Index Vakbarát Hírportál

Sokáig versenyben maradni, ez lehet a cél

2015. július 25., szombat 20:08

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezőcsoportjait szombat délután sorsolták ki Szentpéterváron. A meccsek sorrendjét még nem tudjuk, de a második hely sem jelent automatikus vb-részvételt. Nekünk a harmadik elérhető.

Magyarország nem került könnyű csoportba, igaz, sokkal brutálisabb is lehetett volna, ha a spanyol-olasz párost fogja ki a két legerősebb kalapból. Vagy a holland-franciát. Wales és Ausztria párosa lett volna a legemészhetőbb, de oda a szerbek kerültek.

Igaz, a portugál-svájci duóval szemben is nehéz meccsek várnak ránk, hiszen mindkét ország ott volt a legutóbbi vb-n, Svájc tovább is jutott, Portugália azonban bentragadt a csoportjában. A 2010-es selejtezőn összekerültünk velük, mindkétszer kikaptunk. Na de nézzük részletesen, mit kell tudni az országokról.

Portugália

Igazi sztárcsapat, tele topligás játékosokkal, Cristiano Ronaldo (Real Madrid) az elmúlt két év aranylabdása, mivel 30 éves, neki az utolsó vb-je lehet. 2002 óta Portugália nem hiányzott vb-ről, 2006-ban pedig a negyedik lett.

Portugália vezeti jelenlegi Eb-selejtezős csoportját, még ha egy váratlan vereséggel is kezdte a sorozatot, hiszen Albániától kikapott 1-0-ra hazai pályán.

A portugál utánpótlás hagyományosan jól szerepel a nagy tornákon, a tavalyi U19-es Eb-n például második lett, ahogy az U21-es Eb-n idén is ezüstérmet nyertek, van tehát kiből válogatni a fiatalok közül is.

A meccsnapok:

 2016. szeptember 4-6.
2016: október 6-8.
2016. október 9-11.
2016. november 11-13.
2017. március 24-26.
2017. június 9-11.
2017. augusztus 31.-szeptember 2
2017. szeptember 3-5.
2017. október 5-7.
2017. október 8-10.
    pótselejtezők:
első mérkőzés: 2017. november 9-11.
visszavágók: 2017. november 12-14.

Egyértelmű favoritja a csoportnak, most előfordulhat, hogy egyenes ágon, nem pedig pótseletezővel jutnak ki.

AZ eddigi 10 meccsünkön még egyszer sem sikerült legyőzni őket.

Svájc

Az előző három világbajnokságra rendre kijutott, és most is lényegesen esélyesebb nálunk. A keret tele van topligás játékosokkal. A Bundesligában tizenegyen játszanak, Valentin Stocker például Dárdai Pál játékosa a Herthában. A BL-csapatokban is vannak néhányan, Drmic, Xhaka és Sommer kapus a Gladbach játékosa, Klose a Wolfsburgé, míg Mehmedi a Leverkusen csatára.

Gökhan Inler, a csapatkapitány a Napoli védekező középpályása. Shaqiri az Interben van, Dzemaili a Galatasarayban, Behrami pedig az angol élvonalba feljutó Watfordban. Lichsteiner a BL-döntős és olasz bajnok Juventus védője. 

Az Eb-selejtezőben 12 ponttal - nekünk 11 pontunk van - a második helyen állnak az angolok mögött, ők sem kezdtek jól: az angoloktól otthon, Szlovéniától idegenben kaptak ki, még csak gólt sem rúgtak.

Az Ottmar Hitzfeld távozása után kinevezett kapitány, Vladimir Petkovic – a Lazio edzője volt előtte - nem találta a megfelelő összeállítást, de aztán fokozatosan összerakta a csapatot, és négyszer nyertek. Ettől még küzdeniük kell a második helyért, de nagy meglepetés lenne, ha nem lennének ott a jövő évi Eb-n.

A svájci klubcsapatok lényegesen jobbak a magyaroknál, a Basel hagyományosan jól szerepel a BL-ben, legutóbb még a csoportkörből is továbbment, de az Európa Liga főtábláján is volt két svájci csapat. (Zürich és Young Boys)

Nagy bravúr lenne a legyőzésük.

Feröer

Testközeből láthattuk őket, hiszen a jelenlegi selejtezőben is együtt vagyunk, és keservesen sikerült 1-0-ra nyerni ellenük idegenben. Mivel a görögöket oda és vissza is verték, még jelenleg arra is van esélyük, hogy a pótseletezős harmadik helyre odaérjenek. Ehhez persze újabb bravúrok kellenének, és Magyarország pillanatnyilag esélyesebb erre a pozícióra.

A feröeri bajnokot a walesi (TNS) búcsúztatta a Bajnokok Ligájából kettős győzelemmel, amelyik aztán később a Videotonnal került össze.

A negyedik kalapból a legkönnyebb ellenfelet kaptuk, ez mázli.

Lettország

2004-ben kijutottak az Európa-bajnokságra, épp előttünk végeztek akkor a selejtezőcsoportban. Az akkori lett válogatott lényegesen erősebb volt a mostaninál, mert most a csoportjában még nyeretlen hat forduló után, három döntetlent játszott. Kazahsztánból gól nélküli meccsel távozott, Prágában 1-1-et ért el, és a törökökkel szemben hazai pályán szintén döntetlenezett. (1-1)

A Skonto Riga a Debrecennel került össze az Európa Ligában, és a 2-2-es első meccs után 9-2-es vereséget szenvedett. A BL-ben sem áll már a lett bajnok, vagyis klubszinten nem erősek.

Andorra

Őket feltétlenül verni kell oda és vissza is, ahogy az előző vb-selejtezőben is sikerült még Egervári Sándor irányításával.

És akkor legvégül Magyarország

Felesleges álmodozni, mert két sokkal jobb csapat van a csoportban, és a második hely is csak pótselejtezőt ér, vagyis egy újabb igen erős ellenféllel szemben kellene megmutatni az erőnket.

Ha egyáltalán sokáig versenyben tudunk maradni, már az előrelépés.

Topligás játékosunk kettő van, Stieber Zoltán (Hamburg) és Szalai Ádám (Hoffenheim), a kupacsapatok gyengén teljesítenek, az U20-as csapatból sem sok azonnal beépíthető játékos van, míg Gera Zoltán már 36 éves.

Sallói István a válogatott stábjából - ő a megfigyelő - ugyanakkor optimista, szerinte a második hely megszerezhető.

Így látja Storck

"Az én megbízatásom négy mérkőzésre szól, a világbajnoki selejtezők pedig még távol vannak, de sportigazgatóként is úgy gondolom, összességében jónak mondaható a sorsolásunk, hiszen a negyedik, ötödik és hatodik kalapból olyan ellenfeleket kaptunk, amelyek ellen nyernünk kell majd a sorozatban - idézte az mlsz.hu Bernd Storckot, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitányát. -  Feröerrel a mostani Eb-selejtező sorozatban, Andorrával az előző vb-selejtező sorozatban voltunk egy csoportban, ezért aktuális képünk van mindkét válogatott játékerejéről.

A portugál csapat kiemelkedik a csoportból, de két éve még Svájc is a nyolcadik helyen állt a FIFA világranglistáján, tehát nem kérdés, hogy mindkét együttes előttünk jár jelenleg.

Hazai pályán, egy jól szervezett magyar válogatottnak egyik rivális ellen sem kell majd esélytelenül felmennie a pályára".

Itt a beosztás

Rovatok