Index Vakbarát Hírportál

Megint jön a Rosenborg, félhet a Loki

2015. július 30., csütörtök 14:13

Az MTK vezetett, de elment az áram, a Dunaferr simán kiesett a Rosenborg ellen. És akkor ott volt két éve a Strömsgodset. A nagy számok törvénye alapján, egy magyar csapat akár le is győzhetné az aktuális norvég ellenfelét, de a hazai futball jelenlegi állapotát nézve nincs sok esély erre.

A Debrecen 11-4-es összesítéssel pofozta ki az Európa Ligából a lett a Skonto Rigát a selejtező második körében, a harmadik körben viszont már egy olyan norvég csapat jön szembe, amely ellen pocsék mérlegük van a magyaroknak: a Rosenborg. De úgy általában a norvégok és az északiak ellen nem szokott elég lenni a tudásunk. 

A Rosenborgnak az utóbbi tizennyolc évben három magyar is nekifutott, és az MTK-nak még össze is jöhetett volna a győzelem, ha 1997. augusztusában a Hungária körúti stadionban 3-2-es magyar vezetésnél nem megy el az áram. Beesteledett, fény meg nem volt, úgyhogy a meccset nem tudták folytatni. Másnap a megismételt mérkőzésen már nem bírta ennyire Garami csapata, 1-0-ra nyertek a norvégok, akik a hazai 3-1-gyel simán továbbmentek.

A Rosenborg akkoriban sokkal félelmetesebb ellenfél volt, többször szerepelt a BL csoportkörében is, olykor tovább is jutott.

Három évvel az MTK kiesése után a Dunaferr is összefutott vele a Bajnokok Ligája selejtezőjében.  Itthon 2-2-re tudta menteni a magyar csapat a meccset Tököli hajrában lőtt góljával, kint már a Rosenborg nyert 2-1-re, úgyhogy továbbjutás akkor sem sikerült a magyar csapatnak. 

Tizenegy évig megúsztuk a norvégokat, (legalábbis a klubcsapatok, mert a válogatott két vb-selejtezőn nyolc gólt kapott tőlük) aztán a 2011/12-es Európa Liga-kiírásban két kupacsapatunk is onnan kapott ellenfelet: a Ferencváros az Aalesundsot, a Paks pedig a Tromsőt.

A paksiak jártak jobban, mert a hazai 1-1 után meglepetésre 3-0-ra tudták verni a norvégokat idegenben, ezzel szakadt meg a magyar csapatok rossz sorozata. A következő körben a skót Hearts ejtette ki őket, de két kört így is mentek az EL-ben.

A Prukner László által irányított Fradinak viszont már nem sikerült továbbjutnia az Aalesunds ellen. Itthon még megvolt a 2-1-es győzelem, és idegenben is vezettek Oláh Lóránt góljával, de aztán egyenlítettek a norvégok, és a 87. percben a vezetést is megszerezték, úgyhogy jött a hosszabbítás. A továbbjutást egy 119. percben begyötört góllal harcolták ki.

A Debrecen 2013-ban kiemeltként várta a Strömsgodset elleni Európa Liga-selejtezőt, és akár gondolhattunk arra is, hogy esélyesebb. Aztán az idegenbeli 2-2 után a norvégok 3-0-ra verték a teljesen széteső Lokit a Nyíregyházán megrendezett meccsen, az első gólt a korábbi válogatott Kovács Péter jegyezte. Ez volt egyébként az a legendás kupanyár, amikor már júliusban elvérzett az összes magyar kupacsapat. 

Ha csak az MTK 97-es párharcáig megyünk vissza, akkor a norvégok elleni meccsekből mindössze kettőt tudtunk megnyerni, és csak egyszer sikerült a továbbjutás. A Rosenborg már nem annyira félelmetes ellenfél, mint a kilencvenes évek végén, de ettől még ők az esélyesek, jó formában és játékban vannak, hiszen a norvég bajnokság már a tizenhetedik fordulóban jár, hat ponttal vezetik. A góllövőlista élén is egy rosenborgos van, Alexander Söderlund tizenötnél jár, az EL-ben is van már három gólja, mellette a dán Tobias Mikkelsenre is figyelni kell majd. 

A norvég Aftenposten idézi a csapat edzőjét, Kåre Ingebrigtsent, ő úgy véli, hogy a Rosenborg topcsapat lenne a magyar bajnokságban, ahogy a Debrecen is Norvégiában, úgyhogy ötven százalékot ad maguknak. Elsősorban a védekezésre fognak koncentrálni, és igyekeznek a Debrecen labdavesztéseit kihasználni, mert ilyenkor gondjai vannak a magyar csapatnak a visszarendeződéssel. 

A magyar csapatnak már az is történelmi siker lenne, ha sikerülne verni a Rosenborgot az egyik mérkőzéseknek, mert eddig egyik magyar csapatnak sem sikerült ez.

A norvégokhoz hasonlóan amúgy  a svéd csapatok ellen sem valami jó a mérlegünk már a nyolcvanas évek óta. Ferencvárost kétszer is svéd csapat búcsúztatta a kilencvenes években, előbb a Göteborg a BL-selejtezőben, egy év múlva pedig a Helsingborgs az UEFA Kupában. A rossz szériát a Debrecen folytatta 2007-ben az Elfsborg ellen egy hazai vereség után már nem sikerült továbbmenni a BL-ben. A svéd csapat két évvel később a Haladással került össze az Európa Ligában, összesítésben 3-0-val jutottak tovább. A Győr sima hármast kapott itthon a Göteborgtól 2014-ben.

Ellenben 2009-ben a Debrecen nagy Bajnokok Ligája-menetelése pont egy svéd csapat, a Kalmar ellen indult. Egy debreceni 2-0 után idegenben 3-1-re nyertek a svédek, de idegenben lőtt góllal a Loki ment tovább, Varga József mindkét meccsen betalált. Aztán a Levadiát és a Levszkit is sikerült kettős győzelemmel kiejteni, ezután jött a BL-csoportkör. A csoportkör most még az Európa Ligában is odébb van, ha valahogy sikerülen kiejteni a Rosenborgot, akkor még mindig jön a playoff-kör, amit nyerni kéne a csoportért. 

Rovatok