Index Vakbarát Hírportál

Példátlan mértékben érdeklődnek a foci iránt az USA-ban

2015. augusztus 12., szerda 08:22

A tengerentúlon is egyre nagyobb az érdeklődés az angol Premier League iránt, ennek köszönhetően az amerikai NBC Universal további 6 évre megvásárolta az angol bajnokság közvetítésének jogait.

Azt, hogy mennyi pénz van a Premier League­ban már az is mutatja, hogy az angol televíziós jogok rekordösszeget jelentő 5,1 milliárd fontért keltek el a Sky és a BT Sportnak.

Az Egyesült Államokban a jogok eddig is a NBC­-nél voltak, mégpedig szezononkénti 83 millió dollárért (23 milliárd forint). Az új megállapodás összegéről egyelőre nincsen információ, de az NBC további 6 évben (2016­-17/2021-22) fogja sugározni a legnézettebb európai labdarúgó bajnokságot.

A Premier League elnöke Richard Scudamore elmondta, hogy az előző két évben Amerikában példátlan mértékben növekedett az angol klubok iránti érdeklődés, ezért is volt indokolt a szerződéshosszabbítás.

A teljes tengerentúli jogok, olyan jövedelmező régiókban, mint a Közel-Kelet vagy Észak­Afrika, további 2 milliárd fontot érhetnek.

A legnagyobb üzletnek a tengerentúlon az amerikai­futball számít (NFL), aminek a televíziós jogai 8 évre, csaknem 40 milliárd dollárért (11 ezer milliárd forint) keltek el.

Rovatok