Index Vakbarát Hírportál

A BATE-n át vezet a BL-be a Videoton útja

2015. július 17., péntek 12:15

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) péntek délben elkészítette a Bajnokok Ligája következő körének sorsolását.

A kedden Walesben 1-0-ra győztes Videoton most már nem került a kiemeltek közé a bajnokok ágán.

A legerősebb az öt kapható ellenfél közül egyértelműen az osztrák bajnok Salzburg volt, amelyik eddig egyszer sem tudott a főtáblára kerülni, pedig tehetős klub, komoly játékosállománnyal.

A Salzburgot – az utolsó pár előtt – elkerülte a Videoton, így a fehérorosz bajnok BATE lesz az ellenfél, amelyiket tavaly a Debrecen majdnem kiütötte, az utolsó percben kapott góllal maradt alul. Igaz, még jöhet egy váratlan fordulat, ha az ír Dundalk az 1-2-es hátrány után hazai pályán meglepi a jövő héten a fehéroroszokat.

A Loki egy éve itthon 1-0-ra nyert, a visszavágón 1-0-ra vezetett, majd Bouadla kiállítása után a hazai csapat fokozatosan fölénybe került, de csak a 92. percben tudta belőni a továbbjutáshoz feltétlenül szükséges harmadik találatot.

A Dundalkkal jóval régebbi emlékünk van: a Kispest-Honvéd 1991-ben verte ki az ír csapatot, a hazai 1-1 után 2-0-ra győzve idegenben. 

Az első meccset a Videoton itthon játssza, július 28–29-én, a visszavágó egy hét múlva lesz Boriszovban vagy Dundalkban.

A BATE nyolc ponttal vezeti a fehérorosz bajnokságot 14 forduló után. A tavalyi csapatból Krivets elment a Metzbe, a többiek maradtak. Így a másik két gólszerző, Rogyionov és Volodko is.  

Ehhez persze az is kell, hogy a Videoton előbb a walesi bajnokot verje ki, amelyikkel jövő szerdán találkozik Székesfehérváron.

Lovrencsics Gergő és Kádár Tamás csapata, a Lech Poznań a Baselt kapta.

A nem bajnokok ágának legnagyobb párharca a Fener–Sahtar, hiszen a törökök jól erősítettek Van Persie-vel, míg az ukránok ugyan eladtak játékosokat, de még mindig nagyon erősek.

EURÓPA LIGA

Az idegenben a Skonto Rigával 2-2-t játszó Debrecen a Rosenborg–Reykjavík párharc győztesét csípte el, ami nagy valószínűséggel a norvég csapat lesz, mert idegenben 1-0-ra nyert. A Rosenborg korábban az MTK-t és Dunaferrt is búcsúztatta. Kósa Lajos 2009-ben, a BL-be jutáskor épp a norvég klubot hozta fel példaként: olyanok szeretnének lenni, mint ők, vagyis ha nem is jön össze gyakran a BL-főtábla, azért az EL-be rendre bejutnak.

Norvég csapattal 2013-ban került össze a Debrecen: a Strömgodset az idegenbeli 2-2 után 3-0-ra verte a mieinket.

Ha a hazai pályán a bosnyák Željezničar ellen veszítő (0-1) Ferencváros továbbmenne jövő csütörtökön, akkor a belga Standard Liège lenne az ellenfele.

A Loki itthon, a Fradi idegenben kezdhet.

Rovatok