Index Vakbarát Hírportál

Nem utópia: albán vagy moldáv csapat az EL-főtáblán

2015. július 28., kedd 16:19 | aznap frissítve

A Bajnokok Ligája harmadik selejtező fordulójában már olyan meccseket rendeznek - a Videoton BATE Boriszov elleni találkozója mellett - mint a Fenerbahce-Sahtar, Panathinaikosz-Club Brugge, vagy a Young Boys-AS Monaco, de lesz egy olyan, amire azért kevesen számítottak: a moldáv Milsami Orhei az albán Skënderbeu Korçë-t fogadja. Hihetetlen de igaz, egy moldáv, vagy egy albán csapat ott lesz az Európa Liga főtábláján.

A mindössze 33 500 lakosú Orhei városka büszkesége az utolsó 15 bajnokságból 13-szor első, a Dnyeszter-menti Köztársaság ékének számító Sheriff Tiraspolt és az ingustáni milliárdos üzletember, a 2007-ben a német Carl Zeiss Jenát is megvásárolni szándékozó Adlan Sishkanov csapatát, a Dacia Chisinaut is maga mögé utasította, és először lett bajnok. A BL-selejtezőben aztán a tavaly még főtáblás, a nyáron nagy változásokon átment bolgár Ludogorecet intézte el oda-vissza. Az összefoglalón érdemes a körülményekre is figyelni.

Milsami-Ludogorec

Senkinek ne legyenek kétségei, a Milsami is temérdek pénzből épített csapatot. Egy izraeli születésű, moldáv származású üzletember, a mindössze 27 éves Ilan Shor állt a csapat mögé, akit egy dagesztáni popsztár, bizonyos Jasmine győzött meg arról, hogy érdemes Moldovában a futballba fektetni. Azt már csak a történeti hűség kedvéért, hogy a tulaj még az üzlet előtt feleségül vette az énekesnőt.

Moldova történetének legizgalmasabb bajnoki hajrája volt idén májusban. Az utolsó fordulóban A Sheriff Tiraspol az utolsó körben idegenben nyert 1-0-ra, a Dacia lehetett volna a bajnok, ha legalább egy pontot szerez a Milsami otthonában, de 2-1-re kikapott. Így a Milsami, a Dacia és a Sheriff is 55-55 ponttal zárt, köztük a sorrendet végül az egymás elleni eredmény döntötte el a Milsami javára. Ilar Shor olyan népszerű lett szűkebb hazájában, hogy elsöprő többséggel választották Orhei polgármesterének.

A Skënderbeu viszont valóban Korçë város csapata, hiszen a helyi önkormányzat pénzeli a csapatot, amely 1933 után 2011-ben lett megint albán bajnok, azóta viszont minden esztendőben. Az albánoknak 14, a moldávoknak 12 meccse van eddig az európai kupasorozatokban. Közülük az egyikük – a legrosszabb esetben is – egészen biztosan Európa Liga-főtáblás lesz, hiszen a BL negyedik selejtezőjéből kiesők oda kerülnek. Ámulva nézzük, mire képesek a kiscsapatok, ideje lenne a magyar kupacsapatoknak is eljutni ide.

Rovatok