Index Vakbarát Hírportál

Bale-ben látja a Real nyerő emberét Benítez

2015. július 19., vasárnap 12:24 | aznap frissítve

Szombaton megkezdődött a Rafa Benítez-korszak a Real Madridnál egy Roma elleni mérkőzéssel, amit a spanyolok büntetőkkel buktak el 7-6-ra. A nyáron kinevezett spanyol edző egyelőre csak kísérletezik, de van, ami már most látszik a következő szezon Realjából. Ezeket néztük meg.

1. Bale lesz a központi figura

A nyáron, már Rafa Benítez kinevezése előtt is többször lehetett arról hallani, hogy ha ő lesz a Real edzője, akkor sokkal komolyabb szerepet szán Gareth Bale-nek. Eredetileg annyi merült fel, hogy visszatenné a baloldalra a jobbról: ez a Roma ellen úgy valósult meg, hogy a walesi mindenhol felbukkant. Főként a jobbon játszott, de rengeteget mozgott középre, és volt jó pár elfutása a balon is. Szintén változás volt a walesi játékéban, hogy míg a múlt szezon végén nagyon eltűnt – emiatt sokat is kritizálták –, addig szombaton rég nem látott magabiztossággal és határozottsággal játszott, még ha volt is pár hibás döntése.

Bale egyébként ugyanebben a szerepkörben játszik már egy ideje a walesi válogatottban, sőt, az utolsó tottenhames évében is már így alkalmazták.

Ami a Real szempontjából legfontosabb volt vele kapcsolatban, hogy sokat és jól mozgott üres területekre, hogy aktívan részt tudjon venni a támadások felépítésében.

2. A szögletekkel még mindig nagy a baj

A Roma már az első fél órában többször is nagyon nagy gondot okozott egy sima szöglettel a Realnak. A meccs legelején egy kapufa mentette meg a spanyolokat, a folytatásban pedig pár pontos blokk kellett ahhoz, hogy a rettenetes helyezkedés és a nagyon gyámoltalan felszabadítási kísérletek ne okozzanak gondot. Ez egy olyan védelemben, amibel Sergio Ramos, Pepe és Raphael Varane is tökéletesen fejel, illetve amiben nincs komoly változás nemhogy tavalyhoz képest, de lényegében évek óta, elfogadhatatlan, hogy nem tudnak egységként dolgozni, és ilyen problémát jelent egy beívelés a számukra.

A védelem egyébként sem remekelt, Gervinho a vártnál többször került helyzetbe, részben azért, mert a középpályáról nem sok támogatás érkezett hátra.

3. Gondban lesz a támadó középpályával

Jelenleg ugyanis elképesztően telített a Real kerete. Az első félidőben Luka Modric és Asier Illarramendi kezdett a középpályán, előttük Bale, Martin Ödegaard és Jesé játszottak, míg a csatár szerepét Cristiano Ronaldo töltötte be. A norvég alighanem a szezonban nem lesz kezdő, Cristiano Ronaldo csatárkodása sem biztos, hogy állandó elképzelés, viszont így is helyet kell találni James Rodrígueznek és Iscónak. Utóbbi újra kivételesen jól játszott, szinte minden támadás rajta át ment, Bale-lel pedig remekül megértették egymást.

Real-Roma 0-0

Amellett viszont, hogy tovább kísérletezik Bale, Ronaldo és Karim Benzema helyével, Beníteznek az is eltökélt szándéka, hogy a fiatalokkal is kezdjen valami hasznosat. Nem véletlen, hogy visszavásárolta az Espanyolból a végül döntő büntetőt hibázó Lucas Vázquezt, hogy – még – nem adta kölcsönbe Gyenisz Cserisevet és hogy a kezdőbe tette Jesét. Benítez alapelve ugyanis a rotálás, ahhoz pedig, hogy őket is megfelelő szerepben és mennyiségben tudja használni, meg kell ismernie őket. Ezzel viszont a kezdő felállás összerakása is csúszhat.

4. Navas így még kevés a kapuba

Ahogy fentebb írtuk, a védelem sem volt csúcsformában, de a Costa Rica-i kapuson is meglátszott, hogy tavaly nagyon keveset volt a pályán. Mivel Kiko Casilla már biztosan érkezik a nyakára, ez lett volna a nagy lehetősége, hogy némi előnyre tegyen szert a versenyben, de ez elmaradt. Nagy hibái nem voltak, gólt sem kapott, de ahogy a védők, úgy ő is nagyon határozatlan volt. Nem is csoda, hogy Iker Casillas távozása után azonnal vettek még egy bevethető ember a kapuba, mert a tavalyi vb egyik nagy hőse nem hozza azt a formát, amit a válogatottban.

5. Lényegtelen a végeredmény

A Real Madrid végül 7-6-ra kapott ki büntetőkkel, de a mérkőzés maga is elég silány volt. Ez semmiképp nem jó jel, de mivel július közepe van, és ez volt a csapat első meccse az új edzővel, ráadásul egy Ausztráliában játszott barátságos meccsen, felesleges aggódni. Sőt, kicsit a büntetőpárbajjal még nyertek is, hiszen az edzéseknél valamivel nagyobb tét mellett, közönség előtt kellett teljesíteniük, ami a jövőben minimális pluszt jelenthet.

A Real Madrid legközelebb július 24-én, a Manchester City ellen játszik, újra Melbourne-ben.

Rovatok