Index Vakbarát Hírportál

Mindent megváltoztathat a BATE elleni meccs a Vidinél

2015. július 28., kedd 14:58

3 millió eurót keresne csak azzal, hogy kiüti a Bajnokok Ligájából a Videoton a BATE-t. És mekkora nyugalmat is kaphatna az új edző, no meg az is, aki ide hozta. Ettől még a fehéroroszok az esélyesek.

Kedden fél kilenctől fogadja a fehérorosz BATE Boriszovot a Videoton a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Videotont a walesi TNS ellen saját közönsége fütyülte ki hazai pályán – a hosszabbításban a döntetlen (1-1) kicsikarásával mentek tovább -, kedden a tavaly is a főtáblán lévő BATE ellen kellene mutatnia valamit a csapatnak, ami nem lesz könnyű.

Fontos kérdésekre ad választ a párharc.

A Videoton nemcsak az önbecsüléséért küzd, hanem nagyon sok pénzért is, mert anyagilag nem mindegy, hogy egy újabb körben sikeres lesz-e. Ha a BATE-val szemben alulmarad, akkor is átkerül az aprópénzzel kecsegtető EL-be, de ha legyőzné, és a BL-playoffból érkezne az EL főtáblájára – ez volt a célkitűzés -, összehasonlíthatatlanul több pénzt kap.

 
Ha a Videoton még egy kört menne, legalább 3 millió euró jelenne meg a klub számláján. A BL-főtábla 15 millió eurót ér.

A magyar bajnok azonban egyelőre csak keresi a játékát, pont nélküli a hazai ligában, és a pontrúgásokon valamint a futball örök szeszélyén kívül másban nemigen bízhat. Legalábbis az eddigi jelek alapján a virtuóz, jól felépített támadásokban nem.

Casoni szemlátomást keresi a csapatát, pedig a védelmet három-negyed részben már összerakta neki az előd. Szolnoki-Juhász-Vinicius mellé a bal oldalra a sérüléssel bajlódó Marevalt vagy Fejest kellene beépítenie.

A két védekező középpályás (Simon Ádám és Trebotic) is adott lenne, a két szélső (Gyurcsó és Oliveira) is.

Nikolics pótlására ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy Ivanovszki nem alkalmas, Feczesin sérült, a Juventustól kölcsönkapott Soumah eddig nem volt olyan fizikai állapotban, hogy használható legyen. A center mögötti posztra sem sikerült olyan játékost találni, aki gólerős lenne, kulcspasszokat adna, akitől váratlan megoldásokat látnánk.

A Győrből érkező játékosok (Pátkai, Koltai, Lang, Rudolf) pedig inkább győri szintűek, mintsem hogy a magyar bajnokon gyorsan lendíteni tudjanak.

A BATE nyolc ponttal vezeti a fehérorosz bajnokságot, de a kupából gyorsan kiesett, az ír Dundalk ellen pedig egyáltalán nem nyújtott meggyőző teljesítményt. 2-1-re nyert hazai pályán, 0-0 lett a visszavágó. Igaz sokkal többet birtokolták a labdát, veszélyesebbek voltak, kapufát is rúgtak, de a védelmük sebezhetőnek látszott.

Az összefoglalóból az derült ki, hogy távolról bátran és minden helyzetből lőnek, erre oda kell figyelniük a védőknek, a középpályásoknak.

Sztaszevics sérült, el sem utazott Magyarországra, ő egy fontos hiányzó, a jobb oldalról veszélyes beadásai voltak tavaly is. A BATE amúgy csak a védelembe igazolt légiósokat, Dubra lett, Milunovic és Mladenovic szerbek. 

A BATE tavalyi debreceni előadása sem volt félelmetes. Nagyobb baj, hogy nem látható, hogy a Vidi el tudja-e érni a tavalyi Debrecen szintjét, és le tudja győzni itthon a riválist.

A nagy számok alapján már jönnie kellene egy olyan párharcnak, amelyikből a BATE nem megy tovább. A Debrecen kétszeri kiverése után akár a Videoton lehetne, amelyik megállítja, de mivel eddig a kapu előtt megbénultak és görcsössé váltak a játékosok, igen fontos, hogy az első helyzetet sikerül-e kihasználni.

Ha igen, akár egy felszabadult csapatot láthatnánk, ha nem, nagy valószínűséggel azt a nyűglődőt, amelyiket a bajnokságban, amelyik két meccsen is gólképtelen volt. Igaz csak úgy kapott ki, hogy a védelem hibázott a Honvéd ellen, míg a Haladás gólja Juhász Roland szerencsétlen mozdulata után született.

Ez a meccs mindenesetre tökéletes alkalmas lehetne, hogy kijöjjenek a gödörből, mert esélytelenebbek, nem szabadna, hogy nagy nyomás legyen rajtuk. A rivális volt ugyanis a kiemelt. Itt most elő lehetne szedni azt a közhelyet is, hogy mennyivel nagyobb a BATE költségvetése. Bár épp a Fradinál láttuk, semmit nem számít a sok pénz, ha nincs szív.

Nagy kérdés azonban, hogy a kommunikációs nehézségekkel küzdő Casoni – a francián kívül gyengén beszél más nyelvet - el tudja-e hitetni a játékosokkal, hogy itt van életük esélye. Megvan-e ehhez a képessége, nem utolsósorban a hitelessége megmaradt-e a csapat előtt a kezdeti bukdácsolás után.

Mert a BATE legyőzésével alighanem sok mindent elnéznének neki.

És mert ne feledjük, Paulo Sousa sem indult álomjátékkal, a Slovan elleni meccset idegenben lőtt góllal hozták, amikor az Európa Liga csoportkörébe jutottak, aztán összerakta a mozaikokat. Bár időközben a Pápát nem sikerült verni hazai pályán, és a Honvédtól is kikaptak otthon.

Aztán Sousa rátalált valamire, és a karrierje meredeken megindult felfelé, épp a nyáron a Baseltől a Fiorentinához szerződött.

Várható kezdőcsapatok:

Rovatok