Index Vakbarát Hírportál

Blatter: Nem lehet megváltoztatni a FIFA-t

2015. augusztus 15., szombat 16:17

A holland Volksgrantnak adott  hosszú interjút Sepp Blatter, a FIFA leköszönő elnöke, aki a botrányos májusi kongresszus után döntött úgy, hogy lemondott. 

Arról nem volt hajlandó beszélni a lapnak, hogy pontosan miért határozott úgy, hogy az újraválasztása ellenére távozik, erről állítólag akkor beszél majd, ha már nem a FIFA elnöke és a szervezet elleni nyomozásokat lezárták. 

A 79 éves Blatter viszont beszélt arról, hogy már minden éve ajándék, és megosztotta azt is, hogy a posztjáért induló Michel Platinivel megromlott a baráti viszonya, mert a francia megváltozott.

És úgy gondolja, bárkit is választanak februárban FIFA-elnöknek, nem lesz képes megváltoztatni a szervezetet.

"Az új elnök nem tudja megváltoztatni a FIFA-t.  Amikor engem megválasztottak 1998-ban, akkor 34 ember dolgozott a FIFA-nál. Ma már több mint négyszázan, és 2028-ig érvényes szerződések is vannak nálunk. Egy új ember nem tudja megváltoztatni az egész szervezetet. Talán néhány embert leválthat, de ez úgy működik, mint egy futballklubnál: a vezetőket leválthatják, de a játékosokat nem lehet hazaküldeni". 

Blatter egy kicsit meg ekézte is az UEFA-t irányító Platinit, mert szerinte gyanús, hogy a 2022-es katari vb odaítélése előtt a francia sportvezető Nicolas Sarkozy társaságában találkozott a katari vezetőkkel. Úgy fogalmazott, hogy valami nagyon nem stimmel a történtekkel.

A lemondott Blatter helyett februárban választ új elnököt a FIFA, Michel Platini toronymagas esélyes, több kontinentális szövetség is támogatja. 

Rovatok