Index Vakbarát Hírportál

Könnyű horrorcsoportot kapni a 2018-as vb-selejtezőre

2015. július 25., szombat 10:59

Sorsolják a 2018-as futball-világbajnokság selejtezőcsoportjait Szentpéterváron. A magyar válogatott könnyen belecsúszhat egy olyan csoportba, ahol a harmadik hely is bravúr lenne. De hogyan lehet szerencsénk?

Szombaton húzzák minden idők legdrágább világbajnokságának selejtezőcsoportjait Moszkvában, a magyar válogatott helyzete pedig annyiban változatlan, hogy ezúttal is a harmadik kalapból húznak minket, ahogy a legutóbbi két vb-selejtező sorsolásán.

Papíron tehát két nehezebb ellenfélből az egyiket kellene megelőzni, hogy pótselejtezhessünk a 2018-as oroszországi világbajnokságért. 

A kalapokat most is a FIFA-világranglista aktuális sorrendje alapján állították össze, hogy ennek a rangsornak mennyi értelme van, arról már egy másik cikkünkben írtunk, mindenesetre a FIFA ragaszkodik hozzá. 

A FIFA májusi kongresszusán nem változtatta meg a vb-helyek kontinensenkénti eloszlását, pedig szó volt róla, hogy Európa tizenhárom helyét csökkenteni fogják, és a kisebb kontentális szövetségeknek kedveznek majd. Ez végül nem valósult meg, maradt minden a régiben. 

Európa kapja a legtöbb helyet a vb-n

A tizenhárom vb-résztvevőt delegáló után Afrika jön öt országgal. Ázsia és Dél-Amerika négy és fél helyet, Közép- és Észak-Amerika három és fél helyet, Óceánia pedig fél helyet kap. A fél helyeket úgy kell érteni, hogy a kontinensekről nem egyenes ágon kijutó egy ország pótselejtezhet egy másik kontinens országával. 

Az induló európai országokat kilenc csoportra osztják, hét hatcsapatos és két ötcsapatos csoportot húznak majd. A tévés jogok miatt Anglia, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia biztosan hatcsapatos csoportba kerül. 

Az első helyezettek automatikusan kijutnak a 2018-as világbajnokságra, a fennmaradó négy helyről a második helyezettek döntenek egymás között oda-vissza vágós pótselejtezőn, a legrosszabb második helyezett még erre sem nevezhet, kihullik a versenyből. Ha tehát sikerülne egy kedvező csoportban befutni a második helyen, még akkor is lemaradhatunk a pótselejtezőről. 

A kalapok erősségét nézve horrorcsoportba is kerülhetünk, de a világranglista sajátosságai miatt viszonylag könnyebb csoport is összejöhet nekünk. 

Kalapok a 2018-as világbajnokság selejtezőire

Az első kalapból számunkra legkedvezőbb talán Wales lenne, bár ők is sokat erősödtek az utóbbi időben. Úgy vezetik a csoportjukat tizennégy ponttal Belgium és Izrael előtt, hogy még ki sem kaptak, a vb-negyeddöntős belgákkal hazai pályán ikszeltek. Romániával már legalább ikszelni sikerült legutóbb, szeptemberben az Eb-selejtezős sorozat egyik legfontosabb meccsét játsszuk velük, játékerőt tekintve velük sokkal jobban járnánk, mint a németekkel vagy a hollandokkal. A horvátokkal legutóbb a 2006-os vb-selejtezőn kerültünk egy csoportba, akkor itthon ikszeltünk ellenük, kint egy sima 3-0-es verést kaptunk, miután Husztit már a meccs elején kiállították.

Ráadásul a horvát válogatott az utóbbi időben rendre Bajnokok Ligája-győzteseket adott, tavalyelőtt Modricot, idén pedig a barcelonás Rakiticot. Spanyolország, Németország, Belgium, Hollandia és Portugália mind olyan csapat, amely ellen nem sok esélyünk van a pontszerzésre. 

A második kalapból is brutális ellenfeleket kaphatunk. Olaszországot jobb elkerülni, velük tizenöt éve voltunk egy selejtezőcsoportban, idegenben 1-0-ra kikaptunk, itthon az emlékezetes népstadionos 2-2 lett a vége. Ugyanígy Franciaországgal is nagyon rosszul járnánk.  

Ausztria egyre erősebb, hat forduló után az első helyen áll Eb-selejtezős csoportjában, 5 győzelem és egy vereség mérlegük, mögüttük a svédek, az oroszok és Montenegró lemaradva, az oroszokat oda-vissza megverték.  A vb-nyolcaddöntőben az argentinoktól hosszabbításban kikapó Svájcot is jobb lenne elkerülni, Szlovákiáról meg annyit, hogy úgy vezetik az Eb-selejtezős csoportjukat, hogy hat meccsből hatot nyertek, és hat ponttal előzik a spanyolokat, otthon meg is verték őket 2-1-re.

Marad Csehország, Izland, Dánia és Bosznia-Hercegovina. Az izlandi válogatott rengeteget erősödött az utóbbi időben, a horvátokkal vb-pótselejtezőt játszottak tavaly. Pont a cseheket előzik csoportjukban, az első helyen állnak, a harmadik hollandokat otthon 2-0-ra győzték le. Mivel a lehető legtöbb pontot kellene szerezni második kalapossal szemben, a bosnyákokkal járnánk talán a legjobban, ők a világbajnokság óta eléggé visszaestek, hat selejtezős meccsen nyolc pontot szereztek.  Kilenc éve Eb-selejtezőn itthon és idegenben is sikerült verni őket, a kinti 3-1-es meccsen Dárdai Pál rúgta a harmadik gólt. 

A harmadik kalapos besorolás azt jelenti, hogy végre nem kerülünk össze a svédekkel, velük sok keserves meccsünk volt az elmúlt tíz évben, igaz Egervári alatt legalább sikerült őket megverni egyszer Rudolf hajrában lőtt góljával. Nem kell Szerbiába és Ukrajnába sem menni, és a görögök is ide csúsztak vissza, mert a mi Eb-s selejtezőcsoportunkban mutatott összeomlásuk után. 

A negyedik kalaposokkal viszont semennyivel sem lesz könnyebb dolgunk. Az innen húzott ellenféltől a lehető legtöbb pont kéne, vagyis lehetőleg az összes. Törökország és Írország ellen ehhez szerencse is kellene, a norvégok ellen legutóbbi élményünk egy 1-4-es és egy 0-4-es vereség az Eb-selejtezőkön, legutóbb 81-ben tudtuk megverni őket. Bulgária és Szlovénia ellen sem mehetnénk biztosra, Montenegrót idegenben lenne nehéz verni. Az észtek és Feröer viszont jöhetne, ellenük a hat pontra jó esélyünk lenne, bár azért a feröeriek a mostani Eb-selejtezős sorozatban azért produkáltak néhány érdekes eredményt, és mi is csak nagy nehezen vertük meg a válogatottjukat idegenben. 

Az ötödik kalapban is van néhány olyan csapat, amit jobb lenne elkerülni. A finnek ellen nehéz meccseink voltak, de mostanában jól jöttünk ki belőlük a hajrában lőtt gólökkal. Egy örmény túrában szintén benne van a pontvesztés. Ők ugyan négyszer ugyan kikaptak a mostani Eb-selejtezőkön, de Portugáliában 72. percig bírták bekapott gól nélkül, végül 1-0-ra nyertek Cristiano Ronaldóék, majd Jerevánban 3-2-re nyert Portugália. A dánok és az albánok is egy góllal verték az örményeket. Egy Izrael elleni meccsben már inkább a FIFA-büntetés van benne, a legutóbbiból kiindulva. Macedónia is olyan ellenfél, hogy idegenben nagyon nehéz lenne ellenük, akkor már inkább Azerbajdzsánnal, Litvániával vagy Moldovával lenne szerencsés összekerüni. A hatodik kalapos ellenfelek ellen a hat pont kötelező, bárkit is kapunk.

Mindezek alapján egy álomszerű csoport így nézne ki a magyar válogatottnak:

Wales, Bosznia-Hercegovina,  Magyarország, Feröer, Moldova, San Marino.

A horrorcsoport pedig valami ilyesmi lenne:

Németország, Franciaország, Magyarország, Törökország, Finnország, Kazahsztán.

Csak, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem lehet nagyon könnyű dolgunk, leszimuláltunk még néhány sorsolást. Olyan csoportok jöttek ki, hogy Horvátország, Izland, Magyarország, Szlovénia, Lettország, Liechtenstein.

vagy Németország, Olaszország, Magyarország, Írország, Litvánia, Málta.

Ezek után a szimulációval kijött Németország, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Feröer, Macedónia, Liechtenstein már egész ideális.

Egy román-szlovák-magyar-csoport is összejöhet a kalaponkénti besorolás miatt, ez már más szempontból lenne izgalmas, ahogy összesorsolhatnak egy olyan csoportot is, ahol Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia kerül össze. Ha összejönnének ezek, lenne dolga a FIFA-nak is. 

A selejtezősorozat 2016 szeptember 4-én indul majd, és egészen 2017 októberéig fog tartani, a pótselejtezőket 2017 novemberében rendezik. Addigra az állomány is átalakul majd: Király Gábor 40 éves lesz, Gera Zoltán 37, Juhász Roland pedig 33. Azért akkora generációváltás nem lesz, és talán addigra Dzsudzsák Balázs már tényleg országot vált. Németh Krisztiánnak egyre jobban megy az amerikai bajnokságban, Bogdán már a Liverpool kapusa, Nikolics meg duplával indított a lengyel bajnokságban, szóval legalább alakulóban van valami, ami alapján lehet remélni, hogy válogatott játékosok jó helyre kerültek. 

Az pedig majd a mostani Eb-selejtezős sorozat után derül ki, hogy Bernd Storckkal vagy valaki mással, illetve Eb-szereplés vagy egy eseménytelen nyár után megyünk neki a világbajnoki selejtezőknek. 

Rovatok