Index Vakbarát Hírportál

Becsicskult az UEFA az arabok pénze előtt

2015. augusztus 6., csütörtök 17:26 | aznap frissítve

A PSG és Manchester City volt az a két futballklub, amivel az európai futballszövetség példát statuált, és arra kényszerítette őket, hogy korlátozzák a költéseiket. A City idén mégis angol rekordpénzért vett csatárt, és a PSG is egy vagyont fizetett Di Maríáért.

Az UEFA-nak nagy tervei voltak, amikor 2009-ben bevezették a pénzügyi fair playnek nevezett szabályt, ezzel fogták volna vissza a klubok ész nélküli költekezését. A keménykedés idén májusig tartott, amikor az UEFA-elnök Michel Platini bejelentette, hogy enyhíteni akarnak az eddigi szabályokon.

A szabály miatt leginkább érintett Paris Saint-Germain nem úgy nézett ki ezen a nyáron, mint egy szankcionált klub. Hosszú egyezkedés után csütörtökön bejelentette, hogy  megvette Angel Di Maríát a Manchester Unitedtől, kb. 63 millió euróért. Júliusban pedig sajtóhírek szerint Cristiano Ronaldóért tett 120 millió eurós ajánlatot klub. A Real Madrid persze visszautasította a pénzt, és az egymilliárd eurós kivásárlási árra mutogattak a klasszis szerződésében. 

Amikor berágnak a pénzes klubok

De ugorjunk vissza egy évet, amikor a PSG még azért nem vásárolhatta meg a Real Madridtól az argentin Di Maríát, mert a pénzügyi fair playes szankciók miatt nem fért bele nekik. Így került a szélső angol rekordot jelentő 60 millió fontért a Manchester Unitedhez (Di María egyébként biztosan rekorder lehet, mert ennyit egy éven belül nem fizettek senkiért), a PSG-vezetők pedig szívták a fogukat.  

A katariak által pénzelt a PSG tavaly nemcsak igazolni nem tudott úgy, ahogy szeretett volna, hanem a Bajnokok Ligájába is csak 21 játékost nevezhetett 25 helyett. A büntetések után mondta a klub katari tulajdonosa, Nasszer al-Khelaifi, hogy a pénzügyi fair play nemcsak a PSG-nek árt, hanem az angol, spanyol és olasz kluboknak, és az UEFA-nak változtatnia kell.

Merthogy az európai szövetség megbüntette az abu-dzabi befektetők pénzéből költekező Manchester Cityt is, 48 millió fontos bírságot szabott ki rájuk. Egy súlyosabb kihágás akár már a következő BL-indulásukat is veszélyeztette volna. 

Miről szól a pénzügyi fair play?

A pénzügyi fair play-t azzal a céllal vezette be az UEFA, hogy a klubokat arra kényszerítse, ne költsenek többet, mint amennyit megtermelnek. Ha mégis így tesznek, akkor különböző szankciókkal sújthatja őket az UEFA, ez lehet kizárás a nemzetközi kupákból, pénzbüntetés, vagy az igazolásokra elkölthető pénzmennyiség szabályozása.  

A PSG és a Manchester City mellett persze a Manchester United is az egyik legnagyobb költekező lett a piacon, amióta Louis van Gaal a menedzser, ám a MU a világ egyik legnagyobb futballbrandje, és van akkora reklámbevétele, hogy ne legyen bajban. 

Egy év büntetésben

Aztán Michel Platini UEFA-elnök belengette a pénzügyi fair play enyhítését idén májusban (aki szereti az összeesküvés-elméleteket: Platini fia egy katari sportszergyártó igazgatója), és azt ígérte, hogy a változásokkal még nagyobb verseny alakulhat ki az európai klubok között, továbbá céljuk, hogy a piac is felpezsdüljön, miközben a költekezés továbbra is ésszerű keretek között marad. Látták, hogy a piaci mozgást visszavetette a szabályuk, és közben a nagyobb klubok befolyásos vezetői berágtak rájuk. Az európai elitklubokat tömörítő G14 szóvivője korábban meg is erősítette, hogy december óta tárgyaltak az UEFA-val a pénzügyi fair playról. 

Június végén jött a változás is, igaz, a bíróságról. A Bosman-szabály 1995-ös bevezetését kiharcoló belga ügyvéd,  Jean-Louis Dupont ugyanis megtámadta a pénzügyi fair play szabályát, mert szerinte az Európai Unió szabad piacra vonatkozó alapvető törvényeit sérti. Brüsszelben, Párizsban és Svájcban is panaszt nyújtott be, ahogy az Európa Tanácsnál is jelezte kifogását. Dupont egy belga játékosügynök, Daniel Strianit képviselte az ügyben, de a PSG és a Manchester City szurkolói is mögé álltak. 

Végül a belga bíróság hozott olyan ítéletet, melynek értelmében az UEFA-nak átmenetileg fel kell függesztenie a pénzügyi fair play újabb szabálymódosításait, ezek az idei szezonban léptek volna érvénybe. Az európai futballszövetség jelezte, fellebbezni fog az ügyben. 

De a PSG-nek igazából az jött kapóra, hogy július elején az UEFA szakértőinek vizsgálata kimutatta, már minden rendben a klubnál, úgyhogy mostantól nem kell tartaniuk a pénzügyi fair playtől, felmentették őket a Manchester Cityvel együtt. Mindössze egy évvel azután, hogy súlyos szankciókkal fenyegették mindkét klubot. 

A City azóta rekordpénzért vette meg Raheem Sterlinget a Liverpooltól, a PSG pedig rohamot indított Ronaldóért és megvette Di Maríát. Igaz, a két klub még nem menekült meg végleg, elvileg 2016-ig figyelik majd a pénzmozgásukat. 

Hogy ennek mekkora visszatartó ereje van azt jelezheti, amit a spanyol lapok állítanak, miszerint a PSG vezetői mindössze két nappal a pénzügyi fair play-büntetésük eltörlése után már a Real Madridnál kopogtattak, hogy Cristiano Ronaldo leigazolásáról tárgyaljanak. 

Ha nem menti fel a pénzes klubokat az UEFA, akkor a PSG biztosan lemaradt volna idén is Di Maríáról, mert a szankciók szerint csak 48 millió eurót költhettek volna ezen a nyáron, miután 12 milliót már megígértek a Toulouse-nak Serge Aurier kölcsönszerződésének véglegesítésére. 

A milliárdos párizsi klub tehát tulajdonképpen egy évet töltött a büntetőpadon, ennyi idő alatt sikerült úgy megoldani a klub költségvetését, hogy ismét nagyüzemben költsenek. Mert eredetileg azt ígérték meg 2014 nyarán az UEFA-nak, hogy a 2015/16-os idényre 30 millió euróra csökkentik a deficitet a klubnál. Ezt egy évvel korábban sikerült megoldani.  

Platini májusban sikerről beszélt, mivel az európai klubok szezononkénti vesztesége 1,7 milliárd euróról 400 millióra csökkent, és sikerült visszaállítani a kluboknál az egészséges gazdasági helyzetet.  

A nyári futballpiacpedig még hetekig nyitva lesz, simán igazolhat a PSG és a City is még, hogy élénkítsék a piacot. 

Rovatok