egészen biztosan megvan. Ehhez persze előbb ki kell verni jövő héten a walesi TNS-t.

BL, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzések:

Celtic Glasgow (skót)-Stjarnan (izlandi) 2-0 (1-0).

Dinamo Zagreb (horvát)-Fola Esch (luxemburgi) 1-1 (1-1).

BATE Boriszov (fehérorosz)-Dundalk (ír) 2-1 (2-1)

Qarabag (azeri)-Rudar Pljevlja (montenegrói) 0-0

Malmö FF (svéd)-Zalgiris Vilnius (litván) 0-0

Rovatok